ΙΟΒΕ: Το 64% των Ελλήνων μόλις που τα βγάζει πέρα

crisis_ar

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες τους - Το 85% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 43% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο

Αυξημένο για τρίτο συνεχόμενο μήνα ήταν τον Ιανουάριο το ποσοστό των Ελλήνων που «μόλις τα βγάζουν πέρα», σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η αναλογία των πολιτών που οριακά καλύπτουν τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες τους έφθασε το 64% τον πρώτο μήνα της φετινής χρονιάς, από 60% τον Δεκέμβριο και 57% τον Νοέμβριο του 2018. Παράλληλα, άπιαστο όνειρο παραμένει η αποταμίευση για το 85% των Ελλήνων, ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο (86%). Όπως είναι φανερό, η κυβερνητική παροχολογία και η αποφυγή της νέας περικοπής των συντάξεων πέρασαν και... δεν ακούμπησαν τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την έρευνα, αρκετά πιθανή θεωρεί την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 12% των ερωτηθέντων και πολύ πιθανή το 1%. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ ήταν τον Ιανουάριο 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» φθάνουν το 10% (από 12% τον τελευταίο μήνα του 2018). Επιπλέον, από το 64% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 11% (από 13% τον Δεκέμβριο) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες παρέμεινε τον Ιανουάριο στις -68,4 μονάδες.

Ισχνή μειοψηφία εξακολουθούν να είναι οι καταναλωτές που δηλώνουν πρόθεση για λίγο περισσότερες μείζονες αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.): αντιστοιχούν μόλις στο 6% του συνόλου. Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 39%, δηλώνει ότι οι προοπτικές για μείζονες αγορές θα είναι πολύ λιγότερες, το 37% σχεδόν αμετάβλητες και το 17% λίγο λιγότερες.

Στην έρευνα του Ιανουαρίου το ΙΟΒΕ εξέτασε (όπως κάνει σε τριμηνιαία βάση) τρία επιπρόσθετα ζητήματα που εξειδικεύουν την πρόθεση για μείζονες αγορές:

- Το 92,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 95,5% τον Οκτώβριο.

- Μόλις το 0,9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο (από 1,9% τον Οκτώβριο).

- Νέα υποχώρηση σημείωσε το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές δαπάνες βελτίωσης/ανανέωσης της κατοικίας τους το προσεχές 12μηνο. Περιορίστηκε στο 9,5% από 10,9% τον Οκτώβριο.

Βάσει της έρευνας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις -28,3 μονάδες (από -31 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του δείκτη), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2009. «Η άνοδος αυτή εκπορεύεται από τη βελτίωση των εκτιμήσεων των νοικοκυριών για την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, αλλά και από τις καλύτερες προβλέψεις τους για τη μελλοντική εξέλιξή της, καθώς και από την ενίσχυση των προβλέψεων για μείζονες αγορές», σχολιάζουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και προσθέτουν: «Οι συγκεκριμένες τάσεις, πέρα από την πρόσφατη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, καθώς και τη μη εφαρμογή της προγραμματισμένης περικοπής των συντάξεων, θεωρείται ότι οφείλονται στη σταδιακή είσοδο σε προεκλογική περίοδο. Η τελευταία επίδραση θα συνεχιστεί τους προσεχείς μήνες».

Η έρευνα δείχνει ότι τον Ιανούαριο:

- Το 44% των ερωτηθέντων προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας. Το ποσοστό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Μικρή μείωση της ανεργίας προβλέπει το 24% (όσο και τους δύο προηγούμενους μήνες).

- Συνεχίστηκε η ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση του πληθωρισμού. Άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προβλέπει το 39% (όσο και τον Δεκέμβριο), ενώ σταθερότητα προβλέπει το 35% (από 32% τον Δεκέμβριο).

Παρά την ενίσχυση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, οι Έλληνες καταναλωτές είναι, για άλλον ένα μήνα, οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Τουλάχιστον, η απόσταση που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους πεσιμιστές μειώθηκε. Την πεντάδα των απαισιόδοξων συμπληρώνουν οι Βούλγαροι (-26 μονάδες τον Ιανουάριο από -24,5 τον Δεκέμβριο), οι Ρουμάνοι (-14,8 από -13,1), οι Γάλλοι (-13,8 από -17,5) και οι Βρετανοί (-11,3 από -10,4). Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μέσος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε ελαφρά τον πρώτο μήνα του 2019 στις -7,8 μονάδες (από -7,6 τον Δεκέμβριο), ενώ στην ευρωζώνη βελτιώθηκε στις -7,9 (από -8,3). Ανοδική τάση σημειώθηκε τον Ιανουάριο σε 6 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 7 χώρες: η Τσεχία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία. Όπως διευκρινίζει το ΙΟΒΕ, η αλλαγή της σύνθεσης του δείκτη είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες χώρες που είχαν σταθερά θετικό πρόσημο τα τελευταία χρόνια, όπως η Σουηδία, να έχουν πλέον αρνητικό πρόσημο και το αντίστροφο.

ΣΧΟΛΙΑ (194)

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ.....

ΟΤΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ. ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.

Ας γίνουμε ολοι ενα

Ας κοιταμε το καλο μας και το καλο του συνανθρωπου μας.. μονο αγαπη

Εύχομαι

Να γίνει το καλύτερο για όλους... είμαστε αδέρφια ρε... όλοι

Ταπεινα

Ολοι αδερφια ειμαστε.. μη πινετε ο ενας το αιμα του αλλου.. αγαπη μονο.. σας μιλαει ενας πιωμενος με ολη του την αληθεια

Κανενας

Σας παρακαλω εκτος απ τον εαυτο σας κοιταξτε και τον συνανθρωπο σας και ψηφιστε οτι θελετε.. παρακαλω

Καταλληλότερος ο Κανένας

Τους δοκιμάσαμε ΟΛΟΥΣ και βγήκαν λίγοι έως και προδότες. Δεν ψηφίζω κανένα πολιτικάντη στις εκλογές. Οι εκλογές απέτυχαν, θα περιμένω κάτι διαφορετικό πρώτα

Ωπα εδω...

Αφου ρε φιλε ολους τους δοκιμασαμε και ολοι οπως λες αποδειχτηκαν λιγοι και προδοτες μηπως πρεπει να πας να ψηφισεις ενα καινουργιο κομμα με καινουργιους ανθρωπους? Με την αποχη σηκωνεις τα χερια ψηλα και παραδινεσαι!! Αφηνεις την τυχη σου στα κομματοσκυλα και στους λιγους!! Υπαρχουν καινουργια κομματα που μπορουμε ολοι εμεις οι απογοητευμενοι να στηριξουμε και με αυτον τον τροπο να αλλαξουμε τα πραγματα. Ε τωρα αν πας και ψηφισεις ...καινουργια κομματα με παλια περπατησια δεν πρεπει να εχεις και μεγαλες απαιτησεις. Βρες ενα καθ'ολα καινουργιο κομμα με τις δικες σου προτιμησεις και ψηφισε το!! Μη ξεχνας οτι η αποχη εφερε τον τσιπρα!! Μη του ξανακανουμε τη χαρη του προδοτη και των δεξιων που τον στηριζουνε. Μπορει να απορεις με αυτο που λεω αλλα Ναι τον στηριζουν οι δεξιοι και ισως να δουμε να συγκυβερνουν!! Τη στηριξη των δεξιων στον Συριζα την ειδαμε και το '15 που ψηφισανε το τριτο μνημονιο του Τσιπρα και στο Σκοπιανο που αφησαν τη συμφωνια να περασει χωρις να κανουν τιποτα! Γι αυτο σου λεω... μη παραδινεσαι.... Ψαξε τα προγραμματα των καινουργιων κομματων και οποιο σου κανει κεφι πηγαινε και ψηφισε το! Η ΑΠΟΧΗ ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΑΣ!

Ψήφισε Τζήμερο

.

TAKIS

Μη ξεχάσετε να πάτε να ψηφίσετε και στην επόμενη έρευνα θα πεινά το 94%

Μήν ξεχνάτε και μην γελιεστε..

Κανένας από αυτούς που θεωρούνται φαβορί για την εξουσία και τους προβάλλουν συνεχώς τα βόθροκανάλια και ΜΜΕ και βεβαίως βρισκονται διαρκώς στο προσκήνιο ΔΕΝ τονίζω Δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα γιατί απλά δεν το θέλει εφόσον κονομανε με την υπάρχουσα χαοτική κατάσταση γιατί να αλλάξουν πολιτική οι πολιτικάντηδες . Εδώ έχουμε καταντήσει πληστηριασμος όποιος δίνει τα περισσότερα πάμε και υπογράφουμε τα πάντα .Αν δεν είναι αυτό καθαρό συμφέρον και αυτοί αισχροί συμφεροντολογοι και κερδοσκόποι τότε πείτε μου τι είναι?! Δεν πρόκειται να μας σώσει κανείς από δαυτους.. εμείς πρέπει να αντιδράσουμε

@ στον 20.04

Εμεις πρεπει να αντιδρασουμε αλλα πως θα γινει αυτο? Μεσω εκλογων? (το λες και μονος σου.. το συστημα προωθει τους προδοτες και τους πουλημενους) Μηπως αν κατεβουμε στους δρομους? Το συστημα εχει τα ματ και με τη προβοκατσια ριχνει χημικα και διαλυει τις συγκεντρωσεις. Μονο μια διεξοδο βλεπω να υπαρχει. Να γινει αυτο που εγινε και επι τουρκοκρατιας. Να ενωθουν καποιοι πραγματικοι πατριωτες και να δημιουργησουν ενα ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μετα απο μια Εθνοσυνελευση. Για να γινει ομως αυτο θα πρεπει πρωτα να βρεθουν οι καταλληλοι ανθρωποι και το βασικοτερο ο ανθρωπος που θα κανει το καλεσμα. Μηπως αυτος ο ανθρωπος εισαι εσυ?

ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

Αυτα ειναι fake news!!! Δινουμε σε χιλιαδες Ελληνες 200 ευρω το μηνα!!! 100ε στο χερι και τα αλλα 100ε σε καταναλωτικα προιοντα. Οι Ελληνες χαρις στον συριζα ζουνε πλουσιοπαροχα!! Τρωνε με χρυσα κουταλια!!! Σταματησαν οι αυτοκτονιες και τωρα πια ολοι κανουν ζωη χαρισαμενη!!! Οι μονοι που εχουν προβλημα ειναι οι συριζαιοι βουλευτες γιατι με μονο 7.000 το μηνα ζουνε στη πεινα και αναγκαζονται να παιρνουν καταναλωτικα δανεια 100.000ε για να μπορεσουν να τα βγαλουν περα.....

@

Πολύ αστείο. Νδ να προσλάβεις καινούρια τρολάκια. Αυτά εχουν κάψει κύτταρα

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ

@ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΑΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΟΛΟΙ, ΙΔΙΩΣ Ο ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΘΑ ΤΡΩΕΙ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ.

Ήρθε η ώρα να νας σώσει η ΝουΔου που χρωστάει 250.000.000

Αλλάζουμε νταβατζηδες, δεν ψηφίζουμε. Αν ψηφίζαμε θα βγάζαμε τον Τζήμερο, θελουμε όμως τα δικά μας λαμόγια γιατί τα λαμόγια των Άλλων δεν μας διόρισαν

Ας ψηφισουμε Τζημερο,λοιπον!

Εγω εκει θα το ριξω κ ελπιζω να ανοιξει τα ματια του ο κοσμος κ να τον στηριξει γιατι αξιζει να ειναι στη Βουλη.Δηλ κατι Ποταμια,Λεβεντης,Ανελ,ΧΑ που μπηκαν μονο λογω αγανακτησης του κοσμου τι εκαναν?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης