Η ΕΕ απαγόρευσε τρία εντομοκτόνα για να προστατεύσει τις μέλισσες

19356296

Πρόκειται για τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, η χρήση των οποίων τελούσε υπό περιορισμούς – Θα απαγορευτούν ολοκληρωτικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία 

Στην προστασία των μελισσών αποσκοπεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα, που θεωρούνται επικίνδυνα γι' αυτές.

Αν και η χρήση τους τελούσε ήδη υπό καθεστώς περιορισμών, πλέον, μετά τη σημερινή ψηφοφορία της πλειοψηφίας των κρατών μελών, θα απαγορευτούν πλήρως.

Σε εκκρεμότητα από το 2013

Η τύχη της ιµιδακλοπρίδης της Bayer CropScience, της κλοθειανιδίνης των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και της θειαμεθοξάμης της Syngenta -νευροτοξικών ουσιών που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων και είναι ευρείας χρήσης - ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013, έπειτα από μία πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (Efsa).

Η υπηρεσία επιβεβαίωσε στο τέλος του Φεβρουαρίου την αρχική της αξιολόγηση, η οποία υποστήριξε την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση.

Τι αποφάσισε η Κομισιόν

Η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες, με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια, υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου.

Ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε κατά την ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που συνήλθε σήμερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν πρότεινε τα μέτρα αυτά εδώ και μήνες, επί τη βάσει της επιστημονικής άποψης της Efsa. Η υγεία των μελισσών είναι για μένα ζωτικής σημασίας, αφού αφορά την βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει περιορισμούς στα τρία αυτά νεονικοτινοειδή, περιορισμούς κατά των οποίων είχαν προσφύγει η γερμανική Bayer και η ελβετική Syngenta.

Το μερικό μορατόριο χρήσης αφορούσε τις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες (όπως το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και το ηλιοτρόπιο) εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Η ΕΕ δεν περίμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να λάβει τη σημερινή απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ivan

Προφανως και εσπασε η πατεντα τους και οι εταιριες δεν καιγονται να τα υποστηριξουν.Ετοιμαστειτε για καταστροφες επικων διαστασεων σε πολλες καλειεργειες απο ψειρες κτλ μιας και οι αντικαταστατες τους (αν υπαρχουν) θα ειναι σιγουρα πανακριβοι

Στέλιος

Εσύ προφανώς δε δίνεις δεκάρα για τις μέλισσες και το ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ έργο / ρόλο που έχουν στην φύση με ΕΥΘΕΩΣ ΑΜΕΣΗ επίπτωση στον άνθρωπο. Σε νοιάζει μόνο το χρήμα που θα πληρώσεις για ένα σωστό φυτοφάρμακο. Χαμένο το οξυγόνο που καταναλώνεις.

?

Ξυδάκι. Για τις ψείρες λέω.

Νικ

Σωστός να τρώμε μόνο καλαμπόκι........δεν σου αρέσει το σανό.....κάθησε να διαβάσεις για τις μέλισσες και μετά να ξαναβγείς από το σπίτι είσαι επικίνδυνο ον

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tritsi

«Ο Φορέας Διαχείρισης που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να το φροντίζει και να το προστατεύει, το έχει καταδικάσει σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή ο Νίκος Ζενέτος

xathike

Ο Όκγιεκουλ ήταν ο πρώτος παγετώνας του νησιού που έπαψε να έχει το καθεστώς του παγετώνα, καθώς συρρικνώθηκε δραματικά εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας

fotia-n1

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου στα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1.600 μεγάλες πυρκαγιές όταν από το 2008 έως το 2018 ο μέσος όρος για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 464 φωτιές

2