Αγωνία για το κονβόι των Ελλήνων: Έφυγε από Ζαπορίζια και βρίσκεται καθ΄οδόν προς Μολδαβία

Αγωνία για το κονβόι των Ελλήνων: Έφυγε από Ζαπορίζια και βρίσκεται καθ΄οδόν προς Μολδαβία

Οι απεσταλμένοι των Μέσων ενημέρωσης και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής στοχεύουν να φτάσουν σήμερα στη Μολδαβία, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα συναντήσουν

konvoi_oukrania_art
Οι απεσταλμένοι των Μέσων ενημέρωσης και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο In Tourist.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Όμως το ταξίδι τους προς τα ελληνικά σύνορα κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι όπως αποδείχθηκε και χθες όταν δυο από τα 21 αυτοκίνητα της αποστολής δέχθηκαν σφαίρες στα λάστιχα με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν.

Στόχος είναι να να φτάσουν σήμερα στη Μολδαβία, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα συναντήσουν.

«Συμμετείχα σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί για την εξέλιξη της επιχείρησης Νόστος 3, για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούσαν να φύγουν από την περιοχή της Μαριούπολης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Χρέος της Ελλάδας η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών Θ. Δεμίρης, ο Πρέσβης Φρ. Κωστελλένος (ο οποίος βρισκόταν στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας), ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό Δ. Δόχτσης και η Πρέσβης στη Ρουμανία (διαπιστευμένη και στη Μολδαβία) Σ. Γραμματά.

Κλείσιμο
Δείτε βίντεο του ανταποκριτή του STAR Σπύρου Λάμπρου:

Ο Σπύρος Λάμπρου από το Star ξεκινάει από τη Ζαπορίζια με το ελληνικό κονβόι

Σε εξέλιξη η επιστροφή των Ελλήνων από την Ουκρανία

Σε εξέλιξη η επιστροφή των Ελλήνων από την Ουκρανία 3

«Η διαδικασία της αποχώρησης μας είναι δύσκολη διότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεση μας για να κινηθούμε είναι περιορισμένος. Σε όλη την Ουκρανία ισχύει απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί», λέει στο protothema.gr o απεσταλμένος του Ant1 στην Ουκρανία, Χρήστος Μαζανίτης.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε (σήμερα) είναι να βρούμε ένα βενζινάδικο και να αναχωρήσουμε άμεσα. Αν καθυστερήσουμε, θα αναγκαστούμε να διανυκτερεύσουμε σε άλλο μέρος», προσθέτει.

Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική αποστολή είναι το γεγονός ότι χθες για μια απόσταση 200χλμ, η αυτοκινητοπομπή έκανε επτά ώρες ενώ πολλοί έμειναν από καύσιμα.

«Σκοπευτές μάς σημάδευαν, υπάρχουν μπλόκα φιλορώσων αυτονομιστών»

«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μάς κοίταζαν και σημάδευαν. Υπήρχαν παιδιά. Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι. Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης.

Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα», μετέδωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης από το κανάλι OPEN, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών.
konvoi
konvoi_oukrania
konvoi_oukrania2
konvoi_oukraniae

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. «Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν», είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του Open.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κονβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί «τα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα».

«Οι Ρώσοι στρατιώτες εξεπλάγησαν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μετέχουν στην αποστολή είναι γυναίκες και μικρά παιδιά. Δύο από τις τρεις διαδρομές, οι γέφυρες που συνέδεαν την ανατολική με τη δυτική πλευρά είχαν διαλυθεί. Ζήσαμε από κοντά όλο το δράμα των ανθρώπων που προσπάθησαν να φύγουν», δήλωσε για την έκρυθμη κατάσταση ο δημοσιογράφος του Mega, Γιάννης Χαραμίδης.
Στη Ζαπορίζια το κονβόι των Ελλήνων


Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο κονβόι με τα συνεργεία των τηλεοπτικών καναλιών

Ο Αλέξης Κουβέλης από τον τηλεοπτικό σταθμό Alhpa 

6666


Ο Χρήστος Μαζανίτης από τον Ant1

mazanitis


O Σταύρος Ιωαννίδης από τον ΣΚΑΙ

xFzgvxWs_400x400


Ο Σωτήρης Δανέζης από το OPEN

900170


Ο δημοσιογράφος Γιώργος Σιδέρης από την ΕΡΤ

-gO3sC01_400x400

Ο Γιάννης Χαραμίδης του MEGA

xaramidis_mega



Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας 
Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Επιδείνωση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πάνω από 700 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία - Δείτε βίντεο

Οι Ρώσοι «πήραν» τη Χερσώνα - Συνεχείς εκρήξεις στο Κίεβο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης