Η δήλωση μετανοίας ΣΥΡΙΖΑ για τον Γεωργίου

Η δήλωση μετανοίας ΣΥΡΙΖΑ για τον Γεωργίου

Πώς διέσυρε την κυβέρνηση η τρόικα για να μας δώσει τη δόση - Τους έβαλαν να ζητήσουν συγγνώμη και να αποζημιώσουν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου με 100.000 € για τον δικηγόρο του και όλα τα προσωπικά του έξοδα 

Το χρονικό του διασυρμού: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο παρά ένα της εκταμίευσης να πληρώσει τα δικαστικά και προσωπικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για όλες τις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη. Ζητείται τώρα και δήλωση στήριξης που θα τον αποκαθιστά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πριονίζουν αναγκαστικά το αφήγημα περί «τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε στο μνημόνιο», στο οποίο πάτησαν για την άνοδό τους στην εξουσία.


Δείτε το ντοκουμέντο

Την απόφαση να αποκαταστήσει υλικά και ηθικά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου πήρε με απόλυτη μυστικότητα η κυβέρνηση ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών υποχώρησε στην απαίτηση των ευρωπαϊκών θεσμών μετά την άσκηση ισχυρών πιέσεων και ενώ για μεγάλο διάστημα δεν δεχόταν καν να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόκειται για μια ιστορία διασυρμού εφόσον έγιναν δεκτές αξιώσεις αδιανόητες για τα δεδομένα οποιασδήποτε σοβαρής χώρας στον κόσμο. Το πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει, αρχικά με μια ταπεινωτική και φωτογραφική δέσμευση στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο (φωτογραφία στη δεξιά σελίδα). Επιπλέον, η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφώνησαν λέξη προς λέξη τη διατύπωση της διάταξης βάσει της οποίας θα γίνει η επιστροφή των δικαστικών και προσωπικών εξόδων στον κ. Γεωργίου. Ακολούθως, η νομική υπηρεσία της Κομισιόν ενέκρινε το κείμενο για να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση. 

Στις Βρυξέλλες το ζήτημα θεωρείται λήξαν και σειρά έχει τώρα ο υπολογισμός και η πληρωμή των χρημάτων που ξόδεψε ο κ. Γεωργίου για να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες ότι «φούσκωσε» το έλλειμμα του 2009 (οι λεπτομέρειες ακολουθούν). Παράλληλα, πέρα από τον κ. Γεωργίου και, σύμφωνα με δημοσίευμα του Σαββάτου 8 Ιουλίου της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), η Αθήνα έχει ήδη «συμφωνήσει γραπτώς ότι θα πάψει η δίωξη των εμπειρογνωμόνων από Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία», η υπόθεση των οποίων εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη για τις συμβουλές που παρείχαν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Αυτή είναι η δεύτερη διάσταση της κυβερνητικής οπισθοχώρησης. 

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εκεί καθώς, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, παράγοντες των θεσμών και του Eurogroup επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει και μια δήλωση από την πλευρά της κυβέρνησης με την οποία θα αποκαθίσταται ο κ. Γεωργίου για την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων που παρήχθησαν όσο ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Αύγουστος 2010 - Αύγουστος 2015). Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαΐου του 2017 το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με νέο του βούλευμα να μην παραπεμφθεί σε δίκη για τις κατηγορίες που αφορούν στις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. 


Η διατύπωση στο μνημόνιο 

Η φωτογραφική αναφορά στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο (SMoU) είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση (σελ. 55-56). Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα «νομοθετήσει την κρατική αποζημίωση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ -και άλλων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ που ενεργούν υπό την εποπτεία του/της- έναντι νομικών και άλλων εξόδων (συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών αμοιβών του δικηγόρου και των προσωπικών οικονομικών απωλειών) οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα νομικών προσφυγών/ενεργειών/διαδικασιών που έχουν ληφθεί ή επικρέμανται εναντίον τους ως προς τις αποφάσεις που έχουν λάβει και τις ενέργειες που έχουν κάνει (συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων παραλείψεων) κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις και τους κανόνες, νομικούς ή άλλους».

Είναι προφανές ότι η δέσμευση αυτή φωτογραφίζει τις δικαστικές περιπέτειες του κ. Γεωργίου, ενώ η υποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση για «κρατική αποζημίωση» αφορά τόσο τις αμοιβές των δικηγόρων του όσο και τις απώλειες που είχε ο ίδιος εξαιτίας των δικαστικών περιπετειών. Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, η κίνηση αυτή, η δέσμευση στο μνημόνιο, δεν ήταν αρκετή κι έτσι χρειάστηκε να συνταχθεί με τη συνεργασία -ή καθ’ υπόδειξη- των θεσμών η ακριβής νομική διατύπωση βάσει της οποίας θα μπορεί να αποζημιωθεί νομίμως ο κ. Γεωργίου. Μόλις ετοιμάστηκε και αυτό το χαρτί και εγκρίθηκε από τους θεσμούς, η τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου του ESM αποφάσισε στις 7 Ιουλίου την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ. Την επόμενη μέρα το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της FAZ ανέφερε ότι για να εγκριθεί η δόση «η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου». 
Αναγκαστικά θα πριονίσουν το κλαδί

Πέρα από την αποζημίωση του κ. Γεωργίου και την παύση των διώξεων για τα πρώην στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ -που έχουν ήδη δρομολογηθεί-, η εκκρεμούσα απαίτηση για αποκατάσταση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μέσω δήλωσης κυβερνητικού αξιωματούχου είναι ακόμη πιο δύσκολη ιστορία για το Μαξίμου. Αν τελικά συμβεί, θα είναι το κερασάκι στην τούρτα της αναδίπλωσης από τη ρητορική στην οποία επένδυσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. για την άνοδό τους στην εξουσία. Κοντολογίς, ότι η διόγκωση του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον κ. Γεωργίου οδήγησε στα μνημόνια παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ανέλαβε καθήκοντα μετά την υπαγωγή στο πρώτο μνημόνιο. «Αναγκαστικά πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται», σχολιάζει σκωπτικά στέλεχος της τότε κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά το θέμα. 


«Η συμμορία του Σημίτη»

Η αλήθεια είναι ότι οι τόνοι είχαν ανέβει πολύ ψηλά. «Εμείς πιστεύουμε ότι τα στοιχεία τα αλλοίωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, τα στοιχεία τα αλλοίωσε η συμμορία της Goldman Sachs, τα στοιχεία τα αλλοίωσε η συμμορία του Σημίτη που συνεχίζει να κυβερνά και βεβαίως αυτά προκύπτουν και από έρευνες της Δικαιοσύνης», δήλωνε ο κ. Πάνος Καμμένος στη Βουλή τον Ιούλιο του 2013.
Πέρυσι, όταν από τον Αύγουστο είχε ξανανοίξει η υπόθεση Γεωργίου από τη Δικαιοσύνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε προσπαθήσει κατόπιν ισχυρών πιέσεων από τις Βρυξέλλες -και επιστολή του επιτρόπου Μοσκοβισί- να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ετσι δήλωσε στη Βουλή «Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat». Αυτή όμως η δήλωση δεν θεωρείται πια επαρκής καθώς παράγοντες του Eurogroup πιστεύουν ότι δεν καλύπτει το πρώτο μνημόνιο και τον κ. Γεωργίου. 

Η ανακίνηση της υπόθεσης -για την οποία έχει αθωωθεί πολλάκις ο κατηγορούμενος- πέρσι το καλοκαίρι αναζωπύρωσε τη ρητορική της διετίας 2013-2014 από την πλευρά κορυφαίων παραγόντων της σημερινής κυβέρνησης. Ο τότε υπουργός Επικρατείας και νυν Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωνε πέρσι τον Αύγουστο ότι -εκείνη- η παραπομπή Γεωργίου -για την οποία απαλλάχθηκε ξανά φέτος τον Μάιο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών- «ανοίγει μια πληγή» η οποία πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος κυρίως για το «πώς και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο».

Στην υπόθεση είχαν παρέμβει πέρυσι και οι ΑΝ.ΕΛ. μέσω της εκπροσώπου του κόμματος Μανταλένας Παπαδοπούλου, η οποία στις 24 Αυγούστου του 2016 δήλωσε: «Οι Ελληνες πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το καλοκαίρι του 2010, την περίοδο που διορίστηκε επικεφαλής της ο επί χρόνια υπάλληλος του ΔΝΤ, Ανδρέας Γεωργίου, και το ετεροχρονισμένο φούσκωμα του ελλείμματος, με μοχλό το περίφημο μυστικό SWAP της Goldman Sachs του 2001, του μέγα αρχιερέα της διαπλοκής κ. Σημίτη». Μάλιστα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικρότησαν τις δηλώσεις της κυρίας Παπαδοπούλου. 


Η αντίφαση Τσακαλώτου 

Με τη σειρά του ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αντιδράσει έντονα στην παρέμβαση από την πλευρά της Κομισιόν και του κ. Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος, μόλις είδε ότι ανοίγει και πάλι ο φάκελος για τη «διόγκωση του ελλείμματος» από τις δικαστικές αρχές, απαίτησε τη δήλωση που έκανε τελικά ο κ. Χουλιαράκης. Απαντώντας στην ενέργεια αυτή, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην πάγια αρχή της Κομισιόν να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη «και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα». Δηλαδή, απέφυγε να πει αν ήταν έγκυρα τα στοιχεία παραπέμποντας το θέμα στη Δικαιοσύνη. Εφέτος, βέβαια, με την απόφαση για την «αποζημίωση» ο υπουργός πρακτικά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. 
Επιπλέον, έναν χρόνο μετά, ανακύπτει μία ακόμη αντίφαση στη ρητορική περί μη παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, αν και εφόσον ισχύει το δημοσίευμα της FAZ ότι πριν από την εκταμίευση της δόσης η κυβέρνηση «συμφώνησε γραπτώς» ότι θα σταματήσει η δίωξη των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ... 


«Πάνω από 100.000 ευρώ» 

Το ποσό που θα καταβάλει το Δημόσιο στον κ. Γεωργίου δεν έχει υπολογιστεί ακόμη και -για ευνόητους λόγους- η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με άκρα μυστικότητα. Προς το παρόν μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Aυτό που γνωρίζουμε είναι ότι συγκεκριμένα ποσά καλύφθηκαν από δωρεά 25.000 ευρώ που έκαναν ξένοι συνάδελφοί του, μέλη του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου. Επίσης στoν ιστότοπο διαδικτυακής χρηματοδότησης crowdfunding έχουν συγκεντρωθεί περίπου 8.600 ευρώ για τη νομική υπεράσπιση του κ. Γεωργίου. Με δεδομένο όμως ότι πρόκειται συνολικά για τρεις υποθέσεις και μια ιστορία που άρχισε το 2011 με αλλεπάλληλες δίκες σε διάφορα επίπεδα, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το συνολικό ποσό της νομικής εκπροσώπησης εύκολα θα μπορούσε να ξεπερνά ακόμη και τις 100.000 ευρώ - χώρια οι όποιες αξιώσεις για προσωπικές οικονομικές απώλειες του κατηγορουμένου από το δικαστικό σίριαλ. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Γιάννης

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τη νύφη χωρίς να φταίει. Τη δήλωση αυτή οι δανειστές έπρεπε να τη ζητήσουν από το Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία. Αυτό το έκανε η ΝΔ και το συνέχισαν οι ΑΝΕΛ. Επειδή πέρασαν 7 χρόνια δε σημαίνει πως πάθαμε και Αλτσχάιμερ...

ευχαριστω δεν θα παρω

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία"; αυτό τι ειναι πάλι; σανό με γεύση μέντας;

Τασος

Πληρωνε ελληνα κοροιδο την αλλοιωση των στοιχειων Και κερατας και δαρμενος ο ελληνας

Όχι τέτοιο τέλος

Ο Γεωργίου πρέπει να κάνει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση σε όσους δημόσια και επώνυμα ισχυρίστηκαν ότι ψεύτικα φούσκωσε το έλλειμμα στο 15.6%. Πρέπει να ζητήσει 5 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη από τον καθένα. Αλήθεια, για όσους τρώνε σανό, αφού το έλλειμμα δεν ήταν 15.6%, πόσο ήταν; Δυόμιση χρόνια στην εξουσία ο Σύριζα, τα στοιχεία τα έχει όλα, πόσο ήταν το έλλειμμα βρε παιδιά;

Λήλας

... έχει να πέσει γιαούρτι 😉😉

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Ρε ποιος ΓΑΠ και ποια ΝΔ και ποιός Τσίπρας Εδώ γίνεται κανονικό ξεπούλημα της πατρίδας μας και εμείς καθόμαστε και τους ακούμε άπρακτοι Τι ρεζίλι είναι αυτό Εχουμε ξευτιλιστεί σαν έθνος και δεν μιλάει κανείς ΚΡΙΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!

Προς Ελληνογερμανιδα:

Αφού προφανως μας άδειασες τη γωνιά και ξεκουμπιστηκες στη Γερμανία, δεν ξεκουμπιζεσαι και από τα σχόλια; τι χολή είναι αυτή πια;! Με τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ λεφτά θησαυρίζουν οι Γερμανοί (εσυ δλδ). Διάβαζε και κανένα σχετικό άρθρο- αμερικανακια καταντήσατε εκεί στη Γερμανία...

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Κανενας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Τσιπρας δεν ξεφτιλίστηκε. Ρεντικολα της Ευρώπης ειστε ολοι οι πουθεναδες που ψηφιζετε τα σούργελα της μεταπολιτευσης και καταντήσατε τα κορόιδακια των Σλοβακων των Ρουμάνων και των Βουλγάρων. Ο Τσιπρας σας εκπροσωπεί ολους σας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας αστείοι παλατσοι και κανεις στην ΕΕ δεν βλέπει κομματα αλλα την Ελλαδα, δηλ μια αποικία Τουρκαλβανών χαχολων και ρεμπεσκέδων που τελειωσε το πάρτυ τους και τρέχουν σαν τα ποντίκια να κρυφτούν στα βρωμερά τους λαγούμια κατηγορώντας ο ενας αρουραίος τον άλλον. Μαζι τα φάγατε, μαζι θα τα πληρώσετε, ως Ελληνες, Γκεγκε?

@ΤΟΥΡΚΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Από τη δικιά σου....... Majorca (κατά πως τη λες σαν.... "γερμανίδα" από το Tropoje) μας γράφεις???????....... Πάντως στη Mallorca που πάνε οι αληθινοί Γερμανοί γίνεται φέτος χαμός λέγανε χθες φίλοι σε καφενείο στη Φρανκφούρτη!!!! Ρεκόρ αφίξεων......... Πες μας τι γίνεται στη......... Majorca σου..... Πάτησε κανένας????

Nickmel

Αλλά λένε τα στοιχεία....... Μοσχαναθρεμενη είσαι από τους τουρκαλβανους κ τους ρεμπεσκεδες....... Εις υγείαν της ελλαδιτσας......έτσι......και να γράφεις πλέον ως Γερμανίδα.....απλά δεν σου ταιριάζει το ελληνικό!!!

Βασίλης

Ξεφτηλιστηκαν εντελώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Εεεεεετσιιιιι..... Να σέρνεστε κ θα ΣΕΒΕΣΤΕΕΕΕΕ απλυτακια ελεεινά!! Ετσι!!!!

Θάνος

Πόσο ξεφτιλίκι ακόμη για συγκεκριμένους υπουργούς ;Αξέχαστα τα παχιά τους λόγια ,αξέχαστη και η πολιτική τους παρουσία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης