Περικοπές 30% στις νέες συντάξεις και ΕΚΑΣ 35 ευρώ από τη β' δόση του νόμου Κατρούγκαλου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Περικοπές 30% στις νέες συντάξεις και ΕΚΑΣ 35 ευρώ από τη β' δόση του νόμου Κατρούγκαλου

Αύξηση 20%-37% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - Το σύνολο εισφορών και φόρων θα φτάσει έως και 65% του εισοδήματος - Τα ασφαλιστικά των αγροτών από 14% θα πάνε στο 23,2%

Σε συνθήκες ασφυξίας οδηγούνται 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες από τη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2018, η οποία σε συνδυασμό με τη φορολογία εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους καθιστώντας πλειοψηφικό μέτοχο σε αυτό το κράτος. Την ίδια στιγμή τα «δώρα» που φέρνει το 2018 με τη β΄ δόση του νόμου Κατρούγκαλου
-εκτός από τα καπέλα στις εισφορές- κρύβουν πολλά «ψαλίδια» για τους συνταξιούχους.

Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας χρονιάς για συνταξιούχους - χαμηλοσυνταξιούχους είναι οι εξής: 

Μειωμένες κύριες συντάξεις έως 30%
Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα πρέπει να περιμένουν όσοι κάνουν αίτηση το 2018, καθώς προστίθεται ένα ακόμα έτος με χαμηλές αποδοχές στη βάση υπολογισμού, που είναι ο μέσος όρος των μηνιαίων μεικτών αποδοχών από το 2002 και μετά.

 Γενικότερα, οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με ταχύτερους ρυθμούς (έχει προβλεφθεί εμβόλιμη πληρωμή 20.000 νέων συνταξιούχων στις 28 Δεκεμβρίου) εμφανίζονται μειωμένες έως και 30%. Βαρύτερες απώλειες θα πρέπει να περιμένουν ασφαλισμένοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα με υψηλές αποδοχές και πάνω από 30 έτη ασφαλιστικό βίο, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ, στο Ταμείο Νομικών και στο ΤΣΑΥ.

ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ
Συρρικνωμένο κατά 80 ευρώ θα είναι το ΕΚΑΣ που θα χορηγηθεί το 2018 σε περισσότερους από 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα το χάσουν ολοσχερώς στο τέλος του 2018 όπως προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 21 Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου δεν θα υπερβαίνει τα 35 ευρώ από 115 ευρώ φέτος.

 Με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων το επίδομα θα λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, καθώς το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 82 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με βάση το μνημόνιο την τριετία 2016-2018 από τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων έκαναν φτερά 808 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και €30 οι νέες επικουρικές
Μειωμένες από 10% έως και 20% θα είναι οι πρώτες 2.500 επικουρικές που πρόκειται να εκδοθούν στις αρχές του 2018 με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο. Το ύψος των επικουρικών θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα ισχύουν ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και μείωσης των ελλειμμάτων του ενιαίου ταμείου. Δηλαδή ο ασφαλισμένος που αποχωρεί στα 59 θα πάρει μικρότερη σύνταξη γιατί θεωρείται ότι θα ζήσει περισσότερο από εκείνον που θα συνταξιοδοτηθεί στα 67.

 Επίσης, αν τη χρονιά της συνταξιοδότησης το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί, η σύνταξη αυτόματα θα κουρεύεται. Ο νέος μαθηματικός τύπος βγάζει επικουρικές ακόμα και 30 ευρώ για χήρες, μηχανικούς και άλλες κατηγορίες, ενώ η μέση επικουρική κυμαίνεται στα 157 ευρώ.

Ενημέρωση για την προσωπική διαφορά
Το 2018 περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πάρουν την πρώτη πικρή γεύση από το μαχαίρι του 2019, καθώς θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί το 80% των συντάξεων, κυρίως του πρώην ΙΚΑ και του Δημοσίου. Αυτό τον μήνα αρχίζει ο επανυπολογισμός για ΔΕΚΟ και τράπεζες.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χαμηλές συντάξεις εμφανίζουν μηδενικές ή οριακές προσωπικές διαφορές, ενώ στις υψηλές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και πρώην ΤΕΒΕ οι προσωπικές διαφορές φθάνουν έως και 30%. Ωστόσο, το 2019 οι πραγματικές μειώσεις δεν θα είναι μόνο 18% όπως ορίζει ο νόμος, αλλά θα φτάσουν και στο 25% καθώς καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών
Ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών το 2018 για τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 40%. Ετσι, θα χρειαστεί να καταβάλλουν 13,34% επί του μισθού για κάθε μήνα εξαγοράς αντί 10% φέτος.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες έως και 6 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2018 με βάση τη μεταβατική περίοδο που εκπνέει το 2022. Ετσι, οι μητέρες ανηλίκων που κλείνουν τα 55 το 2018 θα δικαιούνται να πάρουν σύνταξη στα 61. Οι ασφαλισμένοι με 35ετία που κλείνουν τα 59,5 έτη το 2018 θα συνταξιοδοτηθούν στα 60.

Αύξηση εισφορών πάνω από 61% το 2019

 

Ηνέα αύξηση θα επιφέρει το 2018 καπέλο έως 20% (ή και 37% σε περίπτωση επικούρησης και εφάπαξ). Το 2019 η επιβάρυνση θα αγγίξει το 38%, ενώ θα ξεπεράσει το 61% για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες που πληρώνουν επιπλέον εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ. Η συνολική αφαίμαξη, αν προστεθούν εισφορές, φόροι και τέλος επιτηδεύματος, μπορεί να φτάσει και το 65% του εισοδήματος.

 Το εισφορομπηχτικό σύστημα παγιδεύει τον επαγγελματία κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου χωρίς να του προσφέρει την ελάχιστη ανταποδοτικότητα όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης. Nα αναφέρουμε ενδεικτικά πως ένας επαγγελματίας με εισόδημα 12.000 ευρώ (υποθέτουμε ότι παραμένει αμετάβλητο) που επί 35 έτη αποδίδει το μισό του εισόδημα στο κράτος (για την ακρίβεια, το 48,4% του εισοδήματός του) θα πάρει σύνταξη της τάξης των 636 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2018 οι τρέχουσες εισφορές θα υπολογίζονται επί του μεικτού εισοδήματος, πριν από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους. Το υπουργείο Εργασίας για να χρυσώσει το πικρό χάπι δίνει έκπτωση 15% επί του εισοδήματος που θα λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού των εισφορών, αλλά μόνο για το 2018! Αυτό σημαίνει ότι από το 2019, και ιδίως από το 2022, όπου τελειώνει η ευνοϊκή μεταβατική περίοδος για αγρότες και επιστήμονες, το ύψος των εισφορών θα τριπλασιαστεί!

 Επιπλέον, 140.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι και μηχανικοί θα πνιγούν στην κυριολεξία στις οφειλές το 2018, γιατί εκτός από τις προαναφερόμενες επιβαρύνσεις θα πρέπει να καταβάλουν και τις αναδρομικές εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) του 2017. Από την άλλη πλευρά, η ελάφρυνση των εισφορών, την οποία περιμένει ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών από τον συμψηφισμό με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016, μεταφέρεται την επόμενη χρονιά. 

Στο 23,2% η συνολική αύξηση για τους αγρότες 

Το 2018 αυξάνονται από 14% σε 16% οι εισφορές σύνταξης για τους αγρότες. Ετσι, θα πληρώνουν συνολικά (μαζί με την εισφορά ασθένειας 6,95% και αγροτικής εστίας 0,25%) 23,2% αντί 21,2% το 2017. Στο τέλος του 2021 εκπνέει η μεταβατική περίοδος και οι εισφορές σύνταξης θα αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, και 6,95% για την υγεία, σύνολο 26,95% (27%).

 Ετσι, αγρότης με 8.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε το 2016 που ίσχυαν οι ασφαλιστικές κλάσεις 960 ευρώ τον χρόνο.Οταν λήξει όμως η μεταβατική περίοδος θα πληρώνει 8.000 Χ 27% = 2.160€. Ουσιαστικά μέσα σε μια πενταετία οι εισφορές του σχεδόν θα τριπλασιαστούν.

Παίρνει τον μισό μισθό το κράτοςΗ σταδιακή εξέλιξη της αφαίμαξης (2018-2019)ΣΧΟΛΙΑ (68)

Αυτοι τελείωσαν, άλλοι τώρα για γδάρσιμο

Μέχρι τώρα τα γερόντια ήταν μια κάποια λύση, ηταν το πρόσφορο θύμα για το ποιός θα πλήρωνε για το μνημόνια. Ο Τσίπρας όμως το τελείωσε, οδήγησε στην πείνα τους συνταξιούχους. Που θα βρείτε τώρα κοπρίτες άλλη πληθυσμιακή ομάδα για να την γδάρετε ?

Περήφανα γηρατειά

Θά σάς βολέψει καλά όΤσίπρας πού ψηφίσατε καί εσάς καί τά παιδιά καί τά εγγόνια σας ! Αλήθεια τόν ΕΝΦΙΑ τόν έκοψε μέ ένα νόμο, τήν 13 και τήν 14 σύνταξη τίς επανέφερε ; Τά μνημόνια τά έσκισε ;

@

βρε ενα 100ρικο το μηνα να τους δωσεις δε βαζουν μυαλο..τα κοκκινα σημαιακια να βλεπουν και τους φτανει..

ΚΑΝΩΝ

Υπολογισμος συνταξης Κατρουγκαλου (ακου ονομα) και ομοιων του με πλαφον 3.000 ευρω καθαρα. Υπολογισμος συνταξης λοιπων (υποζυγιων) με πλαφον 2.000 ευρω μεικτα. Κατρουγκαλειος ισονομια.

PATOUCHAS KONSTANTINOS

ΤΟ ΑΥΓΟ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ?Η ΚΟΤΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΥΓΟ? ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΑ Α.Τ.Ι.Α ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΥΡΙΖΑ .. . ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ Α.Ν.Ε.Λ. ακια ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΙΞΩ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΔΑ????? ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ. ΤΙ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ?????? ΠΟΣΟ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΣΑΣΤΕ?????? ΧΑΘΗΚΕ Η ΛΟΓΙΚΗ... ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ...ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ. ΑΞΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΟΥ ΕΙΣΑΙ... Η ΖΩΗ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ..... ΟΤΙ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ.....!!!

steve

Ετσι εγκυκλοπαιδικά μία ενημέρωση θα μπορούσε να μας κάνει ο αγαπητός, κατά τον λαό της Βενεζουέλας Αλέξης κάποια δήλωση του σε Μάνδρα,συνάντηση με τραπεζίτες ,συνάντηση με Μέρκελ σχετικά με τα capital controls? Nα το γράψω ελληνικά να μην μπερδευτεί πάλι?

ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ Dec 2017

Οι μεγαλύτεροι πολιτικοί - αλήτες διεθνώς βασιλεύουν και κυβερνάνε την Ελλάδα !

@

Ναι, αλλά κάποιοι πήραν μέρισμα...

Θα μου ΛΥΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ?

Ενας Αγροτης με 1000 ευρω τον χρονο εισφορες δηλαδη 80 ευρω τον μηνα πως βγαινει με συνταξη 350 ευρω? Και τα 80 ευρω ειναι μονο για αφαλιστικες εισφορες αλλα και για εισφορες υγειας. Αρα με 50/60 ευρω παιρνει μια συνταξη 7πλασια των εισφορων τους. Ποιος παιρνει συνταξη σε τετοια αναλογια? Και δεν σχολιαζω οτι μεχρι πριν λιγα χρονια δεν εδιναν καθολου εισφορες. Μπορει τα 350 ευρω να μην φτανουν να ζησεις αλλα ειναι απο τους πλεον ευνοημενους του συστηματος. Πρεπει να δινουν 600 ευρω το μηνα και οχι 80 για να παρουν αυτα τα χρηματα.

Σ

Mα κατά τα λεγόμενα του Κατρούγκαλου 'δεν έκοψε καθόλου τις συντάξεις' άρα σας καταγγέλω για fake news εσάς στο Πρώτο Θεμα! Ο Κατρούγκαλος ειναι κομμουνιστής βρε παιδιά!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

roumeliotis

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως, λόγω των επιφυλάξεων του ΔΝΤ για την εμπλοκή του σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν κάλεσε μυστικά κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

13
crisis_ar

Στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου 7μήνου έφθασε τον Απρίλιο το ποσοστό των πολιτών που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες τους - Το 87% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 42% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο

8
o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ