Φωτιά στον Έβρο: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Μάχη για να σβήσει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Φωτιά στον Έβρο: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Μάχη για να σβήσει η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

Aναζωπυρώσεις καταγράφονται σε Σουφλί, Δαδιά και Αισύμη - Έχουν καεί πάνω από 700.000 στρέμματα - Καλύτερη η εικόνα στη Ροδόπη

fotia-alexandroupoli
Ολονύχτια θα είναι η μάχη με τις φλόγες για έκτο 24ωρο στον Έβρο όπου λόγω των ισχυρών ανέμων το έργο κατάσβεσης της φωτιάς παραμένει δύσκολο και οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με τις αναζωπυρώσεις.

Έλληνες και ξένοι πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να ελέγξουν και να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Ένα δάσος, που φιλοξενεί 36 είδη πτηνών, με πιο προβεβλημένο είδος, τον μαυρόγυπα, οι φωλιές του οποίου σε μεγάλο κομμάτι της προστατευόμενης έκτασης κινδυνεύουν με αφανισμό. Η φωτιά στη Δαδιά, πέρα από τους επίσημους φορείς πυρόσβεσης και το προσωπικό της πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει και πολλούς εθελοντές από την περιοχή, που συμμετέχουν με δικά τους μέσα και επικουρούν, με όποιον τρόπο τους υποδεικνύεται.

Οι προσπάθειες είναι αδιάλειπτες, όπως και οι συσκέψεις στο τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης και Διαχείρισης του δάσους στον οικισμό της Δαδιάς, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στην κατάσβεση, ώστε να διαμορφωθεί μια εικόνα της κατάστασης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει ένα χώρο 130.000 στρεμμάτων, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή της ζημιάς.


Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.

5952429
5952392
5952394
5952443



Aναζωπυρώσεις καταγράφονται σε Σουφλί, Δαδιά και Αισύμη.

Σημειώνεται ότι μέσα στην ημέρα έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.



«Συμμετείχαν όλοι, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που είναι τα πύρινα μέτωπα, Ορεστιάδας αλλά και εκπρόσωπος του δήμου Διδυμοτείχου. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει μία εκ νέου καλύτερη διάρθρωση των δυνάμεων για την καλύτερη διαλειτουργικότητα αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς κάηκαν 617.000 στρέμματα μέχρι χθες. Η ζημιά είναι πάνω από 700.000 στρέμματα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.


Ο ίδιος εξήγησε ότι καλύτερη διαλειτουργικότητα σημαίνει να εξετασθεί «πως μπορούν ακόμη καλύτερα να συντονιστούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση».


Επίσης τέθηκε το θέμα της καταγραφής των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατό, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης των πληγέντων καθώς και «να ληφθεί μέριμνα για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές γιατί ο επόμενος κίνδυνος είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς.

Καλύτερη εικόνα, πάντως, παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη Ροδόπη, όπου επιχειρούν από τη Δευτέρα πυροσβεστικές δυνάμεις. «Η φωτιά καταλάγιασε χάρη στη χθεσινοβραδινή γιγάντια επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με επίγεια μέσα και με ελικόπτερα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Τόνισε, δε, ότι υπό έλεγχο είναι το μέτωπα στα Κασσιτερά, στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, στα όρια με τον νομό Έβρου, στη Γρατινή του Δήμου Κομοτηνής, όπου χθες είχε σημειωθεί αναζωπύρωση και στην περιοχή της Κερασιάς, στο Παπίκιο Όρος.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τη φωτιά στον Αυλώνα - Έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού, τέσσερις προσαγωγές

Έχασε την σύζυγό του στην Καππαδοκία, έσωσε δεκάδες ζωές στην Πάρνηθα - Δείτε φωτογραφίες

Είχαν πάνω τους εκρηκτικές ύλες οι 13 στον Έβρο - Παραπέμπονται και οι 3 που τους «συνέλαβαν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης