Ρέγκλινγκ: «Παράθυρο» για αλλαγές στο φορολογικό και μη μείωση του αφορολόγητου

Ρέγκλινγκ: «Παράθυρο» για αλλαγές στο φορολογικό και μη μείωση του αφορολόγητου

Από την άλλη, μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα - Αιχμές για τις προεκλογικές παροχές ΣΥΡΙΖΑ - Σεντένο: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις - Μοσκοβισί: Είμαστε πολύ ανυπόμονοι να συναντήσουμε τον νέο υπουργό

Ρέγκλινγκ: «Παράθυρο» για αλλαγές στο φορολογικό και μη μείωση του αφορολόγητου
«Παράθυρο» για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με βάση τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που συμπεριλαμβάνουν τη μη μείωση του αφορολογήτου ορίου, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, άφησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αντιθέτως, έριξε «πόρτα» στη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ.

Τόσο ο κ. Ρέγκλινγκ όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έστειλαν στη νέα κυβέρνηση μήνυμα τήρησης των υφιστάμενων δεσμεύσεων της Ελλάδας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σήμανε νέα ηχηρά καμπανάκια για τις νάρκες που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας και κατέστησε σαφές πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προϋπολογισμού του 2020 και να εφαρμόσει μέτρα που θα προωθήσουν την ανάπτυξη. Προανήγγειλε μάλιστα ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 16 Ιουλίου, για να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, αποτελεί καλή ευκαιρία για μια πρώτη επαφή με το νέο οικονομικό επιτελείο.

Ερωτηθείς για την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου και την επιδίωξη της ΝΔ να ζητήσει ως κυβέρνηση μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε: «Ξέρουμε από την προεκλογική εκστρατεία ότι η νέα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί σε σειρά νέων φορολογικών μέτρων και νέες προτεραιότητες για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι. Πρέπει να πάμε να ακούσουμε την κυβέρνηση. Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο στόχος ήταν ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος από την αρχή. Τώρα, η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, αλλά η δέσμευση υπήρχε από το 2015, είχε ληφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες και δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Είναι προϋπόθεση για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και είναι πολύ δύσκολο να δω πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό το νούμερο».

Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε ειδική αναφορά στις προεκλογικές παροχές της προηγούμενης κυβέρνησης, τις οποίες έβαλε στο στόχαστρό του, παράλληλα με την τακτική να «ψαλιδίζονται» οι δημόσιες επενδύσεις και να μην εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα: «Ανησυχούμε για ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες και υιοθετήθηκαν από όλα τα μεγάλα κόμματα στο Κοινοβούλιο. Ορισμένες από αυτές δεν είναι καλές για την ανάπτυξη, συνιστούν οπισθοχώρηση σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν διατέθηκε όλος ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Όλα αυτά δεν είναι καλά για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους και γι’ αυτό πρέπει να τα παρακολουθούμε στενά».

Ο επικεφαλής του ESM προσέθεσε ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών εξαρτάται από πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο 2ο εξάμηνο του έτους και ιδίως κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2020, που θα δείξει «πώς θα διαμορφωθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι, πώς θα εφαρμοστούν μέτρα που θα προωθήσουν την ανάπτυξη». Ο κ. Ρέγκλινγκ συμπλήρωσε ότι «η αποτίμηση θα γίνει όταν θα ξέρουμε περισσότερα για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης» και τόνισε ότι ο ESM θα συνεργαστεί στενά με οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλέξουν οι Έλληνες.

«Θα είμαι την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα σε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που διοργανώνονται πάντα το καλοκαίρι, οπότε ίσως να είναι καλή ευκαιρία για μια πρώτη επαφή» σημείωσε. Πάντως, αναγνώρισε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι τέσσερα ή οκτώ χρόνια πριν, κοιτάζοντας τη δημοσιονομική κατάσταση, το "μαξιλάρι" διαθεσίμων, την ανάπτυξη που επέστρεψε, τα επιτόκια στη δευτερογενή αγορά που είναι πολύ χαμηλά».

Τα μηνύματα Σεντένο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ερωτηθείς ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στη νέα ελληνική κυβέρνηση, απάντησε πως το μήνυμα προς κάθε κυβέρνηση είναι «να δείξει ότι η οικονομική και πολιτική διαδικασία στη χώρα δεν επηρεάζεται από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε αξιοπιστία. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να επιτευχθεί αυτό, δεν θα πουν πώς θα γίνει το Eurogroup και η Επιτροπή. Όμως, οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και, εάν διαρραγεί η αξιοπιστία, προκύπτει έλλειψη εμπιστοσύνης, επενδύσεων και τελικά ανάπτυξης. Η συμβουλή μου είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις».

Κλείσιμο
Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι «με δεδομένες τις χθεσινές εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, η συζήτηση σήμερα στο Eurogroup ήταν σχετικά σύντομη» και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε σε εποικοδομητική συνεργασία με την νέα κυβέρνηση. Θα εξετάσουμε τα θέματα που θέτει η 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν και θα συζητήσουμε ευρύτερα τις πολιτικές που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση».

Οι ευχές Μοσκοβισί και ο... έρωτας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον κ. Ρέγκλινγκ, που υπογράμμισε τις παραφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ιδιαίτερα θερμός για την απελθούσα κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ελπίζει να συνεργαστεί μαζί της «με την ίδια ποιότητα συνεργασίας που είχαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση» και ότι έκανε ειδική αναφορά στον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.

«Ήταν δύο πολύτιμοι συνομιλητές για όλο το Eurogroup και την Κομισιόν. Η αποστολή τους δεν ήταν εύκολη και τους ευχαριστώ για το κουράγιο και την προσήλωσή τους. Προσβλέπουμε σε εξίσου παραγωγική και αποδοτική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Είμαστε πολύ ανυπόμονοι να συναντήσουμε τον νέο υπουργό, που είναι γνωστός, έχουμε συνεργαστεί στο πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε.

Ο... έρωτας του κ. Μοσκοβισί για τον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε ακόμα πιο έντονα όταν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ήττες πολιτικών κομμάτων μετά την εφαρμογή μνημονιακών μέτρων, δήλωσε: «Οι πληγές, τα τραύματα της κρίσης εξηγούν το γεγονός ότι ορισμένοι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. Όμως, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η κατάσταση τώρα είναι καλύτερη απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Ορισμένα κόμματα έχασαν εκλογές με λιγότερο από 31%, χωρίς να τηρούν πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης