Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Στην τελική ευθεία για τις ποινές - Σήμερα η απόφαση
Μετά τις 12 το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι ποινές - Πόσα χρόνια κάθειρξης πρότεινε για τον καθένα η Εισαγγελέας - Μετά τις ποινές έρχονται οι αποφάσεις για τις αναστολές
Τις τελικές ποινές που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα ανακοινώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, δια της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Είχε προηγηθεί χθες στο δικαστήριο η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για το ύψος των ποινών η οποία ήταν πολύ κοντά στο προβλεπόμενο πλαίσιο ποινών.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών σε όσους καταδικάσθηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως ένοχοι για την συγκεκριμένη κατηγορία έχουν κριθεί οι Νικ. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παπάς, Γιώργος Γερμενής, Γιάννης Λαγός και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Ακόμη, η εισαγγελέας πρότεινε 7 έτη κάθειρξης για τους πρώην βουλευτές που δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνης Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση. Στους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές στους οποίους το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά (Αλεξόπουλο, Αρβανίτη, Μίχο και Μπούκουρα) η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης 5 ετών.
Για τον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελική λειτουργός έχει ζητήσει ισόβια κάθειρξη (για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας) ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση έχει ζητήσει να επιβληθεί κάθειρξη 7 ετών.
Ακόμη, για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας ζήτησε με την πρότασή της να τους επιβληθεί κάθειρξη 8 ετών.
Επίσης, η εισαγγελέας πρότεινε για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη κάθειρξη 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.
Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η κυρία Οικονόμου ζήτησε χθες να επιβληθούν καθείρξεις από 7 έως 10 χρόνια για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή η εισαγγελέας ζήτησε κάθειρξη 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και κάθειρξη 7 ετών για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Σε ό, τι αφορά στην επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 μηνών για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης, ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν η εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.
Κλείσιμο
Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέα πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.
Οι αναστολές
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, στη δίκη το λόγο θα λάβει και πάλι η εισαγγελέας για να αναπτύξει την πρότασή της επί των αναστολών. Στη συνέχεια το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης οι οποίοι θα ζητήσουν από το δικαστήριο να αναστείλει τις ποινές μέχρι την έφεση. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για τις αναστολές. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε νέα συνεδρίαση ενδεχομένως, την Πέμπτη.
Ο Νίκος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της BC Partners, βασικού μετόχου του Ομίλου Alphabet Education στον οποίον ανήκουν το Keele University Greece, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η ΑΚΜΗ, μίλησε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι επιθυμούν να προσφέρουν σε κάθε φοιτητή βιώσιμες, μεταβιβάσιμες δεξιότητες για να εξελιχθεί σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Η ιστορική πόλη των Δελφών βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός διαλόγου που ξεπερνά τα όρια μιας διοργάνωσης και αγγίζει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, συγκεντρώνοντας κορυφαίες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο.
Η επιτυχία με την πρώτη προσπάθεια έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καθώς προστατεύει το ζευγάρι από την οικονομική ασφυξία.