Σόιμπλε: Ο «μποναμάς Τσίπρα» μπορεί να καθυστερήσει τα μέτρα για το χρέος

Σόιμπλε: Ο «μποναμάς Τσίπρα» μπορεί να καθυστερήσει τα μέτρα για το χρέος

Να εξεταστεί γρήγορα αν οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού είναι συμβατές με το πρόγραμμα, ζητά ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ - Χρειάζεται διασαφήνιση ώστε να μην αργήσει η εφαρμογή των μέτρων, προσθέτει

Σόιμπλε: Ο «μποναμάς Τσίπρα» μπορεί να καθυστερήσει τα μέτρα για το χρέος
Την εκτίμηση των θεσμών σχετικά με το αν οι εξαγγελίες Τσίπρα για τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα ζητά το Γερμανικό υπ. Οικονομικών όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως είπε, μάλιστα, η απάντηση που ζητά το Βερολίνο είναι άμεση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters.

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σημείωσε τέλος με νόημα ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλες οι πλευρές τηρούν τις συμφωνίες.

Πρόκειται για τη δεύτερη «ψυχρολουσία» από τη Γερμανία δύο ημέρες πριν την συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο καθώς είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η ξεκάθαρη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία, Μίχαελ Στίμπγκεν, ότι δεν προβλέπει συγκλονιστικές επιτυχίες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης. 

«Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη Deutsche Welle. «Και μετά έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup» είπε στη Deutsche Welle ο κ. Στίμπγκεν.  

Η θέση της Κομισιόν

Σε ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού και της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα οικονομικών Άννικα Μπράιντχαρτ, δήλωσε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Eurogroup εμπίπτουν στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν συμπλήρωσε πως οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα που αναγγέλθηκαν ως μέρος της συνεχιζόμενης αποστολής στην Ελλάδα και συνεισφέρουν σε ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως  τα κράτη μέλη χρειάζονται διαβεβαιώσεις πως οι εξαγγελίες δεν έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του μνημονίου και πριν εφαρμοστούν χρειάζονται την έγκριση των θεσμών. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης