Eurogroup: Στο τέλος του μνημονίου θα αποφασιστεί αν χρειάζονται μέτρα για το χρέος

Eurogroup: Στο τέλος του μνημονίου θα αποφασιστεί αν χρειάζονται μέτρα για το χρέος

Και εφόσον το πρόγραμμα εφαρμόζεται πλήρως - Στην Αθήνα στις 14 Μαΐου η Τρόικα - Για «ενισχυμένη επιτήρηση» της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο

eurogroupp_arthroo1_-_Copy
Μήνυμα στην Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά το τέλος του προγράμματος έστειλε το Eurogroup όπως ανακοίνωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια.

«Η εφαρμογή πρέπει να συνεχιστεί μετά το πρόγραμμα και γι' αυτό χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό παρακολούθησης. Χρειαζόμαστε υγιείς δημοσιονομικές επιλογές γιατί αυτό είναι σημαντικό σημείο εμπιστοσύνης από τις αγορές» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

«Αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι τέταρτο πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Σε αυτό είμαστε όλοι σε συμφωνία ότι τέλος είναι η 21η Ιουνίου» πρόσθεσε. «Ζητάμε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και πριν και μετά το πρόγραμμα» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα οδηγήσει στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ανακοοίνωσε ότι η Τρόικα θα έρθει με στόχο να υπάρξει ένα staff level aggreement μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

«Πρέπει να επιταχύνουμε, αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνω στους Έλληνες φίλους μας» πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

Κλείσιμο
«Το πρόγραμμα θα λήξει στις 20 Αυγούστου. Θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της ευρωπαικής κρίσης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και χτίζουμε ένα success story για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Τόνισε ακόμη ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, «καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά»

Σεντένο: Μετά τη λήξη του προγράμματος οι τελικές αποφάσεις για το χρέος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα «καλά νέα» προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν πάνω στα τελευταία προαπαιτούμενα για μία συμφωνία για τη δ' αξιολόγηση. 

«Για την Ελλάδα είχαμε μία παραγωγική συζήτηση. Ακούσαμε θετικά νέα κυρίως στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η Ελλάδα κατάφερε ένα πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 4% καθώς και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ατζέντα του προγράμματος» είπε ο Πορτογάλος πολιτικός.

«Παράλληλα ετοιμάζουμε τη μεταπρογραμματική συμφωνία. Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών μας παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης που υπογραμμίζει την ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτό αποτελεί κλειδί για το μέλλον της χώρας. Η ιδιοκτησία είναι κρίσιμη για την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Σεντένο αναφέροντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα.

Σε ο,τι αφορά για το χρέος ο κ. Σεντένο τόνισε πως «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εάν χρειαστεί με τη λήξη του προγράμματος».

Ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως ένα μεγάλο ζήτημα είναι το «πώς θα στηρίξουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος», σημειώνοντας πως γι αυτό το ζήτημα όπως και αυτό του χρέους θα συνεχιστούν οι συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες με στόχο το Eurogroup του Ιουνίου να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις.

Κερέ: Καλά τα νέα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα

Στην ανάγκη να υ πάρξει άμεσα η τέταρτη αξιολόγηση επικεντρώθηκε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ο Γάλλος τραπεζίτης έκανε ειδική αναφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λέγοντας ότι «έχουμε δει πρόοδο αλλά πρέπουν να γίνουν περισσότερα».

apofasi5
apofasi3
Τσακαλώτος: Συμφωνία για το χρέος μέχρι 21 Ιουνίου

Την πεποίθησή του ότι η συζήτηση για το χρέος της Ελλάδας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι μετά το τέλος του δανειακού προγράμματος δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή αλλά... μόνο ενισχυμένη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας. «Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση» ήταν η ακριβής φράση του υπουργού Οικονομικών. 

Διαβάστε την πλήρη δήλωση του υπουργού Οικονομικών μετά το τέλος του Eurogroup στη Σόφια:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το Eurogroup. Υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου, που είναι αυτό που θέλαμε, υπογραμμίστηκε ότι θα έρθουν οι θεσμοί στις 14 Μαΐου στην Αθήνα για να λήξει μέχρι το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία, υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις. Δεν υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, άρα καμία σχέση δεν έχει η παρακολούθηση με την αξιολόγηση. Ήταν πολύ ευχαριστημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους για το ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε. Τέλος η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή μέχρι τις 21 Ιουνίου».

Ευκ. Τσακαλώτος: Με «πολλούς επαίνους» υποδέχθηκε το Eurogroup το αναπτυξιακό σχέδιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης