Βενιζέλος: «Ενώ έχουμε κολοσσιαία υπερ-πλεονάσματα, έχουμε προσθήκη χρέους»

venissss

Workshop του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» - Μίλησαν για προσπάθεια ναρκοθέτησης της επόμενης κυβέρνησης - «Χτίζουν μαξιλάρι με repos», κατήγγειλε ο Γιώργος Προκοπάκης - «Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι δύο νέες εκδόσεις ομολόγων» εκτίμησε η Μιράντα Ξαφά

Την άποψη ότι ο ευρείας έκτασης εσωτερικός δανεισμός μέσω repos ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση υποστήριξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας την Τετάρτη σε workshop του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.


Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε με αυτό τον τρόπο την παρουσίαση που έκανε ο σύμβουλος επιχειρήσεων και πρώην καθηγητής του Columbia University Γιώργος Προκοπάκης στην οποία αποτυπώνονται μεταξύ άλλων η αύξηση του δημοσίου χρέους, το στέγνωμα της αγοράς μέσω repos και η μετάθεση πληρωμών τόκων του 2018. «Χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι η προσπάθεια ελάφρυνσης των υποχρεώσεων του 2018 και η μετάθεσή τους το 2019» είπε, διατυπώνοντας επίσης ερωτήματα για τη διαχείριση και το πραγματικό ύψος του εσωτερικού δανεισμού με πολύ υψηλό επιτόκιο.  


«Χτίζουν μαξιλάρι με repos» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Προκοπάκης διαπιστώνοντας άνοδο του χρέους κατά 10,5 δισ. ευρώ και αντίστοιχη άνοδο του εσωτερικού δανεισμού «παρά τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα». Συμφωνώντας με την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ζήτησε τα χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα από το πρόγραμμα του ESM (ύψους ως 27 δισ. ευρώ σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν) για την αντικατάσταση των repos.  Αναλυτικά εδώ η εισήγηση του κ. Προκοπάκη. 


«Ρώτησα τον κ. Τσακαλώτο»

«Ενώ έχουμε κολοσσιαία υπερ-πλεονάσματα έχουμε προσθήκη χρέους» σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι έχουμε «ένα κάρο ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει» με το ζήτημα του εσωτερικού δανεισμού. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αν η κυβέρνηση εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια φτάνοντας ακόμη και ως τον Οκτώβριο του 2019 αξιοποιώντας για τις ανάγκες που θα προκύπτουν τον «αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό» τότε επί της ουσίας ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση. Το νόημα της επισήμανσης αυτής ήταν ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι επόμενοι να παραλάβουν το απόλυτο αδιέξοδο αν το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου για την εξυπηρέτηση αναγκών διακόπτοντας την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει στην ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή και στην οποία ζητεί να δοθούν στοιχεία σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας της χώρας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. «Μου είπε ότι δεν έχει χρόνο τον Μάρτιο αλλά βλέπω ότι σε άλλες ερωτήσεις απαντάει» σχολίασε.  


Ξαφά: «Αναβάλλονται επ’ αόριστον οι δύο νέες εκδόσεις»

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης (workshop) με τίτλο «Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος ως καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία μετά το 2019» το απόγευμα της Τετάρτης. Πέρα από την παρέμβαση του κ. Προκοπάκη στην τρίωρη διαδικασία στο ξενοδοχείο Electra Palace παρουσιάστηκε η αναλυτική πρόταση του οικονομολόγου Γιώργου Στρατόπουλου με τίτλο «Παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους». Τις εισηγήσεις σχολίασαν η Δρ. Μιράντα Ξαφά και οι καθηγητές Γκίκας Χαρδούβελης και Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Μιλώντας στην εκδήλωση η κυρία Ξαφά, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation, εκτίμησε ότι «αναβάλλονται επ’ αόριστον οι δύο εκδόσεις ομολόγων που είχαν προγραμματιστεί, ενός 3ετούς και ενός 10ετούς ομολόγου».

«Προστασία της πρώτης κατοικίας από χρέη καρτών»

Από την πλευρά του, ο κ. Στρατόπουλος κατέθεσε δέσμη προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος (αναλυτικά η παρουσίασή του εδώ).

Συνοπτικά πρότεινε:

  1. Τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ αναδρομικά από 1.1.2008, με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο, δηλαδή επί του πραγματικού εισοδήματος. Η λογική είναι ότι στη συγκεκριμένη περίοδο που άρχισε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας οι διοικητικά καθορισμένες εισφορές ήταν 400-600 ευρώ το μήνα ακόμα και για μηδενικά εισοδήματα έναντι 158 ευρώ σήμερα. Ο κ. Στρατόπουλος υποστηρίζει ότι η εθελοντική συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ένα τέτοιο σχήμα θα οδηγούσε σε δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ από τα 13 δισ. ευρώ σήμερα σε περίπου 5 ως 6 δισ. ευρώ.

  2. Τη δημιουργία ενός τυποποιημένου προϊόντος αναδιάρθρωσης των κόκκινων στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

  3. Την προστασία της πρώτης κατοικίας από χρέη πιστωτικών καρτών

  4. Τον δραστικό περιορισμό των ενοχικών εξασφαλίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

?

Γεια σου Ευάγγελε, εφευρέτη του ΕΝΦΙΑ. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Είπες καμία άλλη... περίπλοκη και πρωτότυπη ιδέα στον κύκλο ιδεών;

χψ

ασχετούλη κάνεις ότι δε θυμάσαι ότι ο ενφια μπήκε στη θέση παραπέρα περικοπής συντάξεων ύψους 2,5 δις που απαιτούσε η τρόικα (μπαρντόν οι θεσμοί) αλλά πού να θυμηθείς εσύ τότε μάλλον ονειρευόσουν πρόγραμμα θεσσαλονίκης και σεισάχθεια......τώρα πώς μπόρεσαν τα λαμόγια της φοροδιαφυγής που ξέπλυναν το χρήμα σε ακίνητα και βάλανε μπροστά το πόπολο να ουρλιάζει για 400 ή 500 ευρώ το χρόνο, αλλά δέχεται περικοπές χιλιάδων ευρώ στις συντάξεις, μόνο οπαδοί του ταμτάκου του μπούρδα και του σώρα μπορούν και κατανοούν

@

"Ανασυγκρότηση" με ...Ξαφά, Μπιγκ Μπεν και λοιπά "ορφανά" του υπερ-μετα-νεοφιλελευθερισμού "ελληνικής κοπής". Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε. ΥΓ: για τα σχετικά με τον ΟΑΕΕ που κατέστρεψε τους ασφαλισμένους του(!) με την απίθανη πολιτική του των εξοντωτικών εισφορών το διάστημα 2010-2014, ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΤΕ; Μήπως ο Βενιζέλος; Ο Σαμαράς; Με συμβούλους κάτι φυντάνια σαν ...την Ξαφά;;;; Αντε στα ΤΣΑΚΙΔΙΑ, αγύρτες, που θα κάνετε και "ανασυγκρότηση"!

Όνομα

Έχεις δίκιο. Μείνε με τους προερχόμενους από το ΚΚΕ και περίμενε να δεις άσπρη μέρα. Μιας και θα περιμένεις όμως πολύ γύρνα πλευρό που και που.

thauma

Μεγάλοι οικονομικοί εγκέφαλοι ο Βενιζέλος και η Ξαφά. Αυτοί τα έκαναν όλα τέλεια. Ο ένας μεγαλούργησε με τις κουρέματα και η άλλη μας κορόιδευε στην τηλεόραση.

Μακης

Αν δεν ξέρεις, καλύτερα να μη μιλάς. Το κούρεμα που έγινε το 12, μείωσε τους ετήσιους τόκους από 12 δις σε 6 δις περίπου. Τα ασφαλιστικά ταμεία που αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, πήραν πίσω τα λεφτά που έχασαν στο κούρεμα. Τα υπόλοιπα καθοδοηγούμενα από κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, δεν το έκαναν και έχασαν. Οι τράπεζες που ανακεφαιωποιήθηκαν με δανεισμό, ήταν υγειέστατες. Τις μετοχές τις είχε το κράτος, και μόλις τις πούλαγε, θα τελείωνε και αυτό το δάνειο. Αλλά ήρθε η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και έγιναν όλα φτερό στον άνεμο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ας σταματήσουμε να ζούμε με ψέματα.

Ναούμε

Αν σου ξαναπροτείνουν κούρεμα 110δις κοίτα να αρνηθείς. Μετά πιάσε τον μπλαγλαμά σου και παίξε το μινόρε της αυγής.

Εύρηκα

Θα έπρεπε να σου αρκεί το εξής: Πιάσε όλους τους προϋπολογισμούς που υπέγραψε το ΚΚΕσωτ., συγνώμη ο Τσακαλώτος ήθελα να γράψω, και διάβασε την θετική επίδραση που είχε το κούρεμα. Μετά επειδή λογικά θα είσαι κουρασμένος συνέχισε την χειμερία σου.

Γιώτα

Το χρέος συνεχίζει να πηγαίνει στα ύψη, ενώ οι κοπρίτες συνεχίζουν να μην πληρώνουν οφειλές του δημοσίου. Αυτό γίνεται για να πει ο Τσίπρας ο,τι πέτυχε στον τομέα της οικονομίας. Άρα αυξάνουν το χρέος και ταυτόχρονα στραγγίζουν και την οικονομία οδηγώντας σε ύφεση. Τώρα είναι πετυχημένη και χρηστή διαχείρηση αυτό και το κυριότερο πως θα πληρωθούν τα δάνεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης