Ιταλικός Τύπος: Η κρίση στην Ελλάδα δεν τελειώνει - Γιατί οι νέοι μεταναστεύουν

οικονκρι12

Η ιταλική εφημερίδα «Ιl sole 24 ore» κάνει λόγο για μία βαθιά οικονομική κρίση σε χώρα όπου οι νέοι μεταναστεύουν για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό

Μία ερώτηση απλή... Αν ζείτε στην Ελλάδα και έχετε πτυχίο στη μηχανική ρομποτική, τι κάνετε;... Φεύγετε! Καθώς δεν υπάρχει μέλλον εδώ».

Με αυτή τη φράση ξεκινάει ένα άρθρο της ιταλικής «Ιl sole 24 ore», το οποίο μιλά για την - δίχως τέλος- οικονομική κρίση στην Ελλάδα και για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους στη χώρα, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν προκειμένου να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2017, συνολικά 500.000 Έλληνες, κυρίως κάτω των 40 ετών, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και να αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η ποσότητα σίγουρα εντυπωσιάζει για μια χώρα 11 εκ. κατοίκων. Αλλά ανησυχεί προκαλεί κυρίως η ποιότητα. Εκείνοι που φεύγουν είναι κυρίως τα λεγόμενα “ταλέντα”, οι νεαροί που έχουν σπουδάσει, μιλούν καλά ξένες γλώσσες και μεγάλωσαν με μια ευρωπαϊκή ευαισθησία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το σύνολο των πτυχιούχων που είαν αντίο (ή ένα παρατεταμένο εις το επανιδείν) στην Ελλάδα είναι γύρω στις 180.000-2000.000: πρόκειται για μηχανικούς, γιατρούς, επιστήμονες, ειδικούς που πήγαν στην υπόλοιπη Ευρώπη (το 71% συμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece), στις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία», σημειώνει η ιταλική οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει ζοφερή.

Οι νέοι απόφοιτοι που έχουν μεταστεύσει είναι κυρίως μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και ειδικοί πληροφορικής, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απορροφηθεί σε διάφορα κράτη της Ευρώπης.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη»

«Θεωρητικά τα χειρότερα θα έπρεπε να έχουν περάσει, μετά από οκτώ χρόνια σχεδίων διάσωσης και τήρησης των περιορισμένων που όρισαν οι Βρυξέλλες. Αλλά η πραγματικότητα, αυτή που βιώνει κανείς στους δρόμους της Αθήνας, είναι λιγότερο καθησυχαστική από ό,τι διαφαίνεται από τα συνήθη συγχαρητήρια για τους “τακτοποιημένους λογαριασμούς” και τη νέα σχέση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ».

Οι στατιστικές, όπως αναφέρει η Il Sole 24 ore, αποκαλύπτουν τον Γολγοθά μιας γενιάς που βγάζει 1.000 ευρώ μεικτά με μια ή περισσότερες εργασίες, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού «στα όρια της φτώχειας» έφθανε το 2017 στο 34,8% έναντι 22,5% του μέσου όρου στην ΕΕ. «Ο λόγος που πυροδοτεί τη φυγή στο εξωτερικό παραμένει ο ίδιος, η έλλειψη απασχόλησης», γράφει υπογραμμίζοντας ότι αν και υποχώρησε η ανεργία από το 27,5% το 2013 στο 21,5% το 2017, παραμένει στο 43,6% στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, ενώ στην ομάδα 15-29 ετών το 35,6% βρισκόταν προ διετίας σε αναζήτηση εργασίας.

Ακόμη η ιταλική «Ιl sole 24 ore» αναφέρει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν «στα όρια φτώχειας», το 2017 ήταν ίσο με το 34,8%, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου που ήταν 22,5%. Ο κύριος, λοιπόν παράγοντας που οδηγεί τους νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους είναι η έλλειψη απασχόλησης. «Δεν υπάρχει εργασία και όταν υπάρχει ο μισθός είναι ελάχιστος», λέει Έλληνας πτυχιούχος. «Είναι περίπου 500-700 ευρώ το μήνα... Για να "τα βγάλουμε πέρα" πρέπει να βρούμε και δεύτερη δουλειά».

Ακόμη η ιταλική «Ιl sole 24 ore» αναφέρει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν «στα όρια φτώχειας», το 2017 ήταν ίσο με το 34,8%, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου που ήταν 22,5%. Ο κύριος, λοιπόν παράγοντας που οδηγεί τους νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους είναι η έλλειψη απασχόλησης. «Δεν υπάρχει εργασία και όταν υπάρχει ο μισθός είναι ελάχιστος», λέει Έλληνας πτυχιούχος. «Είναι περίπου 500-700 ευρώ το μήνα... Για να "τα βγάλουμε πέρα" πρέπει να βρούμε και δεύτερη δουλειά».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Michigan, Γρηγόρη Αργυρού για το «Great Greek Brain Drain» τέσσερις στους δέκα Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ εργάζονται σε θέσεις μάνατζερ, στις πωλήσεις ή σε σε διοικητικά πόστα, έχουν πανεπιστημιακά πτυχία, ντοκτορά ή μερικά μάστερ, ενώ το 11% είναι απόφοιτοι πολυτεχνείων, το 5% Οικονομικών σχολών , το 4% Ιατρικών και το 3% Βιολογίας.

«Στο λίκνο του κλασικού πολιτισμού, την Ελλάδα, η ζωή είναι δύσκολη για τους νέους που ειδικεύονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η κυβέρνηση έβαλε μαχαίρι στα κονδύλια για την εκπαίδευση – έναν από τους τομείς θυσιάστηκαν στις ανάγκες των εθνικών λογαριασμών. Το πλήρωσε και η διδασκαλία των λατινικών, που κόπηκε από τα αναλυτικά προγράμματα με το πρόσχημα της έμφασης σε τεχνικο-επιστημονικούς κλάδους. Μια κίνηση περισσότερο για το θεαθήναι παρά ουσίας, δεδομένων των (σπάνιων) ευκαιριών που υπάρχουν στη βιομηχανία σε εθνικό επίπεδο», γράφει.

Η Ελλάδα έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι από υψηλής ειδίκευσης πληθυσμό

«Κάποιοι επισημαίνουν ότι η απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου βαραίνει αρνητικά στην ανάπτυξη της χώρας και κυρίως στη διαφοροποίηση μιας οικονομίας που βασίζεται σχεδόν κατά 20% του ΑΕΠ της στον τουρισμό», τονίζει σημειώνοντας ότι αυτό που ζητούν οι Έλληνες είναι δουλειές και επενδύσεις σε προγράμματα τόνωσης μιας σταθερούς απασχόλησης.

Κι όπως συμπεραίνει: «Η έκκληση για “εργασία, εργασία, εργασία” ακολουθεί μία από τις πιο διογκωμένες ανακοινώσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή ενόψει ενός έτους-φωτιάς, του 2019. Τον Μάιο θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές. Η επείγουσα ανάγκη να μπει φρένο στην μαζική έξοδο των νέων είναι ζητούμενο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, , που ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κατάσταση της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Προβατα

Φάτε ελληνικό σανό και κλάψα και δρόμο για εξωτερικό.Που να ξέρατε......

Gianis

EXOYN APOLYTO DIKIO OI ITALOI, FYSIKA OI SOBAROI NEOI FEYGOYN GIA ENA KALYTERO MELLON, DIOTI DEN EXOYN MELLON ME TON TSIPROPOLAKH, FYSIKA OTAN FEYGOYN OI NEOI EINAI: SAN TON XRONO DIXOS THN ANOIKSH

Αννα UK

Απο δυο οικογενειες φυγαμε 5 ατομα , εγω με την αδελφη μου και αλλα 3 ξαδελφια, ολοι φοιτητες με σκοπο να παραμεινουμε μονιμα σε αυτη τη πραγματικα προηγμενη και πολιτισμενη χωρα. Η αδελφη μου εχει ηδη παντρευτει και εχει ενα γιο με ενα Βρετανο που θα μεγαλωσει κι αυτος σαν Βρετανος υπηκοος. Ολοι θα κανουμε οικογενειες και θα μεγαλωσουμε την επομενη γενια Ελληνοβρετανων που για αυτους η Ελλαδα θα ειναι απλα ενας αλλος τοπος διακοπων. Αυτο σημαινει οτι η Ελλαδα δεν χανει μονο εμας αλλα και την επομενη γενια που φυσικα θα παραμεινει και αυτη εξω. Οταν ξερεις οτι εισαι ικανος, εχεις υψηλους στοχους και νιωθεις να πνιγεσαι στο χωρα σου τοτε δεν σε κραταει κανεις, βρισκεις το τροπο να ξεφυγεις απο τον Ελληνικο βουρκο, να πεταξεις εκει οπου μπορεις στο μεγιστο βαθμο να πραγματοποιησεις τα ονειρα σου. Οταν φευγει ο αφρος της Ελληνικης κοινωνιας, αναγκαστικα η χωρα θα πρεπει να προχωρησει με τους αποτυχημενους, τους losers, με τα κατακαθια του βαρελιου δηλαδη, τα οποια θα διαιωνισουν τη γενετικη τους σαβουρα ετσι ωστε η Ελλαδα να παραμενει μονιμως σε μια βαλτωδη κατασταση.

Κάποιος που ζει στην πραγματικότητα

Δεν ξέρω όλοι εσεις που λέτε ότι φεύγατε και φεύγετε για έξω για καλύτερη ζωή, τώρα τι καλύτερη ζωή είναι αυτή έξω όπου μετράς μόνο αν καταναλώνεις σε ένα περιβάλλον γεμάτο γκρίζα κτίρια μουντους καιρούς βροχερους και με το φόβο μη σε ανατινάξει ο διπλανός σου τζιχαντιστής μόνο εσείς το ξέρετε που Βγήκατε έξω, Λοιπόν δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει ότι η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα 4 χρόνια πριν , εγώ στο σήμερα που ζω εδώ δεν βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια της γειτονιάς μου ,Έλληνες και αλλοδαπούς και σκούροι, δεν βλέπω σε μία άλλη περιοχή λίγο πιο πέρα από τη γειτονιά μου λαθρομετανάστες, πάω σε μία καφετέρια σε ένα εστιατόριο πια και δεν χρειάζεται να τσακωθώ με όλους για το τσιγάρο και να αναπνεύσω σαν άνθρωπος όπως σε μία ευρωπαϊκή χώρα, εχω δωρεάν περίθαλψη Επιτέλους και όχι να δίνω εικοσαευρα αλλά μπουμπούκου , μπορώ επιτέλους να πάρω και Ένα δάνειο, μπορώ να πάρω και ένα καινούργιο αυτοκίνητο . Όλα αυτά πριν από τέσσερα χρόνια ήταν αδιανόητα και ποιος ήταν πριν από 4 χρόνια;;; η αγάπη σας Νέα Δημοκρατία που θέλετε να την επαναφέρετε για να αρχίσουμε ξανά να βλέπουμε όλα αυτά που σας είπα ποια δεν βλέπουμε και δεν ζούμε

Οθωνας-UK

Ρε φίλε αμα σε χαλάει μη πίνεις

Ελληνας Ακομα...

Υπάρχουν και οι μορφωμένοι,νες που είναι στα 50 που τους διώχνουν με το πρόσχημα της μείωσης προσωπικού η με το πρόσχημα της αναδιάρθρωσης..αυτοί τι θα κάνουν...Μπορείτε πχ αν ρωτήσετε μεγάλη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που το κάνει αυτή την εποχή...Αυτοί οι άνθρωποι τι θα κάνουν?

Αυτή είναι Ελλάδα

Το έθνος που ανακάλυψε το λόγο και σήμερα εφαρμόζει το παράλογο. Παίρνεις πτυχίο από το Δημόσιο αλλά εκπαιδεύεσαι στα φροντιστήρια. Αφού οι κοινωνία πλήρωσε για να σπουδάσουν οι νέοι, αυτοί φεύγουν έξω για να φορολογηθούν εκεί. Να στηρίξουν τις συντάξεις των ξένων. Ότι είναι καλό φεύγει, εδώ μένει το μέτριο. Ο πατριοτισμός είναι κακό πράγμα, εθνικιστικό και φασιστικό, όπως οι Σπαρτιάτες στις θερμοπύλες. Μόνο αυτός που δεν έχει μυαλό δίνει την ζωή του για τούς άλλους. Οι μέτριοι τώρα μαζεύουν την σάρα και τη μάρα από ανθρωπισμό και σε λίγο θα δώσουν και ψήφο για να νοιώσουν περισσότερο οικογένεια. Πως σε χαίρομαι Ελλάδα στην κατρακύλα που έχεις πάρει. Πρώτα φορά είδα λαό να ζητάει τόσο πολύ να καταστραφεί.

Τάκης

Και πολύ καλά κάνουν τα παιδιά Οι πολιτικοί μας μάθανε πως το χρήμα δεν έχει πατρίδα Το ίδιο ισχύει και για την επιβίωση Κάντε την Ελλάδα χώρα γερόντων με τα στατιστικά να λένε για 8 εκατομμύρια Έλληνες με το 1/3 γέροντες συνταξιούχοι το άλλο 1/3 ανήλικοι Και το τελευταίο 1/3 να φορολογείται αβυσσαλέα για να κρατήσει την χώρα όρθια Και εγώ που κοντεύω τα 40 αν καταφέρω να κάνω παιδί θα προσπαθήσω να το στείλω εξωτερικό εδώ δεν έχει καμία τύχη Εδώ αν δεν αλλάξει νοοτροπία και ψήφο ο Έλληνας η χώρα μας θα γίνει προτεκτορατο Ελλάς η χώρα που τρώει τα παιδιά της Που κατάντησες καημένη μου χώρα Να τα βλέπουν αυτά οι ήρωες που Χυσανε το αίμα τους εκεί πάνω να τρίζουν τα κόκαλα τους

syntrofos

φευγουν ολοι οι ακροδεξιοι φασιστες που δεν τους αρεσει το κοινωνικό κρατος του κομουνισμου, η ελευθερια των Εξαρχειων, ο ακτιβισμος του ρουβικωνα, το οικονομικο ταλεντρο του συντροφου Αλεξη, ο στρατηγικος σχεδιασμος του συντροφου καρανικα, οι τομες στην παδεια του Γαβρογλου, της Ρεπουση και του Λιακου, οι επενδυτες απο τη Συρια που λιαζονται στη Λεσβο και ανεβαζουν την οικονομια της. Εν ολιγοις φευγουν ολα αυτα τα αντιδραστικα στοιχεια που δεν θελουν να εξελιχθουμε σε ενα προοδευτικο, δημοκρατικο (λεμε και καμια μαλακια ετσι για να περασει η ωρα) συγχρονο σοβιετικου τυπου κρατος περηφανων προλεταριων, οπου δεν θα μας ρουφουν το αιμα οι πολυεθνικες και οι καπιταλιστες. Δεν γουσταρουμε πλουτο και παραγωγη πλουτου, θελουμε να μας φερνουν τα λεφτα τα λεφτοδεντρα και τα αηφον οι κινεζοι για τα λιμανια που τους δωσαμε. Οποιος φασιστας δεν γουσταρει αριστερο σανο και δεν του αρεσει να βλεπει τον περηφανο Αλεξη να ξεπουλα τη χωρα και να ρουφα το κλαρινο για να χορευουν οι αγορες, τον πουλο για το εξωτερικο. Εμεις οι περηφανοι ιθαγενεις, μεταναστες αναρχικοι, αριστεροι, αναρχικοι της ελληνικης σοβιετιας χαιρομαστε να μασαμε περηφανα το σανο που μας προσφερει το κομα.

Άνεργος

Η κρίση της χώρας συνεχίζεται λόγω παρανομιών φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, δανειοδιαφυγής και παραβάσεων οικονομικών, αγορανομικών, ασφαλιστικών, εργασιακών, υγειονομικών, πολεοδομικών, τραπεζικών, αναφορικά με επιχειρηματίες-επαγγελματίες και η μετανάστευση των νέων υπάρχει εξαιτίας αντικανονικοτήτων χαμηλόμισθης ή αδήλωτης ή μαύρης η μερικής ή απλήρωτης ή αλλοδαπής απασχόλησης. ως προς την πραγματική οικονομία αγοράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΠΟΡΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΕΣ_________________ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης