Πραγματοποιήθηκε χθες η μεταφορά 16 αιτητών διεθνούς προστασίας από την Κύπρο στη Φιλανδία μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Τα άτομα αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων, όπως αυτές καθορίζονται στους σχετικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Οδηγίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 90% και από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά 10%.
Η μεταφορά, η οποία έγινε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης για το Άσυλο (EASO) αποτελεί το πρώτο μέρος της υλοποίησης του προαναφερθέντος συγχρηματοδοτούμενου έργου για μετεγκατάσταση συνολικά 30 ευάλωτων ατόμων οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία στη Φιλανδία και συγκεκριμένα μόνων γυναικών με παιδιά και ασυνόδευτων ανηλίκων.
Η πρόταση της Φιλανδίας για τη μετεγκαστάσταση των ανθρώπων αυτών υπεβλήθη στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών που προβλέπεται στο άρθρο 80 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ), λόγω των υπέρμετρων μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και οι οποίες έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα εθνικά συστήματα ασύλου και υποδοχής.
Η μεταφορά των υπολοίπων θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο.
Από την καρδιά μιας μεγάλης πόλης, μέχρι τη μικρότερη γειτονιά της Ελλάδας και της Κύπρου, η Κωτσόβολος είναι πάντα εκεί, έτοιμη να καλύψει κάθε ανάγκη μας, κάθε στιγμή.