Πρόεδρος Γερμανών βιομηχάνων: Υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία «εμπόδια» για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

kompf

«Έχει εισέλθει σε νέα φάση», αλλά «πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» και μάλιστα με «ευρεία πολιτική συναίνεση»«, τόνισε ο Ντίτερ Κεμπφ - Για ασταθές φορολογικό σύστημα, αναποτελεσματικό δημόσιο και δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων

«Σε νέα φάση» έχει περάσει η Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία, και το αίσιο τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής αποτελεί θετικό μήνυμα, τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) Ντίτερ Κεμπφ, από το βήμα του επιχειρηματικού και επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα στο Βερολίνο το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο από κοινού με το περιοδικό Economist.

«Ο δρόμος που διήνυσε η Ελλάδα ήταν και είναι μακρύς. Ο κατάλογος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εντυπωσιακά μεγάλος», δήλωσε ο κ. Κεμπφ και εξέφρασε τον σεβασμό του για όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός. «Η μεταρρυθμιστική διαδικασία ήταν σίγουρα δύσκολη αλλά εντυπωσιακή», τόνισε και αναφέρθηκε στους βασικούς οικονομικούς δείκτες οι οποίοι έχουν πλέον θετικό πρόσημο - επισήμανε ωστόσο και την ανάγκη να υπάρχει σταθερό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, προκειμένου η χώρα να αποτελεί επενδυτικό στόχο των επιχειρήσεων. Αυτό προϋποθέτει την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε, και μάλιστα με ευρεία συναίνεση των πολιτικών φορέων. Ως εμπόδια για τις επενδύσεις ανέφερε την υπερφορολόγηση, την γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες και την δύσκολη πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

Ο κ. Κεμπφ αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη για σταθερότητα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι επενδύσεις έρχονται όταν υπάρχει θετικό κλίμα και η εκτίμηση ότι η επένδυση θα αποδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα», ενώ ως προτεραιότητα που πρέπει να τεθεί, ο ίδιος ανέδειξε την καινοτομία και την έρευνα.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Ντίτερ Κεμπφ έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, τονίζοντας ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες για την επίτευξή της και εξέφρασε την ελπίδα να γίνει και το τελευταίο βήμα. Η αίσια κατάληξη θα αποτελέσει καλό μήνυμα για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, πρόσθεσε, και τόνισε ότι από την σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή.

Ο Έλληνας ομόλογός του, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει «τεράστια προσαρμογή», επισήμανε ωστόσο τις αδυναμίες που παραμένουν και απηύθυνε έκκληση να διαφυλαχθούν τα κέρδη που επετεύχθησαν μέχρι σήμερα.

Ο κ. Φέσσας έκανε λόγο για αδιαφανές και ασταθές φορολογικό σύστημα, για μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για δυσκολίες στην πρόσβαση στην χρηματοδότηση, για μεγάλο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα, για δημογραφικό πρόβλημα και για προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας. Ως ιδιαίτερα αποθαρρυντικό παράγοντα προκειμένου νέα στελέχη να εργαστούν στις ελληνικές επιχειρήσεις, ονόμασε τις υψηλές κρατήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε παράλληλα, ότι τα δύο κόμματα της κυβέρνησης είναι φιλοευρωπαϊκά και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας - ζήτησε όμως την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλης δήλωσε ότι «έπειτα από εννέα χρόνια και τρία πακέτα βοήθειας, η Ελλάδα στέκεται στα δικά της πόδια» και, αναφερόμενος στις διεθνείς αναταράξεις και στην προεκλογική χρονιά που έρχεται, έκανε λόγο για ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιστρέψει στην δημοσιονομική απειθαρχία και για τον κίνδυνο να τεθούν εν αμφιβόλω όσα έχουν επιτευχθεί με μεγάλες θυσίες.

Οι άλλες χώρες με ανάλογες περιπέτειες, κατάλαβαν και αντιμετώπισαν γρήγορα τα προβλήματα σε πλαίσιο κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης και κατάφεραν να ξαναβγούν στις αγορές γρήγορα, συνέχισε ο κ. Μαΐλης και σημείωσε ότι στην Ελλάδα ο πολιτικός κόσμος δεν αντέδρασε έγκαιρα, δεν κατάρτισε και δεν υλοποίησε από την αρχή σε συνεργασία με τους θεσμούς ένα επιθετικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο να ανταποκρίνεται και στις ελληνικές ιδιαιτερότητες - και κυρίως, δεν προχώρησε στις ριζικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξαλειφθούν οι παθογένειες δεκαετιών που οδήγησαν τη χώρα στην πρωτοφανή αυτή κρίση με τα τρία μνημόνια.

«Και ενώ τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται πρόοδος και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αυτό δεν αρκεί ώστε η χώρα να λύσει οριστικά τα προβλήματά της και να αρχίσει να παράγει, με προοπτικές ευημερίας» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η οριστική επίλυση των προβλημάτων επιτυγχάνεται «μόνο με την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Χρειάζεται επενδυτικό σοκ, πρόσθεσε ο κ. Μαΐλης, και παραγωγή καινοτόμων, εξαγώγιμων προϊόντων, με μέγιστη κινητοποίηση ώστε να ενεργοποιηθεί το τεράστιο ελληνικό δυναμικό. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες, το επιμελητήριο αισιοδοξεί πολύ για το μέλλον», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Αλήθειες. Με τη Ζήνα και τον Κούλη.

Τι σύμπτωση τα ίδια λέει και ο Κούλης για το μαγαζί του πατέρα του. Αλήθεια οι επενδυτές θα κάμουν καμιά δουλειά ή θέλουμε να τους τα δώσουμε όλα τζάμπα μαζί με την επιδότηση, κάτι διάβασα για χρηματοδότηση γι αυτό χαχαχα

Ζάχαρο

Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι έχουν παραληφθεί 4-5 συνοράκια στο εσωτερικό της και έχουμε συνεχώς ακύρηχτο πολεμο ! Κορυφή του παγόβουνου το Μεσανατολικό που μας έχει καταστρέψει !

George

Για να ξέρουν και οι ξένοι τα αντικίνητρα των επενδύσεων στη χώρα σημαίνει ότι έχουν ενδιαφερθεί να επενδύσουν κι έφαγαν πόρτα. Περιμένω τον ελληνικό λαό να κλείσει φυλακή τους εθνοπροδότες που χαντάκωσαν τη χώρα τόσα χρόνια. Μάλλον θα περιμένω πολύ ακόμη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4708377

Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» - δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014!

52
c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».