ΓΣΕΕ: Πρώτη η Ελλάδα στην ΕΕ σε άνεργους πτυχιούχους το 2018

amfhiteatro-1

Την ίδια ώρα η Ελλάδα ήταν τελευταία στην ΕΕ των 28 σε απασχολούμενος αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Μια θλιβερή πρωτιά κατείχε για το 2018 η Ελλάδα καθώς σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Αναπτυξιακής Πολιτικής της ΓΣΕΕ στη χώρα μας υπήρχε το υψηλότερο ποσοστό άνεργων πτυχιούχων στην ΕΕ των 28.

Αντίστοιχα η Ελλάδα ήταν τελευταία στη σειρά της ίδιας χρονιάς ως προς το ποσοστό των απασχολούμενων αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

gsee-pinakas-2
gsee-pinakas-1


Η έρευνα που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη δείχνει, επίσης, ότι περισσότεροι από 3 στους 10 απασχολούμενοι με πτυχίο καλύπτουν θέσεις εργασίας για τις οποίες θα αρκούσαν λιγότερα προσόντα.

Η ανεργία των νέων 20-35 ετών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι 20% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο 5% και στην Ιταλία που έρχεται δεύτερη είναι στο 10%, τόνισε ο Χρήστος Γούλας, διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι πτυχιούχοι, που είναι το μεγάλο και δυναμικό εργατικό δυναμικό, δυσκολεύονται πάρα πολύ να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, γιατί η αγορά εργασίας βγάζει θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης, χαμηλής καινοτομίας, με αποτέλεσμα οι υπερπροσοντούχοι να παίρνουν θέσεις εργασίας πολύ κατώτερες και αυτό έχει ως συνέπεια το φαινόμενο του brain-drain (διαρροή εγκεφάλων) αφού αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν καλύτερη δουλειά», επισήμανε ο κ. Γούλας.

Το ετήσιο καθαρό εισόδημα των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι 14.300 ευρώ (25η θέση), της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 9.400 ευρώ (25η θέση) και του δημοτικού και γυμνασίου 7.400 ευρώ (23η θέση).

«Αναδεικνύεται η αδυναμία της οικονομίας να δημιουργήσει υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη έκταση του φαινομένου διαμορφώνει συνθήκες εγκλωβισμού της οικονομίας στον αρνητικό της κύκλο», αναφέρει το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στα συμπεράσματα του και σημειώνει: «Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν ανταμείβει στο επίπεδο εξειδίκευσης των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υιοθετεί ένα μοντέλο που προκρίνει ως ικανοποιητικά προσόντα εργασίας τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, τη γνώση της αγγλικής σε επίπεδο Proficiency και απαιτεί προϋπηρεσία και δεξιότητες που αποκτούνται μέσω αυτής, ωστόσο το αντικείμενο εργασίας που προσφέρεται αντιστοιχεί σε απόφοιτο Λυκείου (ISCED 3), ενώ η προσφερόμενη εργασία αμείβεται με μισθό κατώτερο του αποφοίτου Γυμνασίου (ISCED 2). Η συγκεκριμένη τάση διογκώνει τα φαινόμενα του brain-drain (διαρροή εγκεφάλων) και brain-waste (σπατάλη εγκεφάλων). Η αγορά συνεχίζει να αμύνεται για μια οικονομία έντασης εργασίας έναντι μιας οικονομίας έντασης γνώσης».

«Αν η οικονομία δεν επανέλθει να παράγει νέες θέσεις εργασίας πιο εξειδικευμένες που να απαιτούν εκπαιδευτικά προσόντα που να μπορούν οι πτυχιούχοι και οι εξειδικευμένοι να βρουν θέσεις, κατά την άποψη μας δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο κ. Γούλας.

Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση πρότεινε το εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να επικοινωνεί πιο πολύ με τις πολιτικές απασχόλησης.

Ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Βούτσινος, είπε ότι είναι προβληματική η κατάσταση και ως προς το ότι δεν πηγαίνουν πολλοί νέοι στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, αλλά και ως προς το αποτέλεσμα που παράγεται, διότι είναι λίγοι αυτοί που βρίσκουν δουλειά μετά την αποφοίτησή τους.

Τόνισε ότι είναι αντιμετωπίσιμη η κατάσταση. Στο υπουργείο έχουν ένα μελετημένο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται κυρίως στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και σε μία αυτονομία στις μονάδες ώστε μαζί με τους τοπικούς παράγοντες να μπορούν να φτιάχνουν τα προγράμματα που χρειάζεται η τοπική κοινωνία. Για το σκοπό αυτό θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως τόνισε.

Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, είπε ότι η έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ είναι πολύ σημαντική γιατί αναδεικνύει το φαινόμενο του brain-waste (σπατάλη εγκεφάλων), δηλαδή ότι υπάρχουν άνθρωποι που στην πραγματικότητα υποαπασχολούνται, έχουν πολύ περισσότερα προσόντα από τη θέση στην οποία εργάζονται.

«Για την αναντιστοιχία ανάμεσα στην αγορά και τους εργαζόμενους δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι -γιατί τόσα χρόνια ακούγαμε ένα νεοφιλελεύθερο επιχείρημα που έλεγε ότι για την ανεργία ευθύνονται οι άνεργοι γιατί δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Αυτό που δείχνει η μελέτη του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική οικονομία είχε παγιδευτεί σε ένα μοντέλο έντασης εργασίας και όχι έντασης γνώσης. Άρα το ζήτημα δεν είναι γενικά και αόριστα η σύνδεση της αγοράς με την εκπαίδευση, το ζήτημα είναι πώς θα υπάρξει μια παραγωγική ανασυγκρότηση και αναβάθμιση, έτσι ώστε αυτό το επιστημονικό προσωπικό να μπορέσει να δουλέψει στις θέσεις που πραγματικά του αξίζουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε πως αυτό περνάει και μέσα από τις εργασιακές σχέσεις, γιατί, όπως είπε, κανένας νέος επιστήμονας απόφοιτος πληροφορικής δεν θα κάτσει στην Ελλάδα να δουλέψει για τον υποκατώτατο μισθό, δηλωμένος τετράωρο ενώ στη πραγματικότητα θα δουλεύει δεκάωρα και οκτάωρα.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μια πολύ μεγάλη δουλειά στα ζητήματα έρευνας και τεχνολογίας με το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΔΕΚ) και πρότεινε: «Να σταματήσει η πορεία απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που έχει ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση, να συνεχιστούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα και την καινοτομία και στα θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης να προχωρήσουμε στα προηγούμενα βήματα, γιατί αποτελεί αρνητικό βήμα το ότι τα δίχρονα προγράμματα για τους απόφοιτους της επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα μπορούσαν να μπουν σε Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή καταργούνται. Είναι προγράμματα που μόνο για φέτος θα αφορούσαν 1.500 παιδιά απόφοιτους επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης, τόνισε πως «πρέπει να ξαναδούμε τη σχέση των εκπαιδευτικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης» και συνέχισε: «Να βοηθήσουμε μέσω των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων να επέλθει η ανάπτυξη για να μπορέσει να αποκατασταθεί η σχέση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης των θέσεων εργασίας. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, θα υπάρχουν πάντοτε προσοντούχοι άνθρωποι που, επειδή δεν βρίσκουν δουλειά, θα πηγαίνουν σε χαμηλής ειδίκευσης θέσεις. Άρα, το πρώτο στοιχείο είναι η ανάπτυξη και το δεύτερο για να συνδέσεις τις εκπαιδευτικές πολιτικές με τις πολιτικές απασχόλησης πρέπει πρώτα να αποφασίσεις ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν αποφασίσουμε σε εθνική βάση, μετά από εθνική συνεννόηση, να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα για την αναδιάρθρωση της παραγωγής στον τόπο μας. Τότε θα σχεδιαστούν και οι σωστές εκπαιδευτικές πολιτικές που θα βοηθούν και την απασχόληση».

Δείτε την έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Ξένη

Οι δυο πρωτιές του Τσίπρα, οι άνεργοι πτυχιούχοι και ο τεραστιος αριθμός. των λάθρο εισβολέων.

Oi καρποί της Αλλαγής

Τα πτυχία είχαν αντίκρυσμα όσο γινόταν επιλογή και οι εισακτέοι ήταν λίγοι και καλοί . Μετά , κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ . Κατόπιν, μαζικός πολλαπλασιασμός εισακτέων, μέχρι που φέτος σχεδόν 100% των μαθητών μπήκαν σε κάποια ''σχολή'' . Οι ''καθηγητές πανεπιστημίου'' σήμερα είναι 25.000 , όσοι ήταν οι καθηγητές δευτεροβάθμιας το 1975 . . . Εισαγωγή με 1 στα 20 . ''Μαθηματικός'' που έγραψε 9 στα μαθηματικά, να υποφέρει μια ζωή δηλαδή . Φιλόλογος με 8 στα Λατινικά και τα αρχαία , ''το κοπί το πίτα'' δηλαδή . Δεκάδες χιλιάδες ''επιστήμονες'' τύπου κοινωνιολόγοι , ψυχολόγοι , διεθνών σπουδών και άλλες Σχολές Ανεργίας . Και ψάχνεις έναν καλόν υδραυλικό ή φαναρτζή ή έμπιστη καθαρίστρια ή μάστορα , που θα έβγαζαν πολλαπλάσια λεφτά από έναν δασκαλάκο που πέρασε με 9 , και δεν βρίσκεις παρά μόνο μετά από 15 μέρες (οι υδραυλικοί πλέον κλείνουν ραντεβού μετά από 10 μέρες), ΑΝ δεν είναι μέλος συμμορίας που κάνει αναγνώριση για διάρρηξη . Και ο πληθωρισμός άχρηστων χαρτιών , που κάνουν μόνο για ανεργία (ή στην καλύτερη για ξενιτιά, λόγω κορεσμού των επαγγελμάτων πτυχιούχων), συνεχίζεται ακάθεκτος , η πρώτη χώρα με 90% σπουδαγμένους , η πρώτη οικονομία χωρίς χειρώνακτες .

Κατά...

...τα άλλα πέφτει κορόμηλο το δάκρυ για το δήθεν brain drain και άλλα τέτοια της Μάρθας Βούρτση και θα τους φέρουμε πίσω με την ανάπτυξη που λέει ο γιδοβοσκός...

@@@

Το πρόβλημα σε αυτή τη μέτρηση δεν είναι η ανεργία στην Ελλάδα αλλά οι υπεραριθμοι πτυχιούχοι που πέρασαν με 5 και 6 βαθμό από το λύκειο.. Ακόμα και για νηπιαγωγούς εδώ πανεπιστήμιο βγάζεις ενώ σε άλλες χώρες μια σχολή 2 ετών.. Ξύπνα Έλληνα!

Ετσι

Πάμε ρε Ελλάδαρα κ για το παγκόσμιο. Τρελαίνομαι! !!

Νοστραδαμος

Δεν υπαρχει καμμια ελπιδα. Ο Κυριακος θα προσπαθησει σιγουρα να το μαζεψει το διαλυμενο μαγαζι του ΣΥΡΙΖΑ, ομως θα παρει χρονο. Φυγετε απο την χωρα. Προκειται περι τιτανοτεραστιου κ@λοχ@νιου... Δειτε την τεραστια διαφορα με τις αλλες χωρες. Η ανεργια μας ειναι ΤΕΡΑΤΩΔΗΣ. Φυγετε νεοι, πηγαινετε εξωτερικο, Dubai, Abu Dhabi, Ολλανδια, Γερμανια, Αμερικη, Σιγκαπουρη κλπ κλπ. Μην καθεστε εδω στην χωρα των νταβατζηδων, απατεωνων και Δημοσιων Υπαλληλων. Εδω περνανε καλα οι φοροφυγαδες, οι λωποδυτες, αυτοι που κυκλοφορουν ΜΟΝΟ με μετρητα, οι νταβατζηδες και οι Δημ Υπαλληλοι που τα ξυνουν η δεν πατανε καν και πληρωνονται... Ειμαστε το τελευταιο κομμουνιστικο αριστεριζων (με δεξιες τσεπες) κρατος του πλανητη γη. Δεν θελει δουλειες το κρατος αυτο. Θελει νταβατζηδες και πορνες... Παρτε το αποφαση και φυγετε ΧΘΕΣ. Οι κορυφαιοι της Ελλαδας φευγουν. Καντε το τωρα !!

Δημήτρης Υψηλαντοπουλος

Ναι, σε περιμένουν στο εξωτερικό με ανοιχτά αγκαλας... Ολλανδεζες με ξανθά μαλλιά να ανεμίζουν πάνω σε ποδήλατα, άσπρα μπουτακια να ανεβοκατεβαινουν κάνοντας πετάλι στις πράσινες κοιλάδες της εξοχής... Ρουμάνες καλλονές να σου χαϊδεύουν τα μπουτακια σε ρετιρέ με θέα τη Μαύρη θάλασσα... Λες Έλληνας και ανοίγουν οι πόρτες της ηδονης και της πληρωμης... www.indeed.nl www.indeed.ro ψάξτε το.... +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΕΜ ΒΕΒΑΙΑ. ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ ΝΕΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ Α.Ε.Ι. (Ή ΚΑΙ ΣΕ Τ.Ε.Ι., ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ) ΜΕ ΒΑΘΜΟΥΣ 3, 4, 5, 6 ΚΑΙ 7, (ΟΤΑΝ Ο ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 10 ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΕ Τ.Ε.Ι....) ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ''ΓΙΝΑΝΕ'' ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΟΥ ''ΔΡΕΠΟΥΜΕ'' (ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ''ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ'').

άνεργοι πτυχιούχοι

Κατά το "αδιόριστοι εκπαιδευτικοί". Οι Ελ ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει οικονομία της αγοράς. Θεωρούν οτι αφού έκαναν κάτι, τώρα δικαιούνται κάτι άλλο. Ανεξαρτήτως που δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να τους πληρώσει για να κάνουν το οτιδήποτε. Γι' αυτό οδηγηθήκαμε στα χρέη, όλοι αυτοί οι τύποι παλιά διορίζονταν στο δημόσιο.

ΠΑΡΤΕ ΤΟ

ΧΑΜΠΑΡΙ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΘΟΥΝΕ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ (ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΤΛ) ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΑΛΙΟΥ! ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ.

ioannis

Τώρα να δείτε με τα πανεπιστήμια Γραβρόγλου

P

Πολύ λογικό όταν πάνε και ανοίγουν σχολές χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Παράγουμε 3000 μηχανικούς το χρόνο και πάνε και ανωτατοποιούν τα ΤΕΙ με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε 7000+ το χρόνο. Έχουμε 1500 γιατρούς ετησίως όταν δεν μπορουμε να απορροφήσουμε ούτε τους μισούς το χρόνο και οι υπόλοιποι φεύγουν για ειδικότητες έξω. Για να σπουδάσουν 3000 μηχανικοί πολυτεχνείων χρειάζονται 30-40 χιλιάδες ετησίως (κόστος του κράτους δηλαδή δικό μας) για τους δε γιατρούς άνω των 60 χιλιάδων ετησίως. Δεν σχολιάζω κάν τα άπειρα ΤΕΙ της πλάκας χωρίς αντικείμενο σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας για να ζούνε τα σουβλατζίδικα. Αν αυτοί οι άνθρωποι εξειδικεύονταν σε μία τέχνη (υδραυλικοί, τεχνίτες, καλουπατζήδες κτλ κτλ) θα έμπαιναν στην παραγωγή από τα 18 και στα 30 θα είχαν και γνώσεις και λεφτά να επανεπενδύσουν. Τώρα σπαταλάνε 5-7 χρόνια για να πάρουν ένα χαρτί του τίποτα και μετά άλλα 3-4 χρόνια για να δουν τι θα κάνουν. Καλά 30 δηλαδή. Αν δεν αποφασίσουμε κάποια στιγμή ότι θα κρατήσουμε 10-20 πανεπιστήμια σοβαρά με 30-40-50 χιλιάδες μαξ εισακτέους το χρόνο και με σχεδιασμό για το τί θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι αύριο στην αγορά εργασίας, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε επ'άπειρον τις ρουσφετιές του κάθε πολιτικάντη που θέλει πανεπιστήμιο και τει σε κάθε πόλη.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης