Το μήνυμα του Τόμσεν στους Έλληνες τραπεζίτες

Το μήνυμα του Τόμσεν στους Έλληνες τραπεζίτες

Μόνο με γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση των κόκκινων δανείων μπορεί να αποφευχθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση – Το σχέδιο που παρουσίασαν οι Έλληνες τραπεζίτες στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον

Μόνο με γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ξεφύγουν απ' τον κλοιό του ΔΝΤ που παρά τον συμβιβασμό με την ΕΚΤ επί της ουσίας δεν έχει μετατοπίσει τη θέση ως προς την ανάγκη διασφάλισης επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αυτό διεφάνη κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των Ελλήνων τραπεζιτών με τον Ποουλ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ουάσιγκτον, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ, όπου και τέθηκαν όλα τα ζητήματα των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, stress tests, νέα λογιστικά πρότυπα, ELA κοκ).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες τραπεζίτες φέρονται να ζήτησαν από τον κ. Τόμσεν το Ταμείο να σταματήσει να κάνει υποθέσεις για νέα κεφάλαια και για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης πριν διεξαχθούν τα stress tests και υπάρξει σαφές συμπέρασμα, όπως εξάλλου συμφωνήθηκε με την ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό επίσης ζήτησαν να μην υπάρχουν διαρροές έως ότου οριστικοποιηθούν τα στοιχεία των tests.

Παράλληλα έκαναν μία παρουσίαση για τις εξελίξεις πάνω στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων διαβεβαιώνοντας τον κ. Τόμσεν ότι ο βηματισμός των τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος επιταχύνεται μέσα απ' τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Για τους τελευταίους μάλιστα δεσμεύθηκαν ότι θα έχουν ξεκινήσει ως το τέλος Νοεμβρίου με στόχο να εκπλειστηριαστούν τουλάχιστον 2.000 ακίνητα μεγαλοοφειλετών ως το τέλος της χρονιάς στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στους στρατηγικά κακοπληρωτές.

Στο πλαίσιο αυτό φέρονται να παρουσίασαν και τους νέους, αυξημένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2018 και το 2019 που στάλθηκαν προ ημερών ως πρόταση στον SSM και οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυξημένοι κατά 20% με 25% ανά τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικοί στόχοι προέβλεπαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 14,6 δισ. ευρώ το 2018 και περίπου 17 δισ. ευρώ το 2019.

Διαβάστε περισσότερα στο www.nemoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

follie

Απο το 2015 τουλάχιστον είχαν προβληθεί ενστάσεις για τις απαιτήσεις της κινεζικής θυγατρικής - Οι ξένοι επενδυτές θα ζητήσουν να μάθουν πως μια εταιρεία που δανείστηκε το 2017 έχασε το ταμείο μερικούς μήνες μετά

1