Ομόλογα: Η «κατάρρευση τιμών» φέρνει νέο 15ετές τον Ιούλιο

Ομόλογα: Η «κατάρρευση τιμών» φέρνει νέο 15ετές τον Ιούλιο

Μειώνονται ραγδαία οι αποδόσεις, επιστρέφει η εμπιστοσύνη, βοηθά η συγκυρία

omologa_euro_716709877_0
«Ποδαρικό» με νέο ομόλογο θα κάνει, όπως όλα δείχνουν, η νέα κυβέρνηση, καθώς ξένοι επενδυτές -και ειδικά Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού- περιμένουν πλέον πώς και πώς μέσα στον Ιούλιο ένα ελληνικό ομόλογο το οποίο, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «όταν βγει στην σύνταξη μετά από 15ετία θα τους αποφέρει απόδοση 2%-2,5%», όταν τα άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν ήδη αρνητική απόδοση, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει και ένα μέρος από τα κεφάλαια που επενδύουν σήμερα.

image-q



Οι ελπίδες τους για έκδοση νέου ομολόγου πηγάζει από την διαπίστωση ότι μετά τις ευρωεκλογές οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων καταγράφουν κατακόρυφη πτώση που αγγίζει και το 50% στα 10ετούς διάρκειας, που σύντομα όμως ενδέχεται να πέσει κάτω και από 2% (προς στιγμήν εχθές έφτασε και σε 1,9%).

image-r


Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 26ης Μαΐου καθησύχασε τους επενδυτές σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο: η προοπτική σταθερής διακυβέρνησης για την Ελλάδα αφενός, αλλά και η συγκράτηση λαϊκίστικων ή αποσχιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων από την άλλη, σηματοδοτούν επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Σε μια εποχή παγκόσμιας ύφεσης όπως αυτή που διαφαίνεται στο μέλλον διεθνούς, η Ευρωζώνη φαντάζει ασφαλές καταφύγιο κεφαλαίων.



Επειδή όμως η αρνητική απόδοση των γερμανικών (και όχι μόνον) ομολόγων ξεπερνά το -0,5% (και «κοιτάζει» προς το -1%) οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θέλουν να εντάξουν και ελληνικά ομόλογα που προσφέρουν ακόμα σχετικά υψηλές αποδόσεις. Φαίνεται να τα προτιμούν μάλιστα από τα ιταλικά ομόλογα, καθώς η αξιολόγησή τους κινείται σταθερά προς την κατηγορία «σκουπίδια» λόγω των προβλημάτων της χώρας, ενώ τα ελληνικά έχουν πλέον προοπτική αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης