Αποζημίωση 5.000 ευρώ στους γονείς 7χρονου μαθητή που τραυματίστηκε σε σχολικό διάλειμμα

Αποζημίωση 5.000 ευρώ στους γονείς 7χρονου μαθητή που τραυματίστηκε σε σχολικό διάλειμμα

Τι ισχυρίστηκαν οι γονείς του παιδιού ενώπιον του δικαστηρίου

sxoleio
Το ποσό των 5.000 ευρώ, επιδίκασε ως αποζημίωση το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στους γονείς 7χρονου μαθητή δημοτικού σχολείου, ο οποίος τραυματίστηκε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια του σχολικού διαλείμματος, στο προαύλιο του σχολείου.

Όπως υποστήριξαν οι γονείς, ο τραυματισμός συνέβη κατά την διάρκεια του διαλείμματος, όταν το αγοράκι, μαθητής της Α' τάξης του Δημοτικού, την ώρα που έπαιζε με τα άλλα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου, τραυματίστηκε από ένα κομμάτι λεπτής σιδερόβεργας στο πρόσωπο (βαθύ θλαστικό τραύμα αριστεράς παρειάς) η οποία εξείχε από το διαχωριστικό συρματόπλεγμα μεταξύ του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου.

Ειδικότερα, οι γονείς ισχυρίσθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω παράλειψης των οργάνων του και συγκεκριμένα των δασκάλων - οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία και τη φύλαξη των μαθητών κατά το χρόνο παραμονής τους στο σχολείο - να λάβουν τα προσήκοντα για το σκοπό αυτό μέτρα.

Οι διοικητικοί δικαστές ανεγνώρισαν ότι υπάρχει αστική ευθύνη του Δημοσίου, εξαιτίας ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής επιτήρησης από την πλευρά των εκπαιδευτικών, καθώς, πέραν του μικρού αριθμού των εφημερευόντων δασκάλων δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα, παρ' όλο που ήταν γνωστό το πρόβλημα στο διαχωριστικό πλέγμα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ. 7091/2020 απόφαση του 18ου Τμήματος έκρινε ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι υπεύθυνος, μαζί με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.

Υπογραμμίζονται στην δικαστική απόφαση δικαστές οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις για την «οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών σχολείων», που ορίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν την ευθύνη της επιτήρησης «για την προστασία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, τον έλεγχο καθαριότητας των σχολικών χώρων και σε ότι έχει σχέση με την υγιεινή και την ασφάλειά τους».

Κλείσιμο
Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή των γονέων που ζητούσαν να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του Δημοσίου να καταβάλει στους γονείς του μαθητή το ποσό των 5.000 ευρώ, για ηθική βλάβη νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής, σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.

Η επίμαχη δικαστική απόφαση επισημαίνει ότι για τον τραυματισμό του «υιού των εναγόντων ευθύνονται τα όργανα του Δημοσίου, τα οποία άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους κατά παράβαση των νομίμων υποχρεώσεων τους. Επομένως, στοιχειοθετείται εν προκειμένω ευθύνη προς αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου».

Τέλος, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η ευθύνη λόγω παράλειψης να ληφθεί εγκαίρως κάθε προσήκον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί ο επίδικος τραυματισμός, δεν αναιρείται από το γεγονός ότι η αναγκαιότητα αλλαγής του πλέγματος είχε ήδη επισημανθεί πριν από το επίδικο συμβάν.

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδια με μολότοφ στην πορεία των μαθητών - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες


Ραγίζει καρδιές η Κρισι Τέιγκεν: Ανακοίνωσε την αποβολή της στο Instagram με συγκλονιστική ανάρτηση

Sex shop χαρίζει... δονητές σε Αμερικανίδες που θα υποσχεθούν να ψηφίσουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης