Κακοκαιρία: «Πνίγηκε» η Αιτωλοακαρνανία-Σε συναγερμό τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου

Κακοκαιρία: «Πνίγηκε» η Αιτωλοακαρνανία-Σε συναγερμό τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου

Πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές και σπίτια- Απαγορευτικό απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων στο Βόρειο Αιγαίο- Οι θερμαινόμενοι χώροι που ανοίγει ο Δημος Αθηναίων-Δείτε τον καιρό σήμερα

potamia
Σε εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο κύμα κακοκαιρίας που από χθες εκδηλώνεται με ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους και θα συνεχιστεί και σήμερα, με περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας και ανέμους έως 8 μποφόρ στα πελάγη

Πλημμύρισε η Αιτωλοακαρνανία με το δήμαρχο Αγρινίου να ζητάει ο Δήμος να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπερχείλισαν χείμαρροι προκαλώντας μεγάλες ζημίες σε υποδομές, σπίτια και καλλιέργειες.

ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΑΡΟ ΕΡΗΜΙΤΣΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ 26-1-2021


Εκτεταμένη είναι η καταστροφή στην θέση Στριγάνια, κοντά στο Λαμπίρι του δήμου Αγρινίου και στον δρόμο Αγρίνιο – Προυσός. Η νεροποντή έχει προκαλέσει τεράστια κατολίσθηση βράχων και χωμάτων και το φαινόμενο δεν έχει σταματήσει με αποτέλεσμα να θεωρείται παρακινδυνευμένο να γίνει παρέμβαση. Μόλις παρουσιάσει ο καιρός βελτίωση θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, που όμως δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

lampiri-katolisthisi
lampiri-katolisthisi1


Κλείσιμο
Σημαντικά προβλήματα και στα χωριά Πέτρα, Στρογγυλή Άγιος Σπυρίδωνας, οικισμούς της κάτω Κερασούντος από την υπερχείλιση του ποταμού Λούρου, αλλά και του Καλαμά στη Θεσπρωτία που «έπνιξε» 17 κοινότητες.



Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Στην πόλη της Κρέστενας η στάθμη των νερών στο Σελινούντα ανέβηκε επικίνδυνα και τα νερά πλησίασαν στις Εργατικές Κατοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατάσταση συναγερμού Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία του δήμου.

ergatikes-4
ergatikes-3


Στο Καλλίκωμο στο δρόμο προς Κρέστενα υπερχείλισε τοπικό ρέμα και διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων για να επέμβουν οχήματα του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

kallikomo-2
kallikomo-3


Κατολισθήσεις στο Τρίκορφο , πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις από τον Εύηνο, χείμαρρος “έσπασε” για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και πλημμύρισε χωράφι όπου εκεί είναι χτισμένη αγροικία.


Δοκιμάστηκε η Δ.Ε. Χάλκειας από τα σημερινά ακραία καιρικά φαινόμενα.


Δρόμος… χάθηκε στο χωριό Ποκίστα της ορεινής Ναυπακτίας, καθώς τμήμα του οδοστρώματος σε μήκος 20 μέτρων και σε ποσοστό άνω του 50% του σημείου, κατέρρευσε με αποτέλεσμα την αποκοπή της δημοτικής ενότητας Πλατάνου από τη Ναύπακτο, ενώ ο μόνος και απομακρυσμένος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω Χόμορης και Ελευθέριανης.

ναυπακτια_2_2
ναυπακτια1


Σημαντικές βροχές σημειώθηκαν χθες κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας έως το απόγευμα, ενώ καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά κύριο λόγο στο Νότιο Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο. Παράλληλα χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν σε ορεινά ηπειρωτικά και από το μεσημέρι στη Δυτική Μακεδονία. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το απόγευμα της Τρίτης 26/1.

202101261800_WEB_daily_rain



Επικίνδυνη επιδείνωση του καιρού σε Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως και το μεσημέρι, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, λόγω της επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους και σήμερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου καλεί τους κατοίκους των νησιών Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

 - Αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη, σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

- Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

«Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες», αναφέρει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή της.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα
Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Έντονα καιρικά φαινόμενα

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Απαγορευτικό απόπλου λόγω θυελλωδών ανέμων στο Βόρειο Αιγαίο

H Blue Star Ferries/Hellenic Seaways ανακοινώσε χθες την απαγόρευση απόπλου, ενώ σημερα  τα δρομολόγια των πλοίων θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:

F/B ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ
Τετάρτη 27/01/21: Αναχώρηση 08:00, για Χίο 11:00-11:30, Οινούσσες 12:00-12:10, Ψαρά 14:10-14:20, Πειραιά 20:55-23:30, Χίο 07:45-08:30, Μυτιλήνη 11:30.
ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Τα παρακάτω δρομολόγια δε θα πραγματοποιηθούν:
Τετάρτη 27/01/21: Από Πόρτο Χέλι 06:00 για Σπέτσες, Ερμιόνη, Ύδρα, Πόρο, Πειραιά.
F/B/ BLUE STAR MYCONOS
Τετάρτη 27/01/21: Αναχώρηση από Καβάλα στις 23:59 (αντί 21:30) για Λήμνο 03:55-04:15, Μυτιλήνη 09:35-10:35, Οινούσσες 13:10-13:20, Χίος 13:55-14:15, Βαθύ 17:25-18:10, Καρλόβασι 19:05-19:30, Φούρνους 20:30-20:40, Άγιο Κήρυκο 21:35-21:55, Μύκονος 00:50-01:05, Τήνος 01:35-01:45, Σύρος 02:15-02:25, άφιξη στον Πειραιά 07:00 και κατόπιν ως εγκεκριμένα.

Κλειστές οι ακτοπλοϊκές γραμμές Ζάκυνθος - Κυλλήνη, Πόρος Κεφαλονιάς - Κυλλήνη, λόγω των θυελλωδών ανέμων

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στις θάλασσες του Ιονίου, έχουν αναγκάσει τα πλοία της γραμμής να δεσουν στα λιμάνια.

Ειδικότερα, λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια από Κυλλήνη για Πόρο Κεφαλονιάς στις 06:00, από Πόρο για Κυλλήνη στις 08:00, από Ζάκυνθο για Κυλλήνη στις 07:00 και δεν θα γίνει το δρομολόγιο από Κυλλήνη για Ζάκυνθο στις 09:00.

Κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ιθάκη

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σήμερα στο νησί της Ιθάκης, αποφασίστηκε από την Δημοτική Αρχή του νησιού, ότι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, ΠΙΚΠΑ θα παραμείνουν κλειστά για σήμερα.

Οι θερμαινόμενοι χώροι που ανοίγει για τους άστεγους ο δήμος Αθηναίων

Ασπίδα προστασίας για τους άστεγους της πόλης δημιουργεί ο Δήμος Αθηναίων, δεδομένου του επικείμενου κύματος κακοκαιρίας, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, θέτοντας σε πλήρη κινητοποίηση τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Απο τις 6 το πρωί και για όσο χρειαστεί, σε μία προσπάθεια να μη μείνει κανένας μόνος, ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει χώρους όπου άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν, κάνοντας παράλληλα RapidTest για τον Covid-19.

Σε 24ωρη βάση ανοίγουν οι εξής χώροι:

- Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), στου οποίου τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο, θα υποβληθούν σε RapidTest.

- To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151) όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, πραγματοποιείται RapidTest.

- To Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ – Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69 – τηλ: 210.3421260) όπου όλοι όσοι έχουν ανάγκη, μπορούν να βρουν έναν καθαρό θερμαινόμενο χώρο με γεύματα και κουβέρτες. Και στον συγκεκριμένο χώρο, κατά την είσοδο, θα πραγματοποιούνται RapidTest.

Παράλληλα, οι ομάδες του “Street Work” θα βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της πόλης, για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515) για να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.


Ο καιρός σήμερα

Βροχοπτώσεις αλλά και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη, κατά τόπους σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και των βορειότερων νησιών του Αιγαίου καθώς και στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά των λοιπών ηπειρωτικών.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 0 έως 7, στη Θεσσαλία από 1 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 10, στην Ανατολική Στερεά από 1 έως 9, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο από 3 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 9, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 7, στις Κυκλάδες από 5 έως 11, στα Δωδεκάνησα από 8 έως 15 και στην Κρήτη από 8 έως 13 βαθμούς. Η ελάχιστη θερμοκρασία στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές έως τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου. Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται τις ίδιες ώρες στα ορεινά αλλά και στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Θερμαϊκό οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 και έως το πρωί τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς.





Ειδήσεις σήμερα

9η Αξιολόγηση: «Πάτε καλά» υπό συνθήκες πανδημίας, το μήνυμα των θεσμών

Βρετανία: Κοκτέιλ φαρμάκων εμποδίζει στο 100% τη μόλυνση από κορωνοϊό

Survivor: Στον... τάκο Ανθή Σαλαγκούδη, Περικλής Κονδυλάτος και Ασημίνα Ιγγλέζου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης