Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πώς θα λειτουργεί το νέο «σώμα» - Τι λέει η Νίκη Κεραμέως

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πώς θα λειτουργεί το νέο «σώμα» - Τι λέει η Νίκη Κεραμέως

Αποφασισμένη η Νίκη Κεραμέως να εφαρμόσει το σχέδιο για αστυνόμευση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων - Τι λέει η υπουργός Παιδείας στο protothema.gr

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πώς θα λειτουργεί το νέο «σώμα» - Τι λέει η Νίκη Κεραμέως
Ειδικό Σώμα εκπαιδευμένων αστυνομικών συγκροτείται με το όνομα «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» που θα φυλάσσει τα κτίρια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα κάνει συλλήψεις, αν διαπράττονται αδικήματα.

Οι αστυνομικοί του νέου Σώματος θα προσληφθούν  ύστερα από προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα πρότυπα της προκήρυξης για την πρόσληψη των 1500 ειδικών φρουρών της Αστυνομίας και τα μέλη του Σώματος θα είναι αποσπασμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με διάθεση στα ΑΕΙ.

Το σχέδιο που προκρίνεται είναι η φύλαξη των Πανεπιστημίων να γίνεται με κάρτα εισόδου και στην περίπτωση μεγάλων κάμπους που είναι πάρκα διέλευσης κοινού αυτά να παραμείνουν ανοιχτά και η φύλαξη με την είσοδο με κάρτα εισόδου να γίνεται στα κτίρια.

Παράλληλα το σχέδιο περιλαμβάνει ενίσχυση του φωτισμού των πανεπιστημιακών χώρων.

Οπως λέει στο protothema.gr η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «ο αριθμός τους θα αλλάζει ανά Πανεπιστήμιο αλλά και ανά περίοδο ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής».

Το νέο Σώμα θα φορά Στολή, προκειμένου να είναι ευδιάκριτοι στον χώρο του Πανεπιστημίου, ωστόσο θα είναι διαφορετική από τις στολές των υπολοίπων αστυνομικών , ενδεχομένως και με διαφορά στο χρώμα ,όπως προκρίνεται έως στιγμής. Το Σώμα των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα απευθύνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ. Το νέο σώμα θα έχει την έδρα του εντός των Πανεπιστημιακών χώρων και θα έχει εποπτεία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους Μετά τις σοκαριστικές εικόνες με την προσπάθεια διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη δόθηκε το έναυσμα για θωράκιση των Πανεπιστημίων , προκειμένου να μπει «φρένο» στις βιαιοπραγίες στα Πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση αναζητεί δραστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της βίας και της ανομίας και η συγκρότηση του νέου Σώματος «»Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων»»

Όπως αποκαλύπτει η Νϊκη Κεραμέως:  «Το νέο Ειδικό Σώμα, με αστυνομικές αρμοδιότητες θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου , την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την προστασία της δημόσιας περιουσίας . Θα είναι μια ομάδα η οποία θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση καθώς το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος , που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».

«Το Σώμα θα είναι ευέλικτο» , λέει η υπουργός καθώς «θα διατίθεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής αλλά και ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε Ιδρυμα». Και εξηγεί ότι τα μέλη του Σώματος «θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά όχι με στολές που έχουμε συνηθίσει. Τα μέλη του θα έχουν μια διαφορετική στολή που θα παραπέμπει ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος. Θα διατίθενται τα μέλη αυτής της ομάδας στα Πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε Ιδρύματος. Διότι διαφορετικές ανάγκες έχουν τα κεντρικά Πανεπιστήμια, όπως βλέπουμε και από τα συμβάντα και διαφορετικές κάποια άλλα και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν ανά περιόδους» Ως πλεονέκτημα η υπουργός αναφέρει ότι « , με ευέλικτη σύνθεση, Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας».

Ειδικές ποινές για τα μέλη της κοινότητας των ΑΕΙ

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για όσους συμμετέχουν σε δράσεις οι οποίες βάλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας, κατά της αξιοπρέπειας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας» λέει η κ. Κεραμέως και εξηγεί: « Δεν υπάρχει στον κανονισμό των Πανεπιστημίων τίποτα που να προβλέπει συνέπεια σε κάποιον φοιτητή που βάλλει κατά της πανεπιστημιακής ελευθερίας». Στόχος είναι να μπουν στον νέο κανονισμό ποινές που θα αυξομειώνονται ανάλογα με τις πράξεις των φοιτητών και θα κυμαίνονται από αποβολή από ένα εξάμηνο έως και ολοκληρωτική αποβολή από το Πανεπιστήμιο.

Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε: «Θα υπάρξουν ιδιαίτερες ποινές στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στις περισσότερες φορές είναι εξωθεσμικά στοιχεία. Πρέπει να είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο των ποινικών αδικημάτων”. Κάρτες εισόδου Με κάρτες θα γίνεται η είσοδος στα Πανεπιστήμια, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος για το ποιος εισέρχεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Τα μέλη του Σώματος φύλαξης θα μπορούν να βρίσκονται στις εισόδους των κτιρίων στην περίπτωση πάρκου που δεν μπορεί να είναι μόνο πανεπιστημιακό και διέρχεται το κοινό από αυτό, για να ελέγχει ποιοι έχουν λόγο να εισέλθουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.Για το θέμα της κάρτας εισόδου η υπουργός λέει ότι είναι ένα θέμα που “θα συζητήσουμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα για το ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για την εφαρμογή αυτού του μέτρου”.

Οι πρυτάνεις, όπως αποτυπώθηκε στη Σύνοδός τους φαίνεται να διαφωνούν για το σώμα φύλαξης, καθώς θεωρούν ότι αυτό πρέπει να υπάγεται στον πρύτανη ωστόσο για την κάρτα εισόδου σε « χώρους με ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης δεν είναι αρνητικοί στην κάρτα εισόδου.

«Τα Πανεπιστήμια χρειάζεται να έχουν φύλαξη» λέει στο protothema,gr ο πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕΕ καθηγητής Κων. Γάτσιος επισημαίνοντας ότι « όπως ακριβώς και στο εξωτερικό τη φύλαξη αυτή πρέπει να την αναλάβουν άνθρωποι που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για αυτήν την δουλειά». Και εξηγεί ότι « η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας θα πρέπει να αποτελέσει εντολή της συντεταγμένης Πολιτείας, της κυβέρνησης και των κομμάτων ), συνοδευόμενη με την απαραίτητη χρηματοδοτική μέριμνα. Τα πανεπιστήμια μέσω των εκλεγμένων οργάνων τους θα αναλάβουν την ευθύνη να υλοποιήσουν και να εξειδικεύσουν, με τη συνδρομή της Πολιτείας, αυτήν τη δράση στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους: άλλη πρόνοια, για παράδειγμα, απαιτείται για το ΟΠΑ που χρόνια τώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και άλλη για το Χαροκόπειο ή το Γεωπονικό». « Ως πανεπιστημιακός, αλλά και πρώην πρύτανης του ΟΠΑ, καταθέτω την πρότασή μου προς τους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης, πρωθυπουργό και πρυτάνεις, αλλά και προς τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας: πανεπιστημιακή αστυνομία και αυστηρές ποινές για την παραβίαση του ασύλου» λέει ο καθηγητής.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία ανοιχτά της Σάμου: Ένα παιδί νεκρό και έξι αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες

Θα παραδώσει την εξουσία ο Τραμπ; - «Αναγνώρισε την ήττα σου» του λέει ο γαμπρός του

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει task force κατά του κορωνοϊού και αλλάζει ρότα στη διαχείριση της πανδημίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης