Μητέρα και γιος παρίσταναν υπαλλήλους του ΙΚΑ και εκβίαζαν καταστηματάρχες

Μητέρα και γιος παρίσταναν υπαλλήλους του ΙΚΑ και εκβίαζαν καταστηματάρχες

Είχαν στήσει οικογενειακή επιχείρηση απάτης - Χρησιμοποιούσαν πλαστές επαγγελματικές ταυτότητες και απειλούσαν με βαριά πρόστιμα 

peripoliko
Οικογενειακή επιχείρηση απάτης, παριστάνοντας τους υπαλλήλους του ΙΚΑ εξαπατώντας επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας, είχαν στήσει μητέρα και γιος οι οποίοι συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν πλαστές επαγγελματικές ταυτότητες και απειλούσαν με βαριά πρόστιμα τους επιχειρηματίες.

Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω την ώρα που προσπαθούσαν να εξαπατήσουν μια Κινέζα υπάλληλο, καταστήματος στην οδό Σοφοκλέους στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αποκαλύπτεται από τη δικογραφία της υπόθεσης μητέρα και γιος έμπαιναν σε καταστήματα αλλοδαπών επιχειρηματιών εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι του ΙΚΑ και «κατέγραφαν παραβάσεις» ενώ απειλούσαν με πρόστιμα. Οι ανυποψίαστοι επιχειρηματίες προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματα του πρόστιμου υπέκυπταν στον εκβιασμό των δυο δραστών οι οποίοι τους ζητούσαν χρήματα για να μην επιβάλλουν πρόστιμο.

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός εκ των θυμάτων σύμφωνα με την οποία: «Από το 2016 είμαι ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ρουχισμού στην οδό Σοφοκλέους. Στις 13 Μαϊου 2021 ενώ βρισκόμουν στο κατάστημά μου ήρθαν δυο άτομα ένας άνδρας και μια γυναίκα οι οποίοι μου είπαν ότι εργάζονται στο ΙΚΑ και η γυναίκα μου έδειξε μια κάρτα η οποία ανέγραφε “ΙΚΑ”. Στη συνέχεια με ρώτησαν αν εργάζομαι στο κατάστημα και όταν τους είπα ότι είναι δικό μου με ρώτησαν αν έχω άλλους εργαζόμενους και μετά μου έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τα βιβλία μου και αν είναι καταχωρημένοι οι υπάλληλοι και οι ώρες τους, απειλώντας ταυτόχρονα ότι θα στείλουν την επιθεώρηση εργασίας και άλλες υπηρεσίες για να μου επιβάλουν πρόστιμα. Εγώ έχω κανονικά του υπαλλήλους μου στα βιβλία και τότε η γυναίκα έβγαλε ένα μπλοκ με έγγραφα και μου ζήτησε τα βιβλία του ΙΚΑ από τα οποία άρχισε να γράφει στο μπλοκ τα ονόματά μας ενώ και οι δυο μου έλεγαν ότι θα μου κόψουν πρόστιμο το οποίο θα ήταν μεγάλο και ότι θα έπρεπε να κλείσω το μαγαζί για δέκα ημέρες. Τους παρακάλεσα να μην μου κόψουν πρόστιμο γιατί δεν είχα κάνει κάποια παράβαση και τότε μου ζήτησαν λεφτά για να το γλιτώσω. Έβγαλα αρχικά εκατό ευρώ να τους δώσω και μου είπαν ότι δεν έφταναν ενώ στη συνέχεια αύξησα διαδοχικά το ποσό κατά 50 ευρώ ζητώντας κάθε φορά να με λυπηθούν γιατί δεν έχω πολλά χρήματα και τελικά όταν έφθασα στα 300 ευρώ μου είπαν εντάξει, τα πήραν και αφού υπέγραψα σε ένα χαρτί που μου έδειξαν έφυγαν».

Το οικογενειακό δίδυμο των δραστών «χτυπούσε» κυρίως καταστήματα ρουχισμού αλλοδαπών επιχειρηματιών. Χαρακτηριστική είναι και άλλη μια κατάθεση θύματος το οποίο ανέφερε: «Βρίσκομαι στην Ελλάδα 17 χρόνια, γνωρίζω και κατανοώ την Ελληνική Γλώσσα. Είμαι ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ένδυσης και υποδημάτων που βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους στην Αθήνα. Στις 12 Μαϊου 2021 προσήλθαν στο κατάστημά μου ένας άνδρας και μια γυναίκα οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι υπάλληλοι του ΙΚΑ και ότι θα προβούν σε έλεγχο στο κατάστημα. Μάλιστα η γυναίκα μου υπέδειξε μια ταυτότητα στην οποία αναγραφόταν ο τίτλος “ΙΚΑ” και ένα ονοματεπώνυμο που δεν καταλάβαινα. Αφού τους ανακοίνωσα ότι είμαι ο ιδιοκτήτης με ρώτησαν πόσα άτομα δουλεύουμε στο κατάστημα. Εκείνη τη στιγμή βρισκόμασταν στο κατάστημα τρία άτομα, ήτοι εγώ ο αδερφός μου και ένας υπάλληλος, οι οποίοι είμαστε όλοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ κανονικά. Επίσης εντός του καταστήματος βρισκόταν δυο πελάτες οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει και αποχώρησαν ξαφνικά. Τότε οι δυο μου δήλωσαν σε αυστηρό ύφος ότι θα μου κόψουν πρόστιμο 23.000 ευρώ και ότι θα κλείσει το μαγαζί για δέκα ημέρες διότι αυτά τα δυο άτομα που αποχώρησαν δούλευαν στο κατάστημά μου. Εγώ τους είπα ότι δεν δούλευαν και τους εξηγούσα πως ήταν απλοί πελάτες. Η γυναίκα τότε έβγαλε ένα μπλοκ και ξεκίνησε να μου γράφει την βεβαίωση για το πρόστιμο και τότε ο άνδρας μου είπε να τους δώσω μερικά χρήματα ώστε να μην τους γράψω. Εγώ φοβήθηκα και μάζεψα αμέσως 1000 ευρώ τα οποία δεν του αρκούσαν και μου ζήτησε και άλλα ζητώντας παράλληλα από τη γυναίκα να συνεχίσει κανονικά το πρόστιμο. Τότε εγώ πήγα και έφερα άλλα 800 ευρώ. Τότε ο άνδρας είπε στη γυναίκα να σταματήσει την κλήση ζητώντας μου ξανά άλλα 200. Εγώ τους είπα ότι δεν έχω και τότε η γυναίκα σταμάτησε να γράφει και έφυγαν με τα χρήματά μου».

ekthesi3
ekthesi2
ekthesi


Οι δράστες είχαν καταφέρει να αποκομίσουν από τα θύματά τους τουλάχιστον 19.000 ευρώ, ενώ από την έρευνα της αστυνομίας εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις εξαπάτησης, πλαστογραφίας και αντιποίησης σε βάρος αλλοδαπών ιδιοκτητών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων κ. Δημήτρης Ζορμπάς, μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Κληθήκαμε να απολογηθούμε για 4 πλημμεληματικές πράξεις και για το κακούργημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα. Αντιμετωπίσαμε ένα δύσκολο κατηγορητήριο, πλην όμως ο κ. Ανακριτής και ο εισαγγελέας αξιολογώντας τις καταθέσεις, τα στοιχεία της δικογραφίας τις απολογίες τα στοιχεία που προσκομίσαμε, έκριναν πως οι εντολείς μου δεν πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή προσωρινά και αφέθησαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι εντολείς μου δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουν την οικονομική ζημία των παθόντων».

Κλείσιμο
dikigoros_zorbas


Μητέρα και γιος αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους 2 φορές το μήνα και χρηματική εγγύηση 5000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Χρυσοχοΐδης - Παρέδωσε φάκελο για το οργανωμένο έγκλημα

Εισηγητής Ευρωκοινοβουλίου: Επικριτική η έκθεση για Τουρκία - Να μην την αγνοήσει η Κομισιόν

Φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης