Στέλλα Κυριακίδου στον ΘΕΜΑ 104,6: Πολύ θετική η εικόνα στην Ελλάδα αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση

Στέλλα Κυριακίδου στον ΘΕΜΑ 104,6: Πολύ θετική η εικόνα στην Ελλάδα αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση

Πρέπει να τηρούνται οι συστάσεις των επιδημιολόγων, ώστε να αποκλείσουμε την επιστροφή σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου στον ΘΕΜΑ 104,6

stella-kiriakiidou
«Από τις πρώτες φάσεις της κρίσης η δική μας θέση ήταν ξεκάθαρη. Ζητούσαμε ευρωπαϊκές λύσεις για μία πρόκληση που ξεπερνούσε τα σύνορα, τις αρμοδιότητες και τις κυβερνήσεις. Από την αρχή ζητούσα καλύτερο συντονισμό και περισσότερη αλληλεγγύη. Σήμερα βλέπω ότι όλοι συμφωνούν ότι απομονωμένα κανείς δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία τέτοια πανδημία. Μόνο συλλογικά και ενωμένοι μπορούμε να είμαστε και δυνατοί απέναντί της», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 και την εκπομπή του Ηλία Σιακαντάρη, η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε, Στέλλα Κυριακίδου

«Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, στο στάδιο που μπορούμε να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τα μέτρα, έχει τεράστια σημασία να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο συντονισμός. Εμείς γνωρίζουμε πόσο οι Ευρωπαίοι πολίτες και ο κάθε Έλληνας ανυπομονούν για να μπουν σε μία νέα κανονικότητα, ειδικά μετά από έναν τόσο δύσκολο χειμώνα. Οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει στον ευρωπαϊκό χώρο και την Ελλάδα, θα καταστήσουν δυνατή μία προσεκτική και σταδιακή επανεκκίνηση. Ωστόσο, η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα είναι χωρίς κινδύνους γιατί ο κορωνοϊός εξακολουθεί και υπάρχει ανάμεσά μας. Γι' αυτό και εμείς, σε αυτά τα πακέτα τονίσαμε την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση, τήρηση των αποστάσεων, αυστηρές υγειονομικές προφυλάξεις σε όλο το πλέγμα του τουρισμού και των μεταφορών, ώστε να αποφευχθούν όσο είναι δυνατό πιθανές εξάρσεις της πανδημίας. Η κάθε χώρα προχωρά με δικό της ρυθμό αλλά ήταν αναμενόμενο, γι' αυτό εμείς δίνουμε συστάσεις και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει η κάθε χώρα αποφασίζει πότε και πως θα προχωρήσει», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να προχωρούμε με άνοιγμα όλα τα κράτη - μέλη και ολόκληρη η Ευρώπη με μία στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας. Για αυτό χρειάζεται σε αυτό το στάδιο ακόμη περισσότερο να γίνονται πάρα πολλές εξετάσεις και ανίχνευση για να μπορείς να εντοπίσεις πιθανά νέα κρούσματα που θα υπάρχουν και να προχωρήσεις στην απομόνωση. Η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μία πολύ θετική εικόνα. Έχει τεράστια σημασία να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούνται οι συστάσεις του υπ. Υγείας και των επιδημιολόγων διότι τόσο περισσότερο αυξάνουμε τις πιθανότητες να αποκλείσουμε την επιστροφή σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις.

Στην ερώτηση γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση της Ελλάδας να διεξάγονται εξετάσεις σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν προς στην Ευρώπη τρεις ημέρες πριν το ταξίδι τους, η κ. Κυριακίδου απάντησε ότι «αυτό το είχαμε συζητήσει με την ομάδα των επιδημιολόγων που έχει συσταθεί κάτω από την προεδρία της Φον Ντερ Λάϊεν και είχαμε καταλήξει ότι αυτό είναι το είχαμε συζητήσει αυτό είναι πιθανό ένα μέτρο αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα λύσει το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά την παρακολούθηση της πανδημίας για το λόγο ότι ένα άτομο μπορεί να είναι αρνητικό σήμερα και θετικό αύριο. Αυτό που έχει σημασία είναι να τηρούμε τα μέτρα των κοινωνικών αποστάσεων, της προσωπικής υγιεινής», τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί οδηγός για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων. «Στα αεροπλάνα υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες γι' αυτό προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τέλος, η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε μίλησε για τη στενή συνεργασία με τους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε και τόνισε ότι έχει τεράστια σημασία να υπάρχει η επιδημιολογική παρακολούθηση σε κάθε χώρα ώστε να μπορείς να εντοπίσεις πιθανά νέα κρούσματα και αμέσως να προχωρήσεις στα αναγκαία μέτρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανάρτηση Μητσοτάκη: Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο

Χαμός στις παραλίες και σήμερα - Με πετσέτες, αντηλιακά και... αντισηπτικά οι λουόμενοι

Άνοιξαν οι εκκλησίες σε όλη την χώρα - Οι πιστοί τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης