Ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο ευφυούς γεωργίας με επίκεντρο την «Έξυπνη Σπορά»
Ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο ευφυούς γεωργίας με επίκεντρο την «Έξυπνη Σπορά»

Ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο ευφυούς γεωργίας με επίκεντρο την «Έξυπνη Σπορά»

Η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη αλλά και οι πρωτοπόρες επιχειρήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, συνδυάζοντας την αποδοτικότητα, με τη βιωσιμότητα και την παραγωγή με την αειφορία. Διότι η γεωργία του 21ου αιώνα οφείλει να είναι έξυπνη.

Sponsored Content

Η ευφυής γεωργία είναι μια νέα κοσμοθεωρία για τη γη και την καλλιέργειά της. Είναι η εφαρμογή της ολιστικής νοημοσύνης –αυτής που ενσωματώνει δεδομένα, ανάλυση, πρόβλεψη και βελτιστοποίηση– σε έναν τομέα που για αιώνες βασιζόταν στην εμπειρία, την παράδοση, τη σοδειά, τη χρονιά και συχνά, την τύχη. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η γη σήμερα μας «μιλάει». Με δεδομένα που συλλέγονται αδιάκοπα και μας βοηθούν να προβλέψουμε τις ανάγκες π.χ. του κριθαριού με εκπληκτική ακρίβεια, να εντοπίσουμε την εμφάνιση ασθενειών προτού καν γίνουν ορατές, να διαλέξουμε την ιδανική στιγμή για άρδευση ή λίπανση, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη πόρων και μεγιστοποιώντας την απόδοση και την ποιότητα. Η ευφυής γεωργία δεν είναι, όμως, μόνον αποτελεσματικότητα. Είναι σεβασμός. Είναι βιωσιμότητα σε ένα επίπεδο που η συμβατική γεωργία δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί. Είναι η δυνατότητα να παράγουμε περισσότερα, με λιγότερα, αφήνοντας ταυτόχρονα το ελάχιστο δυνατόν οικολογικό αποτύπωμα. Είναι η γεωργία του μέλλοντος, μια γεωργία που τροφοδοτείται από τη νοημοσύνη, όχι από την απλή μυϊκή δύναμη ή την εμπειρική γνώση.

Και πώς συνδέεται αυτό με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία; Α, εδώ βρίσκεται η μαγεία της διασύνδεσης, μια λέξη απολύτως εναρμονισμένη με το πνεύμα των μοντέρνων ψηφιακών καιρών! Η ζυθοποίηση, στην ουσία της, είναι μια διαδικασία μετασχηματισμού κριθαριού, λυκίσκου, νερού και μαγιάς σε ένα από τα αρχαιότερα και πιο αγαπημένα ποτά της ανθρωπότητας. Η ποιότητα της τελικής παραγωγής εξαρτάται καθοριστικά από την ποιότητα των πρώτων υλών. Ένα κριθάρι υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά βύνης, ένας λυκίσκος με το σωστό άρωμα και τα ιδανικά επίπεδα οξέων, είναι τα θεμέλια για μια εξαιρετική μπύρα.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με βαθιά δέσμευση στη βιώσιμη παραγωγή και τη στήριξη της ελληνικής αγροτικής κοινότητας, έχει αναπτύξει από το 2008, ένα εκτεταμένο δίκτυο αγροτικής υποστήριξης στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν 2.500 παραγωγοί.

Το 2024 παρουσίασε ως νοητή του συνέχεια και εξέλιξη, την «Έξυπνη Σπορά». Πρόκειται για μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα ευφυούς γεωργίας, σχεδιασμένη ειδικά για την καλλιέργεια κριθαριού, η οποία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρέχει σε τοπικούς παραγωγούς κριθαριού και λυκίσκου, τα εργαλεία και τη γνώση, να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ανάπτυξη των καλλιεργειών τους.  Να εξασφαλίζουν ότι καλλιεργούν με τρόπους που μειώνουν σημαντικά το κόστος – λιγότερο νερό, λιγότερα λιπάσματα, λιγότερα φυτοφάρμακα – και ταυτόχρονα αυξάνουν την απόδοση και την ποιότητα της παραγωγής τους. Η «Έξυπνη Σπορά» προσφέρει στους παραγωγούς πρακτικά εργαλεία και γνώση για να πάρουν τον έλεγχο της καλλιέργειάς τους στα χέρια τους, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να διασφαλίσουν ένα σταθερότερο, πιο βιώσιμο εισόδημα. Αυτή είναι η «Έξυπνη Σπορά»! Αυτό θα πει ποιοτικός έλεγχος στην πηγή, μια διασφάλιση αριστείας που ξεκινά από το χωράφι. Είναι η δύναμη της τεχνολογίας στην υπηρεσία της γης. Αυτή είναι η ικανότητα και η δυνατότητα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να προσαρμόζει τις συνταγές και τις διαδικασίες της, γνωρίζοντας με απόλυτη ακρίβεια τα χαρακτηριστικά της βύνης που θα χρησιμοποιήσει, βελτιστοποιώντας την εκχύλιση, τη ζύμωση, και κάθε βήμα της παραγωγής.


Το πολύπλευρο ενδιαφέρον της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για ό,τι συνθέτει το σύμπαν της ευφυούς γεωργίας, διαπιστώθηκε και με τη συμμετοχή της στο 1ο Cantina Academy που διοργανώθηκε στη Λάρισα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, τον περασμένο Απρίλιο (2025), υπό τον τίτλο: «Διασφαλίζοντας το Μέλλον της Τροφής». Το πρώτο φόρουμ που ανέδειξε τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη γαστρονομία και άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον της τροφής στην Ελλάδα. Η Θεσσαλία ως πρότυπο ανθεκτικής γεωργίας, ήταν στο επίκεντρο των ομιλητών με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, την πλούσια βιοποικιλότητα και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα.  Εκεί, λοιπόν, έγινε εκτενής αναφορά στη δημιουργία και τη σημασία της πλατφόρμας «Έξυπνη Σπορά» (Smart Seeding), η οποία στοχεύει στη μετάβαση της γεωργίας στη νέα ψηφιακή εποχή, δίνοντας στους παραγωγούς τα εργαλεία να καλλιεργούν πιο αποδοτικά, πιο έξυπνα και πιο βιώσιμα, μειώνοντας το ρίσκο και αυξάνοντας τη σταθερότητα και το εισόδημά τους. 

Η χρήση της πλατφόρμας ξεκίνησε τον Μάιο του 2024 με δεδομένα από καλλιέργειες στη Θεσσαλία και άλλες περιοχές, με το πιλοτικό στάδιο να ολοκληρώνεται στο τέλος του περασμένου έτους και τον Ιούλιο του 2025 η πλατφόρμα να τίθεται σε επιχειρησιακή λειτουργία, διαθέσιμη σε όλους τους συμβεβλημένους αγρότες πανελλαδικά (όχι μόνο στη Θεσσαλία).


Η εν λόγω πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την καλλιέργεια κριθαριού, αξιοποιεί καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες για να ενισχύσει τις τοπικές και αγροτικές κοινότητες, που συχνά είναι ευάλωτες τόσο στην κλιματική αλλαγή όσο και στην οικονομική αστάθεια, αλλά και για να εδραιώσει περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα. Σύμφωνα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με σωστή χρήση, οι παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν την απόδοση της καλλιέργειας κατά τουλάχιστον 10%, χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή, η χρήση της μπορεί να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας κριθαριού, με έως και 30% λιγότερες εκπομπές CO₂ έως και το 2030. Ασφαλώς, η εισαγωγή μιας τέτοιας τεχνολογίας έχει και άλλα οφέλη: εκπαιδευτικά, κοινωνικά, τεχνολογικά. Κι αν η πρόκληση είναι η υιοθέτηση της πλατφόρμας από τους παραγωγούς, καθώς οι Έλληνες αγρότες δεν είναι πάντα εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τεχνολογίες, μια εταιρεία με την ιστορία και το μέγεθός της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έχει τη δυνατότητα να γίνει φάρος αυτής της μεταμόρφωσης στην ελληνική γεωργία. Διότι, μπορεί να ωθήσει τους συνεργαζόμενους αγρότες να υιοθετήσουν αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα βιωσιμότητας και αριστείας που ωφελεί όλους: τους γεωργούς, τον κλάδο της ζυθοποιίας, τον καταναλωτή, και, φυσικά, το περιβάλλον. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνεις ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες αρχίζει να γίνεται κοινή πεποίθηση ότι η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα εξαρτάται από την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων.


Όταν η προηγμένη τεχνολογία εφαρμόζεται στρατηγικά, μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ παράδοσης και μέλλοντος και να δημιουργήσει νέα πρότυπα ποιότητας, αποδοτικότητας και βιωσιμότητας. Η ευφυής γεωργία με προγράμματα όπως την «Έξυπνη Σπορά» μπορεί να θέσει την τεχνολογία στην υπηρεσία της γης και της παραγωγής, μεταμορφώνοντας το τοπίο της αγροτικής οικονομίας και, κατ' επέκταση, το ποτήρι της μπύρας που απολαμβάνουμε. Ένας άψογος κύκλος αριστείας, που ξεκινά από την «έξυπνη» σπορά και καταλήγει στην απολαυστική γεύση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης