Eurogroup: Στο τέλος του μνημονίου θα αποφασιστεί αν χρειάζονται μέτρα για το χρέος

eurogroupp_arthroo1_-_Copy

Και εφόσον το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλήρως - Στην Αθήνα στις 14 Μαΐου η Τρόικα - Για «ενισχυμένη επιτήρηση» της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο

Μήνυμα στην Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά το τέλος του προγράμματος έστειλε το Eurogroup όπως ανακοίνωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια.

«Η εφαρμογή πρέπει να συνεχιστεί μετά το πρόγραμμα και γι' αυτό χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό παρακολούθησης. Χρειαζόμαστε υγιείς δημοσιονομικές επιλογές γιατί αυτό είναι σημαντικό σημείο εμπιστοσύνης από τις αγορές» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι τέταρτο πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Σε αυτό είμαστε όλοι σε συμφωνία ότι τέλος είναι η 21η Ιουνίου» πρόσθεσε. «Ζητάμε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και πριν και μετά το πρόγραμμα» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα οδηγήσει στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ανακοοίνωσε ότι η Τρόικα θα έρθει με στόχο να υπάρξει ένα staff level aggreement μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

«Πρέπει να επιταχύνουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνω στους Έλληνες φίλους μας» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

«Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου. Θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της ευρωπαικής κρίσης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και χτίζουμε ένα success story για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Τόνισε ακόμη ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, «καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά»

Σεντένο: Μετά τη λήξη του προγράμματος οι τελικές αποφάσεις για το χρέος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα «καλά νέα» προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν πάνω στα τελευταία προαπαιτούμενα για μία συμφωνία για τη δ' αξιολόγηση. 

«Για την Ελλάδα είχαμε μία παραγωγική συζήτηση. Ακούσαμε θετικά νέα κυρίως στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η Ελλάδα κατάφερε ένα πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 4% καθώς και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ατζέντα του προγράμματος» είπε ο Πορτογάλος πολιτικός.

«Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μεταπρογραμματική συμφωνία. Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών μας παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης που υπογραμμίζει την ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό αποτελεί κλειδί για το μέλλον της χώρας. Η ιδιοκτησία είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Σεντένο αναφέροντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα.

Σε ο,τι αφορά για το χρέος ο κ. Σεντένο τόνισε πως «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εάν χρειαστεί με τη λήξη του προγράμματος».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως ένα μεγάλο ζήτημα είναι το «πώς θα στηρίξουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος», σημειώνοντας πως γι αυτό το ζήτημα όπως και αυτό του χρέους θα συνεχιστούν οι συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες με στόχο το Eurogroup του Ιουνίου να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις.

Κερέ: Καλά τα νέα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα

Στην ανάγκη να υ πάρξει άμεσα η τέταρτη αξιολόγηση επικεντρώθηκε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ο Γάλλος τραπεζίτης έκανε ειδική αναφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λέγοντας ότι «έχουμε δει πρόοδο αλλά πρέπουν να γίνουν περισσότερα».

apofasi5
apofasi3
Τσακαλώτος: Συμφωνία για το χρέος μέχρι 21 Ιουνίου

Την πεποίθησή του ότι η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι μετά το τέλος του δανειακού προγράμματος δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή αλλά... μόνο ενισχυμένη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας. «Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση» ήταν η ακριβής φράση του υπουργού Οικονομικών. 

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του υπουργού Οικονομικών μετά το τέλος του Eurogroup στη Σόφια:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το Eurogroup. Υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου, που είναι αυτό που θέλαμε, υπογραμμίστηκε ότι θα έρθουν οι θεσμοί στις 14 Μαΐου στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία, υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις. Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους για το ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε. Τέλος η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου».

video placeholder

ΣΧΟΛΙΑ (12)

KolokoDrones

Δεν θα χαρισει κανενας Ευρωπαιος τα λεφτα του .Οπως τα φαγατε ετσι και θα τα πληρωσετε πισω.... Τα κολπακια τελειωσανε και ο τσαμπα μαγκας εγινε υποδουλος . Τερμα με τα τσαλιμακια ....τωρα δουλεια ,μεταρρυθμησεις ,και αγιος ο θεος Σοιμπλε...

kyriakos

Βγαίνουμε από τα μνημόνια!!! Πόσο ξεδιάντροπα βλακας μπορεί να είναι ένας λαός ώστε να πιστεύει ότι με 400 δισεκατομμύρια χρέη, με ανειπωτα βλακες κατοίκους και με τρέλα σουργελα πολιτικούς μπορεί να αφεθεί ελεύθερος να καταστραφεί. Το μόνο καλό που έχει συμβεί είναι το χρέος γιατί έχουμε "συνεταιρους" που έχουν συμφέρον να μην καταστραφουμε. Το αν θα ζήσουμε ως σκλάβοι δεν τους ενδιαφέρει γιατί για μέχρι εκεί μας έχουν ικανούς.

Άγγελος

Στό τέλος του μνημονίου, θα μας πούν πώς, εφ'όσον επιτυχάνουμε υπερπλεονάσματα, πέρα από τους στόχους που μας βάζουν, δεν χρειάζεται καμιά ρύθμιση του χρέους.

Κώστας, Λέστερ

Η Αγορά μίλησε, κύριοι: τα ομόλογα πέφτουν, το Χρηματιστήριο πάει τρένο. Ο Τσίπρας μοιράζει λεφτά με ουρά σε όποιους δεν ακούνε τον Κούλη + τον Άδωνη και επενδύουν σε ομόλογα-Χρηματιστήριο. Πάλι ο Τσίπρας θα βγει το 2019.-

ioannis

Ο Γενικός Δείκτης ήταν 1365 μονάδες πριν βγει ο Τσίπρας. Ρϊξατε 70% το χρηματιστήριο και τώρα πανηγυρίζετε που ανέβηκε 10%;

Στημενη Αγελλαδα

Η πρωτη σωστη μεταρρυθμιση θα ηταν να φανε μια τετοια κλωτσια οι 300 που να βρεθουνε σε τροχια σεληνης.Οι υπολοιπες μεταρρυθμισεις με βαση τη λογικη θα ρθουν απο μονες τους.

Spy

"Στό τέλος τού μνημονίου θά αποφασισθεί.." Κατάλαβα. Δηλαδή ποτέ. Η απλή λογική μιλάει. Ποίου μνημονίου δέν λέτε όμως. Τού ..πέμπτου, έκτου..??

Dim

μας δουλεύουν ψιλό γαζί όλοι τους. εφόσον τα πάμε καλά θα μας πουν, εντάξει τα πάτε καλά, δεν χρειάζεστε ελάφρυνση. αν δεν πάμε καλά, θα μας πουν πως δεν είστε ''καλοί'' μαθητές άρα δεν θα κάνουμε κάτι για το χρέος

Godjilakis

Φεύγουν οι βάσεις που μένουν , Μέγα Χάρρυ Κλυνν

Rita

Όχι ρε δεν είναι σωστό αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός μας μιλησε για καθαρή έξοδο. Εγώ πιστεύω τον Αλέξη που δεν μας είπε πότε ψέματα.

?

Δηλαδή έχουν γίνει ήδη ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και απλά πρέπει να συνεχιστούν; Περίεργο, μόνο φόρους βλέπω, στραβός θα είμαι. Εκτός εάν λέμε τους φόρους μεταρρυθμίσεις όπως λέμε τους γύφτους ρομά.

Los Bomboneros

Γνωστή συνταγή, ξεσκίσαμε τους Έλληνες σε "επαναστατικούς" φόρους 3 χρόνια για να διορίσουμε το σινάφι και να ξεσκιστούμε στα σκάνδαλα, δεν εφαρμόσαμε καμία μεταρρύθμιση, μπλοκάραμε κάθε επένδυση, γεμίσαμε τη χώρα αλλοδαπούς και εγκληματίες, βαφτίζουμε "καθαρή έξοδο" από μόνοι μας το τέλος του προγράμματος όταν ΚΑΝΕΝΑΣ δεν το λέει αυτό ούτε και τα στατιστικά το επιβεβαιώνουν, θα κάνουμε και εκλογές, οι "υποχρεώσεις" μας θα βαρύνουν τους επόμενους, γλιτώνουμε και το μπουρλότο του 2019 και μπορούμε να ξαναλαλάμε ελεύθερα και χωρίς να ελέγχουμε τι λέμε αφού θα είμαστε αντιπολίτευση, έχοντας τους φορτώσει το χάος που επιδιώξαμε να καθιερώσουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1353E300-BBA8-4529-BAB3-9A171C1A2EA2__1_

Αν στο παρελθόν κάποιοι θεωρούσαν την Κίνα αντίπαλο στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, είναι η ώρα να την κάνουμε σύμμαχο είπε ο υπουργός Ανάπτυξης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας

2
Cosco-Λιμανι

Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά την επέκταση και αναβάθμιση των σταθμών κρουαζιέρας, εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων, την ανάπτυξη ενός νέου κέντρου logistics και τη βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης

sxoinas_vartholomaios

Αντιφώνηση του νέου αντιπροέδρου της Κομισιόν στην Ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κολέγιο της Ευρώπης: «Ευρώπη σημαίνει προστασία των αδυνάτων, ίσες ευκαιρίες, διάλογος, αλληλοκατανόηση και υπεράσπιση των κοινών μας αξιών»

9
vor1

Έπειτα από τις αλλεπάλληλες επαφές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη τις συζητήσεις μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνου για τις δανειοδοτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και τις χρηματοδοτήσεις στο διεθνή αγροτικό τομέα, Άντριου ΜακΝτάουελ

GAC-GS5

Οι Κινέζοι… αυτοκινητάδες επιστρέφουν δυναμικά στην Ευρώπη και πλέον, ετοιμάζονται για είσοδό τους και στην ελληνική αγορά με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν πως ήδη είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με Ελληνα εισαγωγέα…