Έκθεση ΔΝΤ: Χωρίς μείωση χρέους, η Ελλάδα θα χρωστά τρεις φορές το ΑΕΠ της

Έκθεση ΔΝΤ: Χωρίς μείωση χρέους, η Ελλάδα θα χρωστά τρεις φορές το ΑΕΠ της

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι το χρέος της Ελλάδας θα εκτιναχθεί στο 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 - Ζητούν από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο

Τον «εκρηκτικό» χαρακτήρα του ελληνικού χρέους τονίζουν στην έκθεσή τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis) οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ. Η έκθεση του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί επισήμως προς εξέταση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 6 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», σε μία ακόμη διαρροή που βλέπει το φως της δημοσιότητας και φυσικά ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται από το ίδιο το Ταμείο, θα πρέπει να υπάρξει «σαφής ανακούφιση του ελληνικού χρέους», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και μάλιστα η εικόνα του δεν αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη και εάν εφαρμοστούν οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ίδιο το Ταμείο!!

Πέραν όλων των άλλων το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί η παραπάνω εκτίμηση είναι ότι, με δεδομένο τον κανονισμό του, το ΔΝΤ ακόμη και εάν το επιθυμεί δεν μπορεί να έχει ουσιαστική (σ.σ.: παροχή κεφαλαίων) συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο θα επιφέρει το λιγότερο αναστάτωση σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως στο Βερολίνο.

«Ακόμη και με τις φιλόδοξες πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί προς εφαρμογή, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πρόβλημα του χρέους», υπογραμμίζεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο».

Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2020, θα «υποχωρήσει» στο 164% έως το 2022 αλλά κατόπιν «θα καταστεί κε νέου εκρηκτικό φθάνοντας στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060»!

Παράλληλα, όμως, οι οικονομολόγοι του Ταμείου σπεύδουν να αποδεχθούν «τις σκληρές θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες» και ζητούν εκ νέου χαλάρωση των σκληρών δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους στο τρίτο Μνημόνιο. Παραμένουν σταθεροί στις αντιλήψεις τους για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και βελτιώσεων στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό της χώρας αλλά και στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους λιγότερο προνομιούχους.

Όμως, όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στο δημοσίευμα των «FT», το χρέος παραμένει ένα «λεπτό πολιτικό ζήτημα» κυρίως για τη Γερμανία και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη εκλογική διαδικασία.

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι Ευρωπαίοι θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως τονίστηκε και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πρόσφατο Eurogroup. «Ορισμένα κράτη-μέλη θεωρούν απόλυτα απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη έγκειται και στο γεγονός ότι το 2017 αποτελεί έτος εκλογών, αρχής γενομένης από την Ολλανδία (στις 15 Μαρτίου) και ακολούθως σε Γαλλία (ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος στις αρχές Μαΐου) και φυσικά στη Γερμανία (στις 24 Σεπτεμβρίου).

Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι το θέμα του χρέους και η διαμάχη μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το όλο ζήτημα μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά σε αποσταθεροποίηση της Ελλάδας.  

ΣΧΟΛΙΑ (34)

Ελληνας πολιτης

Αν δεν σταματησουν οι μνημονιακες πολιτικες και δεν γινει το χρεος βιωσιμο Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ !! Σε 7 χρονια λιτοτητας και μνημονιων η χωρα μας εχει χασει ενα ΑΕΠ - 167 ΔΙΣ - και οι περισσοτεροι Ελληνες ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ! Αυτο το χαλι πρεπει να σταματησει ΤΩΡΑ πριν ειναι ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ....

ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ...

...ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΕΣ.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Για περιπτωση αύξησης του ΑΕΠ,, ουτε λόγος φυσικα! Ουτε κατα διάνοια.. Σε τοσο μεγαλη υπόληψη μας εχουν.

@Epwnvmus

Το ΑΕΠ δεν αυξάνεται με χιλιάδες διορισμούς στο Δημόσιο, αντιθέτως έτσι μειώνεται! Το ΑΕΠ αυξάνεται με τις εξαγωγές προιόντων ή τις άλλες μορφές παραγωγικής οικονομίας. Ποτέ, πουθενά στον κόσμο μια Αριστερή κυβέρνηση δεν βελτίωσε την οικονομία! Πώς περιμένουν οι Έλληνες να γίνει αυτό με τους ΣυριζΑνθέλ;

ΜΑΚΙΣ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΛΠΚΛΠΚΛΠ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΤΟ ΑΕΠ. ΤΣΙΠΡΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΠΟΥ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥ

Σταυρος

α τα μνημονια του συριζα ηταν καλα; αν ειναι να γινει ελεγχος για όλα!

Σύγχιση αιτίας και αιτιατού

Τα μνημόνια (ανάγκη για δανειακές συμβάσεις) είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία. Η αιτία είναι οι σπατάλες, τα ελλείμματα, τα χρέη, η αναξιοκρατία, οι διορισμοί, οι πρόωρες συντάξεις, οι αριστερές-κρατικιστικές και φορομπηχτικές πολιτικές που θρέφουν την κρατική και κομματική νομενκλατούρα, αλλά σκοτώνουν τον ιδιωτικό τομέα που παράγει εμπορεύσιμα αγαθά κι υπηρεσίες.

@ΜΑΚΙΣ

Μη ξεχάσεις και τον Φαλακρό πράκτορα με το ένα Ν, που σε φέσωσε 86 ΔΙΣ σε έξι μήνες!

χρηστος

"Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2020, θα υποχωρήσει στο 164% έως το 2022 αλλά κατόπιν θα καταστεί κε νέου εκρηκτικό φθάνοντας στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060! Τι θα συμβει το 2022 και θα ριχτει ξαφνικα η χωρα στα βραχια?? Τι ξερει το ΔΝΤ για αυτην την τελειως παραλογη εξελιξη? Ε, λοιπον η απαντηση ειναι απλη, το ΔΝΤ ξερει οτι ο Τσιπρας θα μεινει στην πρωθυπουργια της Ελλαδας και δευτερη τετραετια και οτι με την συνετη πολιτικη του θα σταθεροποιησει-μειωσει το χρεος. Μετα απο δυο τετραετιες ο κουρασμενος Τσιπρας, εχοντας εκπληρωσει την αποστολη του, την σωτηρια της χωρας, θα αποσυρθει απο την πολιτικη. Και ποιος θα ερθει ως διαδοχος το 2022?? Μα φυσικα ο Κουλης!! Και οι πεινασμενοι για μασα πασοκοδεξιοι. Και θα ριξουν την χωρα βουρ στα βραχια!

καρανικας

χρηστο με περασες στο ποσταρισμα τετοιες μλκιες ουτε εγω δε γραφω. νιωθω πως καλυψες το ζητημα οποτε παω να δω καμια φωτο της μενεγακη

Γιαννης

Κατα την γνωμη μου φταιει και η Ευρωπη με το ΔΝΤ(εννοειτε πως το μεγαλυτερο σφαλμα ειναι δικο μας), γιατι τα μετρα που ζητανε 7 χρονια τωρα δεν ειναι διαρθρωτικα αλλα αντι-αναπτυξιακα. Απο την στιγμη που αφηνουν ολες αυτες τις ψηφοθηρικες/Δημοσιουπαλληλικες κυβερνησεις να συνεχιζουν την ανομια και την σπαταλη της δημοσιας περιουσιας σε ανουσια πραγματα(αφου τους βαζουν το μαχαιρι στο λαιμο και περνανε οτι θελουν σαν δανειστες) και αντ'αυτου ζητανε αυξησεις φορων και μειωσεις μισθων(εχθρος της αναπτυξης και της καταναλωσης) για να μας δανειζουν δειχνει οτι δεν θελουν να φυγει η Ελλαδα απο τον φαυλο κυκλο του δανεισμου.

Η ιστορία τα έχει καταγράψει

Τα αντι-αναπτυξιακά και φορομπηχτικά μέτρα, αντί διαρθρωτικών, τα επιβάλλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να διατηρήσουν τον αχανή δημόσιο τομέα, από όπου σιτίζονται και οι κομματικές οικογένειες. Το αποκορύφωμα της αντι-αναπτυξιακής και φορομπηχτικής πολιτικής είναι οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (π.χ. τρομοκράτηση καταθετών, capital controls, ακόμα πιο πολύ αναξιοκρατία και κομματοκρατία, ακόμα πιο πολλές σπατάλες της κυβερνητικής νομενκλατούρας, κλπ). Άλλωστε, ποτέ και πουθενά η αριστερά δεν έφερε ανάπτυξη και άνθηση, αντίθετα μόνο φτώχεια και μιζέρια για όλους (με εξαίρεση τη νομενκλατούρα της).

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

ΤΣΙΠΡΑ ΑΝ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΤΣΙΠΑ ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΧΘΕΣ.ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΡΕ ΚΟΥΤΑΒΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ????ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΤΙ ΟΣΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ????ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ????ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η' ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΘΕΛΟΥΝ.ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΩΣΙΜΟ.ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΥΠΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑ.ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΝΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.

Φέρτε λεφτά από Βενεζουέλα

Μη σας απασχολεί, αν δεν τυπώσουν χρήμα όπως τους ζητάτε, θα φέρουμε από τη Βενεζουέλα! το μοιράζουν σχεδόν τζάμπα εκεί!

Efstathios Efstathios

Η Ελλάδα δεν χρωστάει φράγκο. Το χρέος το έχουν οι αλήτες πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοί τους μετά την Επταετία. Χώσανε τα βρωμόχερα τους παντού ξαφρίζοντας κάθε υγιή Οργανισμό και νοικοκυριό. Αυτά που λέει ο Πάγκαλος ρίχνει απλά στάχτη. Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να τους δεσμεύσει τις απίστευτες περιουσίες που έκαναν όλοι τους.

Λαμογισταν

Ρε λαμογια αφου μαζι τα φαγατε κοπριτες. Ποσα ροκανισες τα τελευταια 40 χρονια δεν μας λες.

ΟΙ ψηφοφόροι έχουν ευθύνη

Ναι αλλά οι ψηφοφόροι μας διάλεγαν αυτούς που έταζαν και μοίραζαν περισσότερα (δανεικά) λεφτά (Τσοβόλα δώστα όλα, Καραμανλής-ανηψιός που σαμπόταρε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Σημίτη και έλεγε ότι ο Σημίτης δεν μοίραζε αρκετά λεφτά κι ήθελε κι απογραφή (!), Λεφτά Υπάρχουν του ΓΑΠ, διαλυτικές πολιτικές Βαρουφάκη και νέες σπατάλες, κλπ), δεν διάλεγαν τους συνετούς που δεν έταζαν τίποτα. Ακόμα και πρόσφατα, οι ψηφοφόροι μας έφτασαν να ψηφίζουν αριστερά και ακροδεξιά απλώς και μόνο επειδή εκεί έχουν μετακομίσει τώρα αυτοί που τάζουν λεφτά και άφθονους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και χρήμα να ρέει. Kαι καταψηφίζουν και αποφεύγουν αυτούς που είναι συνετοί και δεν τάζουν τίποτα (π.χ. Ποτάμι, Δράση, Ε. Βενιζέλο, Κ.Σημίτη, Α.Ανδριανόπουλο, Αλ. Παπαδόπουλο, Φλωρίδη, φιλελεύθερα στελέχη της ΝΔ, κλπ).

Υδραιος

Το χρέος δεν ήταν βιοσιμο από την πρώτη μέρα. Τώρα θυμήθηκε το ΔΝΤ να το αναφέρει. Το χρέος που μπήκε στης πλάτες του Ελληνικού λαού, και με μεγάλη ανισότητα, για να σωθούν οι Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες ΕΊΝΑΙ ΠΑΡΆΝΟΜΟ. Οι προδότες που μας κυβερνάνε το γνωρίζουν καλά αυτό αλλά πούλησαν τα πάντα για μία καρέκλα και το "ευρώ πάση θυσία".

Λαμογισταν

Λαμογια 40 χρονια ροκανιζατε τα δανεικα. Ηρθε η ωρα σας κοπριτες

GAP

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kristine_lagarde_main_again

Η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν πρώτα τα κριτήρια και κατόπιν να εξεταστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE

staikouras

Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ευαίσθητα και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να περικόψει τον «μποναμά»

4