Απίστευτο οικολογικό έγκλημα στην Άνδρο

Απίστευτο οικολογικό έγκλημα στην Άνδρο

Τόνοι σκουπιδιών στην θάλασσα με κατάληξη και στην …παραλία του Σχοινιά

An unbelievable ecological crime in Andros
Στο ρέμα της Σταυροπέδας στην Ανδρο συνεχίζει να ρίχνει τα απορρίμματα ο δήμος του νησιού, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον, όπου σακούλες σκουπιδιών και στραγγίσματα καταλήγουν στην παραλία του Σχοινιά!

Κάποτε στις γύρω περιοχές καλλιεργούνταν αμπέλια και οι λουόμενοι απολάμβαναν τα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Σήμερα, ωστόσο, η περιοχή δίπλα στη χωματερή βρίσκεται σε καραντίνα.


Κλείσιμο





Δύο μήνες μετά την κατάρρευση της παράνομης χωματερής, η οποία βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο (!), τα απορριμματοφόρα του δήμου, όπως φαίνεται και στο βίντεο που γυρίστηκε στις 4 Απριλίου, συνεχίζουν να αδειάζουν τόνους αποβλήτων, αψηφώντας τους κινδύνους που προκαλεί η ρύπανση της περιοχής.

Από τις 22 Φεβρουαρίου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και η ανάθεση μελέτης για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), αλλά η απουσία εναλλακτικών λύσεων παρατείνει τη λειτουργία της χωματερής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόρριψη των αποβλήτων έγινε κατόπιν άδειας που δόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για υγειονομικούς λόγους, καθώς για δύο μήνες (μετά την κατάρρευση της χωματερής) τα σκουπίδια στοιβάζονταν στους κάδους εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η δίμηνη άδεια δόθηκε με την προϋπόθεση τα σκουπίδια να απορρίπτονται από την πλευρά της χωματερής που δεν έχει υποχωρήσει. Τα αποκαλυπτικά, όμως, βίντεο αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο!



Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι η χωροθέτηση ΧΥΤΥ καθίσταται εξαιρετικά σύνθετη λόγω της ιδιομορφίας του νησιού, όπου το 40% είναι προστατευόμενες περιοχές και το υπόλοιπο τουριστικές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι.

Μάλιστα παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου κ. Ιωάννη Γλυνού για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, η χωματερή της Ανδρου, η οποία βρίσκεται εντός του ανακηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Στρόφυλα - Σταυροπέδας - Αγίου Γεωργίου Παντουκίων και σε απόσταση 300 μέτρων από τον νεολιθικό οικισμό του Στρόφυλα, παραμένει η μοναδική λύση για την υποδοχή των σκουπιδιών.

Εξάλλου, ούτε η δεματοποίηση των απορριμμάτων προχώρησε όπως είχε προγραμματίσει ο δήμος, ούτε και η προσπάθεια για την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων της εταιρείας Σούκος.

Στις καλένδες επίσης έχει παραπεμφθεί και η ανακύκλωση, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες της δημοτικής παράταξης «Ανδρος Νέοι Ορίζοντες» οι μπλε κάδοι έχουν ξεχειλίσει από τα ανακυκλωμένα υλικά.

Ερωτήματα θέτει η δημοτική παράταξη και για το σχέδιο αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής από την κατάρρευση του ΧΑΔΑ που είχε υποδειχθεί από επιτροπή καθηγητών του Πολυτεχνείου για να αποφευχθεί η διασπορά των αποβλήτων.

Η χωματερή της Ανδρου λειτουργεί από τη δεκαετία του ’70, όμως παρά τις προσπάθειες των κατοίκων να τη σφραγίσουν και την περσινή απόφαση του ΣτΕ που κηρύσσει παράνομη τη λειτουργία της, αυτή παραμένει στη θέση της!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης