Επτά ημέρες συνεχούς πτώσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Επτά ημέρες συνεχούς πτώσης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Η ελληνική αγορά από τις 14 Δεκεμβρίου δεν έχει δει το θετικό πρόσημο και συνεχίζει να κινείται στο περιθώριο των αγορών - Τρενάκι του τρόμου η Wall Street - Έκλεισε με κέρδη 1,14% μετά από πτώση 2,5%

chrima
Οι αγορές είναι μαγικές, έστω κι αν θυμίζουν ένα τρενάκι του τρόμου. Η αμερικανική αγορά, η Wall Street, εξέπληξε τους πάντες χθες το βράδυ καθώς ενώ κατέγραφε πτώση έως 600 μονάδες ή 2,5% - ύστερα από το ιστορικό ρεκόρ ανόδου 1000 μονάδων – έκλεισε με κέρδη 1,14% στις 23.138 μονάδες, ενώ ο Δείκτης S&P 500 έκλεισε επίσης με κέρδη στις 2,488,83 μονάδες. Με άνοδο 0,38% στις 6579,49 μονάδες έκλεισε και ο Δείκτης Nasdaq.

Η μεγάλη αντιστροφή στο αμερικανικό χρηματιστήριο πραγματοποιήθηκε εξαιτίας αγορών από ασφαλιστικά ταμεία τα οποία σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Τράπεζας Wells Fargo προχωρούν σε αγορές μετοχών εν όψει του νέου χρόνου και την ίδια ώρα αποχωρούν από τα ομόλογα. Η ιστορική άνοδος στην προχθεσινή συνεδρίαση αποδίδεται στο ίδιο rebalancing (αναδιάρθρωση) από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πριν από το «τρενάκι» του τρόμου στην Wall street είχε προηγηθεί σημαντική πτώση άνω του 2% στις ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της ανησυχίας για την πτώση στις αγορές των ΗΠΑ, αλλά και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, ένα θέμα το οποίο συνεχίζει να απασχολεί τους επενδυτές.

Βεβαίως, η υψηλή μεταβλητότητα εκτιμάται ότι, θα συνεχιστεί στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη καθώς εν όψει της νέας χρονιάς οι επενδυτές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε νευρικότητα για την οικονομία και την πορεία των επιτοκίων, ένα θέμα από το οποίο ξεκίνησε η ένταση στις αγορές, ύστερα από την διαμάχη του προέδρου Trump με την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε την FED για το γεγονός ότι προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων τόσο γρήγορα. Πάντως, οι πάντες σχεδόν γνωρίζουν ότι το πρόβλημα των αγορών -μετά από μια δεκαετή πορεία ανόδου- συνεχίζει να είναι το μεγάλο χρέος. Παρόλο που διοχετεύθηκε τεράστια ρευστότητα στις αγορές εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων, τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν, έτσι μια νέα ύφεση φοβίζει τους πάντες καθώς όλοι θυμούνται την αναστάτωση με την πτώση του 2008, όταν με αιτία τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ προκλήθηκε πτώση στα χρηματιστήρια και μεγάλη ύφεση στην οικονομία. Το ίδιο θέμα του χρέους θα αντιμετωπίσει και η Ευρώπη καθώς και εδώ έχει ολοκληρωθεί η διοχέτευση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες.

Κάτω από τις 600 μονάδες η Αθήνα – 3-4 funds οδηγούν την πτώση σε μια ρηχή αγορά

Την ίδια ώρα η Αθήνα συμπλήρωσε την έβδομη κατά σειρά αρνητική συνεδρίαση καθώς έκλεισε κάτω από τις 600 μονάδες στις 597,83 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,77%. Η ελληνική αγορά από τις 14 Δεκεμβρίου δεν έχει δει το θετικό πρόσημο και συνεχίζει να κινείται στο περιθώριο των αγορών.

Η πτώση της ελληνικής αγοράς αποδίδεται τόσο στην μικρή συμμετοχή της αγοράς στους Διεθνείς Δείκτες (δεν βρίσκεται ούτε στις ανεπτυγμένες αγορές, ούτε στις αναδυόμενες αγορές ), όσο και στο γνωστό πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια. H συμπεριφορά της ελληνικής αγοράς αποδίδεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης σχετικά με την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων.

Παρόλο που επιτυγχάνουν τους στόχους η αμφισβήτηση που δέχονται από 3-4 funds- τα οποία προχωρούν σε ανοικτές πωλήσεις των τραπεζικών μετοχών- οδηγούν την ρηχή αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου σε συνεχή πτώση, με συνέπεια οι τράπεζες να χάνουν έως και 70% από την αρχή του χρόνου, ενώ ο Γενικός Δείκτης χάνει 24-25%.

Όπως αναφέρουν ξένοι επενδυτές στο newmoney, εφόσον συνεχιστεί η ίδια εικόνα στην Ελλάδα, τότε ο επόπτης SSM θα χρειαστεί να προχωρήσει σε διαβεβαιώσεις για τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Πηγή: www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης