ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά οι επιστροφές ΕΦΚ στα καύσιμα

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά οι επιστροφές ΕΦΚ στα καύσιμα

«Ανάσα» για κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας - Πιάνουν τόπο οι επισκέψεις εφοριακών τον χειμώνα στα νησιά για καταγραφή των προβλημάτων τους

AAEDE
«Ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη» από την ΑΑΔΕ, να μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν ηλεκτρονικά χωρίς μετακινήσεις από νησί σε νησί, τις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) γα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.λ.π.

Με τη νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λ.π.

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί στις επισκέψεις κλιμακίων εφοριακών στη νησιωτική χώρα το χειμώνα. Η ηγεσία της ΑΑΔΕ είχε συλλέξει τα ζητήματα που ανέδειξαν κάτοικοι και τοπικοί φορείς, υποσχόμενη να δώσει λύσεις το συντομότερο σε όσα μπορεί.

Έτσι, με τις αριθμ.πρωτ.Α.1070/22.02.2019 και αριθμ.πρωτ.Α.1072/22.02.2019 Αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, καθιερώνεται μία νέα διαδικασία επιστροφής ΕΦΚ, όπου η αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία ηλεκτρονικά, μέσω νέας εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος στο ICISnet, χωρίς να απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

Η καταβολή του ποσού επιστροφής Ε.Φ.Κ., στους δικαιούχους θα γίνεται με την απ’ ευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών δηλώνοντας τον αριθμό λογαριασμού τους IBAN για την κατάθεση του ποσού επιστροφής, αντικαθιστώντας μια χρονοβόρα και αναχρονιστική διαδικασία που προέβλεπε την έκδοση χειρόγραφων επιταγών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η επικοινωνία μεταξύ των τελωνείων έκδοσης της απόφασης επιστροφής και ελέγχου θα γίνεται ηλεκτρονικά, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό το συνολικό περιβάλλον του ελέγχου.

Κλείσιμο
Με το νέο σύστημα, επιταχύνεται η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους, σε σχέση με την χειρόγραφη διαδικασία που καταργείται. Απαλλάσσοντας έτσι και οι δικαιούχοι από τα έξοδα καυσίμων για μετάβαση στα Τελωνεία που λειτουργούν μακρά από το νησί τους, από το διοικητικό κόστος αλλά και τις σημαντικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων των δικαιούχων.

Με τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες αποτελούσαν επιχειρησιακούς στόχους της ΑΑΔΕ, βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η ποιότητα των τελωνειακών ελέγχων και ο χρόνος διεξαγωγής και ολοκλήρωσης των ελέγχων.

Πηγή:  www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης