Δήμος Αλίμου: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι απευθείας αναθέσεις για αγορά έργων τέχνης

Δήμος Αλίμου: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι απευθείας αναθέσεις για αγορά έργων τέχνης

Για «πάρτυ προμηθειών και απευθείας αναθέσεων», κάνει λόγο και η μηνυτήρια αναφορά που υπογράφουν οι κύριοι Γιαννακόπουλος, Τσαμήτας και Ορφανός, από την αντιπολίτευση του Δήμου

5088413
Πόλεμος έχει ξεσπάσει στον Δήμο Αλίμου, με την αντιπολίτευση να προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του Δημάρχου, και τον ίδιο να κάνει λόγο για πόλεμο ενόψει των εκλογών.

Μία μηνυτήρια αναφορά μελών του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και ένα πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εντοπίζει παραβάσεις και κακοδιαχείριση, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στον Δήμο, με την σύγκρουση να μεταφέρεται στις δικαστικές αίθουσες. Εκεί, θα συζητηθεί και η περίφημη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου, για τα οποία δόθηκαν περίπου 220.000 ευρώ.

Η ομάδα ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πραγματοποίησε έρευνα για την περίοδο 2021 και 2022, μετά από καταγγελίες ότι ο δήμαρχος Αλίμου έχει πραγματοποιήσει απευθείας αναθέσεις έργων, χωρίς να έχει ακολουθηθεί η νόμιμη οδός. Το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε στον έλεγχο 77 συμβάσεων, διαπιστώνοντας ότι «δεν υπάρχει επίσημη καταγεγραμμένη διαδικασία προγραμματισμού των προμηθειών, των εργασιών, των υπηρεσιών, έργων και των τεχνικών μελετών του Δήμου, η οποία να καταγράφει τις ανάγκες και να θέτει χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των εργων».

Όπως αναφέρεται, από τους 77 φακέλους συμβάσεων που συνήφθησαν με απευθείας αναθέσεις, οι 24 αφορούσαν έκτακτες επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου, ενώ 53 αφορούσαν προμήθειες, εργασίες, υπηρεσίες, έργα και τεχνικές μελέτες.

Κλείσιμο
IMG_1728
IMG_1729
IMG_1730
Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν η προμήθεια έργων τέχνης συνολικού κόστους 219.544 ευρώ. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, η Ομάδα Ελέγχου εντόπισε απευθείας αναθέσεις για αγορά έργων τέχνης, «Από την εν λόγω διερεύνηση προέκυψε ότι ο Δήμος προέβη στην προμήθεια 27 έργων τέχνης, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, συνολικού ποσού 219.544 ευρώ.»

Για «πάρτυ προμηθειών και απευθείας αναθέσεων», κάνει λόγο και η μηνυτήρια αναφορά που υπογράφουν οι κύριοι Γιαννακόπουλος, Τσαμήτας και Ορφανός, από την αντιπολίτευση του Δήμου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2021 έως και τον Απρίλιο του 2022, «καταρτίσθηκαν συνολικά 77 συμβάσεις με την διαδικασία απευθείας αναθεσης. Εξ αυτών οι 27 αφορούσαν σε δαπάνες που δεν είχαν προβλεφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό του Δήμου, με κοστος που συμφωνα με τη μηνυση ξεπέρασε τις 290.000 ευρώ. Με βαση τις καταγγελίες, το κόστος των έργων προσαρμόζεται ακριβώς πάνω στα χρηματικά όρια των απευθείας αναθέσεων, και όταν αυτά αλλάζουν, αλλάζει και ο προυπολογισμός των έργων! Σε άλλες περιπτώσεις, πάντα σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, τα έργα μεγαλύτερου προυπολογισμού «σπάνε» με καταμήσεις συμβάσεων, ώστε να δίδονται και αυτά με απευθείας αναθέσεις.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τις απευθείας αναθέσεις υπάρχουν καταγγελίες από το 2019, αλλά αυτές συνεχίζονται σε όλη την Δημαρχιακή θητεια.

Στο πόρισμά του, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος διαχείρισης των καταγγελιών, διοικητικών προσφυγών ή αντιρρήσεων που αφορούν συμβάσεις που συνήφθησαν με απευθείας ανάθεσεις η Ομάδα Ελέγχου έθεσε ερώτημα αν υφίστανται καταγγελίες, προσφυγές ή άλλες αντιρρήσεις, που να ήλθαν σε γνώση του Δήμου. Το ερώτημα ετέθη στη Διοίκηση του Δήμου Αλίμου και στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Τόσο η Διοίκηση του Δήμου Αλίμου, όσο και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών δήλωσαν ότι δεν υφίστανται καταγγελίες».

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, αφού σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο και καταγγελίες υπήρξαν, αλλά και επίσημες αντιρρήσεις για τις συμβάσεις που προωθούσε ο Δήμος είχαν κατατεθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση χρηματικού εντάλματος 24.800 ευρώ για παραγωγή ντοκιμαντέρ, του οποίου τη νομιμότητα αμφισβητούσε με έγγραφό της, ακόμη και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Αλίμου. Ο δήμαρχος απέρριψε το έγγραφο με τις αντιρρήσεις της προϊσταμένης, και έδωσε εντολή να εξοφληθεί η εταιρεία. Για το συγκεκριμένο ένταλμα, το Ελεγκτικό Συνέδριο καταδίκασε τον κ. Κονδύλη, ο οποίος άσκησε έφεση ενώπιον του Δευτέρου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί. 

Ειδήσεις σήμερα:

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα εργοστάσια θα τσακώνονται ποιος θα πάει να δουλέψει την Κυριακή

Πού «χτυπά» η κακοκαιρία Elias τις επόμενες ώρες - Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ

Γκρίνια Ραγκούση, Λάμπρου και Καλπάκη για τις... αντικαταστάσεις από τηλεόρασης του Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης