Στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ χάθηκαν εισοδήματα 12 δισ. ευρώ

litotita_ftwxia_arthro

... με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί κατά 15 δισ ευρώ η ανάπτυξη


Πλεονάσματα έξω, φτώχεια μέσα... Την τριετία 2015-2017 η κυβέρνηση πέτυχε συνολικά πρωτογενή πλεονάσματα 15,8 δισ. ευρώ. Υπέβαλε όμως τη χώρα σε αχρείαστη υπερ-λιτότητα ύψους 12,1 δισ. ευρώ, στερώντας από το ΑΕΠ ανάπτυξη 16,5 δισ. ευρώ (που ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπολόγιζε και τα υποσχόταν επί τρία χρόνια), ισοπεδώνοντας πλήρως την εθνική οικονομία.

Χρειάζεται πολλή φαντασία για να μιλήσει κάποιος για επιτυχία, καθώς κάθε δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση για να επιδιώξει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ήταν, αν όχι καταστροφικός, τουλάχιστον ανορθολογικός:

Αρχές του 2015, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έσκισε» το δεύτερο μνημόνιο επειδή προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 23,8 δισ. συνολικά στην τριετία 2015-2017. Το πρόγραμμα όμως προέβλεπε και ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν την ίδια τριετία κατά 27,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας σήμερα πια τα 200 δισ. ευρώ. Θα απέμεναν έτσι και 3-4 δισ. ευρώ στην αγορά και την οικονομία. «Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν αν...» έλεγε εκείνη την εποχή ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Το πανηγύρισε σαν νίκη γιατί «ισοπέδωσε» τους στόχους για τα πρωτογενή. Η χώρα μπήκε σε ύφεση. Υπό την απειλή κατάρρευσης, οι δανειστές αποδέχτηκαν νέα συμφωνία που προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3,7 δισ. ευρώ την τριετία 2015-2017 (σωρευτικά). Δηλαδή 20 δισ. ευρώ λιγότερα από μέτρα λιτότητας και ταυτόχρονα ανάπτυξη κατά 17,2 δισ. ευρώ. Θα... περίσσευαν έτσι σήμερα εισοδήματα 13,5 δισ. ευρώ για την αγορά και την ελληνική οικονομία.
greek_crisis

Το πρόγραμμα αυτό ψηφίστηκε -υπό συνθήκες έντασης και πίεσης- με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή (222 «Ναι»). Η κυβέρνηση, όμως, άλλα έκανε: έχτισε πλεονάσματα 15,8 δισ. ευρώ και όχι 3,7 δισ. ευρώ ως όφειλε (ή και λιγότερα αφού τα ποσά-στόχοι ορίστηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά αυτό αποδείχθηκε κατώτερο των προβλέψεων). Με δεδομένη τη συμφωνία εκείνη, υπερπλεονάσματα-μαμούθ (12,1 δισ. ευρώ πάνω απ' όσα απαιτούσε το τρίτο μνημόνιο) ίσως μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να περίμενε. Με ακραία λιτότητα, η κυβέρνηση ακύρωσε τη χαλάρωση των πλεονασμάτων κατά 20 δισ. ευρώ την οποία αποδέχτηκαν de facto οι δανειστές μετά τον εκτροχιασμό του προγράμματος στο α' εξάμηνο του 2015.

Το χειρότερο: τα 17,2 δισ. της ανάπτυξης (10% του ΑΕΠ) δεν ήρθαν ποτέ! Στην τριετία 2015-2017 το ΑΕΠ της χώρας δεν αυξήθηκε σωρευτικά ούτε 1 δισ. ευρώ. Κόλλησε στο μηδέν ή ορθότερα και 1 δισ. πιο κάτω από όσο ήταν ήδη το 2014 (στα 178,7 δισ. ευρώ τότε). Με βάση το τρίτο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έλειψαν 16,5 δισ. από το ΑΕΠ της χώρας, ενώ με βάση το δεύτερο μνημόνιο έχασε πάνω και από 27 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα χάθηκαν και άλλα περίπου 15 δισ. από ANFAs, SNPs και μειώσεις επιτοκίων ελληνικού χρέους που έρχονταν σταδιακά ως το 2014. Παρότι δεν μετράνε στο «κατά πρόγραμμα» πρωτογενές πλεόνασμα, η χώρα από το 2015 τα στερήθηκε επειδή τερματίστηκε βίαια το δεύτερο μνημόνιο.

pinakas1

Γιατί τόσες θυσίες;

Το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πολλαπλό, αφού κάθε επιχείρημα που κατά καιρούς επικαλέστηκαν στελέχη της καταρρίφθηκε από τα γεγονότα:
«Το τρίτο μνημόνιο δεν το ψήφισαν μόνο οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.», έλεγαν το 2015. Αλλο πρόγραμμα και στόχους ψήφισε η Βουλή όμως το 2015, και άλλα έκανε μετά η κυβέρνηση.

«Επιλέξαμε αυξήσεις φόρων για να μην κόψουμε συντάξεις», έλεγαν το 2016. Τελικά έκαναν και τα δύο, επειδή τα έσοδα τελικά μειώθηκαν, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει πλεονάσματα.

«Πήραμε παραπάνω μέτρα γιατί οι δανειστές υποτιμούσαν την απόδοσή τους», έλεγαν το 2017. Αρα η «καλύτερη διαπραγμάτευση» δεν έγινε ή δεν έπιασε τόπο.

«Υπερβήκαμε τους στόχους και το ΔΝΤ διαψεύστηκε», λένε το 2018. Μηδενίζοντας την ανάπτυξη όμως επέτρεψαν στον Πολ Τόμσεν να λέει -και την περασμένη εβδομάδα πάλι- ότι δεν έχει σημασία να πιάνεις υψηλούς στόχους αν αυτό καταστρέφει την ανάπτυξη.

«Ματωμένο» πλεόνασμα

Η «νεκροψία» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 θα γίνει στα μέσα Μαΐου, όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί. Θα αναζητηθεί πώς προέκυψε το υπερπλεόνασμα των 13,5 δισ. ευρώ της τριετίας 2015-2017 και ποιο κομμάτι του είναι διατηρήσιμο και επαναλαμβανόμενο στα επόμενα χρόνια χωρίς να χρειάζονται κι άλλα νέα μέτρα.

Στην πράξη όμως αποδίδεται σε μη επαναλαμβανόμενα έσοδα του ΕΦΚΑ -περί τα 2 δισ. ευρώ- όπως παράνομες κρατήσεις και χρεώσεις που πρέπει να σταματήσουν και να επιστραφούν αναδρομικά, ανατρέποντας την εικόνα των πλεονασμάτων. Μένει να φανεί επίσης τι θα γίνει με τις αποφάσεις του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου και με τις συντάξεις που δεν έχουν υπολογιστεί και εκδοθεί (180.000 κύριες και 40.000 επικουρικές), καθώς και επιστροφές φόρων που δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (83)

@ΠΘ

Βάλτε το πάνω πάνω πρώτο θέμα κι αφήστε τα παπαγαλάκια και τα γίδια του ΣΥΡΙΖΑ να βελάζουν.

Ηλίας

Τα εισοδήματα δεν χάθηκαν, αλλά βρίσκονται σε μαύρες καταθέσεις της αγοράς, απλήρωτες ασφαλιστικές-συνταξιοδοτικές εισφορές εργοδοτών, ανεξόφλητα τραπεζικά δάνεια επιχειρηματιών, αδήλωτες εισπράξεις ελεύθερων επαγγελματιών, αφορολόγητα κέρδη πραγματικής οικονομίας, ανασφάλιστη εργασία σε καταστήματα-ταβέρνες-καφετέριες-ξενοδοχεία κλπ, ακατάβλητες οφειλές σε κρατικά ταμεία από έχοντες κινητή-ακίνητη περιουσία.

@EpicAss

Και το 2014 που είχαν αρχίσει να βελτιώνονται οι δείκτες, ούρλιαζε ο Τσύριζα: για το Mail Χαρδούβελη, Δεν Πληρώνω, Έξω η Τρόικα, Άυξηση κατώτα του μισθού, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, Κάτω οι Γερμανοτσολιάδες δοσίλογοι.....και τόσα άλλα........ Για να αναλάβει μετά, να πειραματιστεί 6 μήνες, για να γίνει τελικά ο χειρότερος όλων γερμανοτσολιάς. Να μας χρεώσει τουλάχιστον 100 δις με τα νέα μνημόνια γλύφοντας τις πατούσες της Μέρκελ, να κλείσει στην ουσία τις τράπεζες, να κόψει ανάλγητα μισθούς και συντάξεις, να διατηρήσει φυσικά τον ΕΝΦΙΑ, να αυξήσει παράλογα τη φορολογία, να μην πιάσει κανέναν φοροφυγά από τις λίστες, να γεμίσει το δημόσιο άχρηστους Καρανικαίους, να φέρει μιλιούνια λάθρο, να αφήσει ελεύθερους εγκληματίες και τόσα άλλα....... ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΣ Τσυριζομπουμπούκι? ???????? ΥΓ: Ένας Καρανίκας? ΕΡΤ? Αρχαιολόγος στη ΔΕΗ? Ή απλά για τα 0,60?........

...

Ο Τσύριζα και κάθε άλλη πολιτική δύναμη ούρλιαζε και θα ουρλιάζει γιατί αυτή είναι η δουλειά του: να αναλάβει την εξουσία πάση θυσία και να αρχίσει τη μάσα. Ο Ελληνικός λαός όσο αυτοί ούρλιαζαν τι έκανε; Απάντηση: τους επευφημούσε και τους ψήφιζε για να του κόψουν τον ΕΝΦΙΑ. Άρα ας μη γκρινιάζουμε. Μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, έχουμε την κυβέρνηση που μας αξίζει.

@...

Σωστά ΚΑΙ αυτά που λες εσύ! Έχεις όμως ξαναδεί αντιπολίτευση που να καίει την Αθήνα σε ΚΑΘΕ μέτρο (ακόμη και σε αυτά που τώρα λέει ναι) με τους μπαχαλάκηδές της, μην αφήνοντας τους άλλους να κυβερνήσουν?????? Αλλά είπαμε.... είναι η..."ηθική" αριστερά!!!!!

αναστασιαδης Γεωργιος

Α ) Στα τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ χάθηκαν εισοδήματα 12 δισ. ευρώ - απαντηση ΨΕΜΑ ! Β ) ... με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί κατά 15 δισ ευρώ η ανάπτυξη - απαντηση ΨΕΜΑ , ενω καμια σχεση δεν εχει η απωλεια εισοδηματος με την αναπτυξη ! δηλαδη μια ασυναρτησια ! Γ ) Υπέβαλε όμως τη χώρα σε αχρείαστη υπερ-λιτότητα ύψους 12,1 δισ. ευρώ, - απαντηση ΛΟΛ πως μετριεται και υπολογιζεται η λιτοτητα σε 12 δις ? Δ ) Το ΑΕΠ θα αυξανόταν την ίδια τριετία κατά 27,4 δισ. ευρώ,Θα απέμεναν έτσι και 3-4 δισ. ευρώ στην αγορά και την οικονομία. - απαντηση ο αρθρογραφος χρειαζεται να ανοιξει τα βιβλια γυμνασιου για τις βασικες αρχες οικονομιας - εαν υποθεσουμε οτι ειχαμε αυξηση του ΑΕΠ 27,5 δις , στην οικονομια πρακτικα δε θα γυριζε απο τιποτε εως ψιχουλα .. επισης αυτη η αυξηση ειναι τοσο μικρη που μπορει να ειναι πλασματικη στατιστικο λαθος , εως και να μην αφορα καν την ελλαδα ! Ε ) Υπέβαλε όμως τη χώρα σε αχρείαστη υπερ-λιτότητα ύψους 12,1 δισ. ευρώ, στερώντας από το ΑΕΠ ανάπτυξη 16,5 δισ. ευρώ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ¨¨ εδω πραγματικα το τερματησε .. πρωτον το αεπ δε μειωθηκε αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα μας .. το παραλογο ξεκινα απο το γεγονος οτι η λιτοτητα συμφωνα με τον αρθρογραφο κοβει απο το ΑΕΠ , κι για την ακριβεια δε κοβει αφου το ΑΕΠ δε μειωθηκε.. αλλα κοβει απο αυτο που θα μπορουσε να κερδισει ΛοΛ .. και μαλιστα προσδιοριζει αυθαιρετα μιας και δε μπορεις να υπολογισεις αυτο το πραγμα και το νουμερο σε 16 δις ευρω .. χχααχαχαχαχαχχα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Όλα καλά Καρανίκα, το χρέος γιατι μεγαλώνει με τον Τσίπρα? Οι επενδύσεις γιατί ελαχιστοποιήθηκαν? Πέρυσι μόνο γιατί υποχώρησε 5 θέσεις η ανταγωνιστικότητα της χώρας ? Ο δανεισμός των επιχειρήσεων γιατι μειώθηκε? Οι δείκτες κύκλου εργασιών, η ζήτησης, οι παραγγελιών , η ρευστότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε τεράστια πτώση το 2015, μετα το εξάμηνο Τσίπρα - Βαρουφάκη. Μόνο το 2018 ειχαμε επιστροφή στους δείκτες του 2014, τέσσερα χρόνια χαμένα με το ΣΥΡΙΖΑ και χιλιάδες άνεργοι. Σημ: βλέπε μελέτη ΓΣΒΕΕ, υπάρχει στην ιστοσελίδα της.

epic

Γιατι δεν συγκρινεις και το 2014 με το 2010 να δουμε τι εκανε η ΝΔ που θελουν να ξαναφερουν καποια ΜΜΕ στην εξουσια. Το ΔΝΤ ειχε προβλεψει αναπτυξη 3% για 2012 - 2013 και η ΝΔ ως κυβερνηση τοτε πετυχε τελικα ύφεση 10%. Απο λογια χορτασαμε...

@10.35#

THN NΔ ΘΑ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΕΣ ΜΑΝΤΗΛΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ! ΑΝΤΕ ΚΟΛΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΦΙΣΑ ΕΣΥ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΕΛΑΜΠΙΚΑΡΕΙΣ !

Epic

Δεν εχεις επιχειρηματα γιαυτο φωναζεις.

Tο 2014 προs 2015,

η ΝΔ σε συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ εβαλε τη xωρα σε τροxια αναπτυξηs και εφερε πλεονασμα. Η Ελλαδα θα ειxε βγει απο το μηομνονιο το 2015. Κριμα που εναs πρωην καταληψιαs τορπιλισε ο,τι προοδο ειxε γινει μονο και μονο για να γινει πρωθυπουργοs και πηγε τηε xωρα xρονια πισω. Και οσο για πριν, να σου θυμισουμε πω οποτε η ΝΔ πηγαινε να περασει μια μεταρρυθρμιση, ο συγκεκριμενοs πρωην καταληψιαs στηριζε κινημα δεν πληρωνω και ψηφιζε οxι σε ολα.

@

Δηλαδή συμφωνείς πως τα τα τρία χρόνια του Αλέξη Τσίπρς, ήταν τρία χαμένα χρόνια για τη χώρα τα οποία μας κόστισαν και 200 δις€?

Μαμά Βαλαβάνη

Καλε ποιά λεφτά χάθηκαν;Χάνονται τα λεφτά; ;)

Epic

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3% για το 2011 και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικά πρόσημα από το 2012 -με ανάπτυξη 1,1%- ειχε προβλέψει το ΔΝΤ... Τελικα το 2012 ειχαμε υφεση 6,6% και το 2013 3,3%. Η νδ ηταν κυβερνηση απο τον Ιουνιο του 2012. Η ΝΔ σε σχεση με την προβλεψη του Δντ εχασε σωρρευτικα 2012 2013 10% υφεση συν 3% αναπτυξη που δεν πετυχε 13% του αεπ. Εαν θελετε βγαλτε ξανα τη νδ.

Νάνος

Απλά, με αυτά πληρώνονται τα χρέη. Άλλωστε, έτσι θα είναι τα επόμενα 70 χρόνια. Κανείς δεν χαρίζει χρήματα, και σε κανέναν. Ότι φάγανε εδώ από το 1983 και μετά- θα το πληρώσουν τώρα- τσάμπα σούπα δεν υπάρχει. Όποιος μπορούσε και έκλεβε- έκλεψε. Τελείωσε. Ζει ευτυχισμένος με τον εξωτερικό του τραπεζικό λογαριασμό, και χαίρεται τους Έλληνες ως εστιάτορες του "δυτικού πολιτισμού". Ε, κάνει και 4-5 χρόνια, [ή καθόλου], ξεκούραση σε κανα Κορυδαλλό, όμως τα λεφτουδάκια του- ανέπαφα, καλά κρυμμένα και ... καλά γεράματα.

Αλεξιος

Σας παρακαλω να το δημοσιευεσετε ! Διαβαζωντας αυτο το αρθρο , και τελειωντας και την τελευταια λεξη του , νομιζω οτι κοντευω να παθω εγκεφαλικο επισοδειο . ... ουδεμια λογικη βρισκω στο αρθρο ... Φυσικα αντιλαμβανομαι το σκοπο του ... 1 ) αρκει να σας πω οτι το ΑΕΠ την τριετια 2015 - 2017 δεν μειωθηκε εις αντιθεσι με οτι υποννοει το αρθρο !!!!!!!!!!! 2 ) Επισης μπορει να μη γουσταρουνε καποιοι το ΣΥΡΙΖΑ αλλα και ο τιτλος ειναι παραλογος , ειναι αδυνατον να εξαφανιστηκαν απο εισοδηματα - δηλαδη μισθοι συνταξεις - τοσα δις .. !!!! 3 ) Επισης πως το ΣΥΡΙΖΑ στερησε απο το ΑΕΠ τοσα δις ??? Εκλεισε καμια βιομηχανια στην Ελλαδα ??? ΛοΛ .. 4 ) Πως γινεται να συρικνωθει η αναπτυξη που περιμεναμε ? δηλαδη να συρικνωθει κατι που δεν εχει ερθει ποτε .. στα ιδια επιπεδα ειναι η αναπτυξη ...οπως και το ΑΕΠ 5 ) και το κορυφιαιο για οποιον γνωριζει βασικες εννοιες .. τι σχεση εχει η μειωση των εισοδηματων με την αναπτυξη ? πρωτιστως το ΑΕΠ επηρεαζει την αναπτυξη .. αμφιβαλω εαν επηρεαζει ο μισθος των εργατων την αναπτυξη .. κι εαν το κανει θα ειναι σε ποσοστο 1 τις χιλιοις .. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ .. περα απο μια οσμη απαιχθιας στο ΣΥΡΙΖΑ , αμφιβαλω εαν αυτο το αρθρο εχει γινει κατανοητο απο τον οιονδηποτε ..

ψεκασμενε

εχεις φαει τοσο σανο που δεν καταλαβαινεις τιποτα. Θα σου πω λοιπον κατι που ειπαν οι εξω με απλά λόγια. Η ζημια του 2015 ανέρχεται σε 200 δις.

ioannis

Είναι απολύτως κατανοητό σε εμάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στελεχώνεται από ανθρώπους όπως ο παραπάνω που δεν μπορεί να μοιράσει σανό σε 2 γαϊδάρους. Αυτούς ψηφίσατε να σας σώσουν. Ωστόσο, οφείλω μια απάντηση σε αυτόν τον τυπάκο. Πρώτον, το ΑΕΠ σήμερα εξακολουθεί να είναι μικρότερο από αυτό του 2014. Δεύτερον, αγαπητέ μου, οι προβλέψεις το 2014 για την οικονομία της Ελλάδας προέβλεπαν ανάπτυξη 2,5-3% κάθε χρόνο. Πετύχατε ύφεση 2 χρόνια αντί για ανάπτυξη και ανάπτυξη 1.35% αντί 2.7% όπως προέβλεπαν τα προγράμματα που εσείς αναλάβατε Η απόκλιση από τους δικούς σας στόχους μόνο είναι τα 12 δις. Η απόκλιση από τους στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης ξεπερνά τα 20 δις, χωρίς τη ζημία που προκαλέσατε στην οικονομία, κάπου ανάμεσα στα 100 και 200 δις, θα φανεί στο μέλλον. Καταλαβαίνω ότι κάποιος πρέπει να πληρώνεται πολύ καλά από τον Τσίπρα για να γράφει αρλούμπες, κρίμα σε όσους δεν παίρνουν λεφτά όπως τον παραπάνω και τον ψηφίζουν.

Epic

Η αποκλιση απο τους στοχους Σαμαρα την περιοδο 2012 - 2014 ειναι πανω απο 10%. Αναπτυξη προεβλεπε το δντ απο το 2011 για το 2012 και επειτα. Αντι για αναπτυξη η ΝΔ συνολικα μετα το 2012 πετυχε ΥΦΕΣΗ πανω απο 10%. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΟΥΤΕ ΝΔ ΟΥΤΕ ΣΥΡΙΖΑ.

chris

Έκλεισε το εργοστάσιο παγωτών της NESTLE (πρώην ΔΕΛΤΑ) και το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ. Εσύ ξέρεις κανένα καινούργιο που άνοιξε; H αύξηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής από 13 σε 24% και στα νησιά από 9 σε 24% δεν εξαφάνισε εισοδήματα; Η κατάργηση του ΕΚΑΣ;

Συριζολατρη Αλεξιε

ενα απο τα δυο συμβαινει 1) Εισαι πληρωμενα συριζοτρολ και τα πολλα εξηνταλεπτακια σε τυφλωνουν 2) αλλιωs μαλλοv εxειs το κεφαλι σου βουτηγμενο στηv αμμο και δεν εxειs δει τι γινεται απο το 2015. Σε περιπτωση που δεν πηρεs xαμπαρι, εxουμε capital controls και επιπλεον 100 διs xρεos τουλαxιστον μονο απο τιs ανοητεs αποπειρεs διαπραγματευσηs (για τι οποιεs ο Τσιπρα βραβευτηκε ωs ο xειροτεροs διαπραγματευτηs τοu 2015). Και οσο για τον ισxυρισμο σου οτι δεν εκλεισαν βιομηxανιεs επι συριζα, τουλαξιστον ψαξε λιγο στο ιντερνετ πριν γραψειs ο,τι σου κατεβει. Συμφωνα με αρθρο του Ελευθερου Τυπου ,81.000 εταιρίες έβαλαν λουκέτο. απο το 2015 που κυβερνουν οι συριζαιοι.. Eνημερωθειs και προσπαθησε να μην παθει εγκεφαλικο. Και οσο για το συγκεκριμενο αρθρο, ειναι κατανοητο απο ολουs εκτοs απο εσενα καi κατι αλλα εμμισθα συριζοτρολ. Το xαμηλο IQ ισωs να εxει καποια σxεση.

Tragic

Και ακομη το κοντέρ γράφει....

οι φιλοι μας

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ,ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ  , ΝΑ ΔΙΑΛΎΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΉΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΎΤΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΏΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΜΑΣ  ΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ  ΝΑ ΑΦΑΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ  ΚΑΙ   ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ  ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ  ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ. ...... ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ ΕΊΝΑΙ ΠΛΈΟΝ ΟΛΟΦΆΝΕΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ... ΟΛΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΈΝΑ  ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΊΟ ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΌΝΙΑ ΟΥΤΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΡΊΣΗ ΟΥΤΕ Η ΈΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΎ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΟΥΤΕ Η ΣΥΝΕΧΗΣ  ΕΠΊΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΈΧΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΑΊΔΩΝ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΊΔΕΣ   ΟΥΤΕ Η ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΉ ΜΑΣ ΑΛΛΟΊΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΆΣΤΕΥΣΗ ΟΥΤΕ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ  ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΈΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΜΕ ΜΙΚΡΆ ΠΑΙΔΙΆ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ..ΟΎΤΕ  ΤΟ  ΝΑ ΕΙΝΑΙ  Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΠΕΙΝΑΣΜΈΝΟΣ ΚΑΙ ΆΣΤΕΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΝΑ ΈΧΕΙ ΦΑΓΗΤΌ ΕΠΊΔΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ. ΕΛΛΗΝΑ...καλα το μαστιγιο στην πλατη σου οι αλυσιδες στα ποδια σου και το ξεροκοματο που σου πετανε για να μην πεθανεις απο την πεινα δεν σου εδωσαν ακομα το μηνυμα.;;;;;;;;ΕΙΣΑΙ ΠΛΕΟΝ Ο  ΣΚΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ Σ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΙΑΣ.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Jeep-Wrangler

Ένας μήνας περίπου έχει μεσολαβήσει από τότε που η Jeep πέρασε στη δικαιοδοσία της FCA Greece στη χώρα μας. Oι ιδιοκτήτες της μάρκας μας εξέφρασαν τα παράπονά τους αναφέροντας πως δεν γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για την τεχνική τους υποστήριξη. Εμείς ρωτήσαμε την ελληνική εισαγωγική για το θέμα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ μας.

peiraias_main

«Πρόβα τζενεράλε» για τις  ακτοπλοϊκές εταιρείες η έξοδος του Πάσχα - Πληρότητες έως και 100% σε πολλούς προορισμούς από τη Μ. Πέμπτη - Οι στόλοι και τα δρομολόγια στις «χρυσές» γραμμές των Κυκλάδων

8
petrelaio_iran

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, την εισαγωγή φθηνού ιρανικού πετρελαίου – Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι χώρεςθα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις 

21