Μοσκοβισί μετά το Eurogroup: Επιθυμητή και δυνατή συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο

Μοσκοβισί μετά το Eurogroup: Επιθυμητή και δυνατή συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο

Η σημαντική ημερομηνία είναι η 5η Δεκεμβρίου, είπε ο Ντάισελμπλουμ - Πάγωσε τη συζήτηση για ελάφρυνση του  χρέους ο Σόιμπλε και παρέπεμψε τις αποφάσεις για το 2018 όταν θα λήξει το 3ο Μνημόνιο

Μοσκοβισί μετά το Eurogroup: Επιθυμητή και δυνατή συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο
Με την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως η δεύτερη αξιολόγηση συνεχίζεται και η συνεργασία ως τώρα με την Ελλάδα είναι «παραγωγική», τόνισε όμως στη συνέχεια πως η σημαντική ημερομηνία είναι η 5η Δεκεμβρίου όπου και θα γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ελληνική οικονομία, έτσι να μπορούν να λάβουν πολιτικές αποφάσεις. 

Κλείσιμο
Πιο αναλυτικά, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ πως πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στο κοινωνικό κράτος, στα εργασιακά και στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και το 2018 έτσι ώστε να γνωστοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Εάν γίνουν αυτά ο Πρόεδρος του Eurogroup συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ έχει «ισχυρή πρόθεση» να επιστρέψει στο πρόγραμμα της Ελλάδος στο τέλος τους έτους. 

Αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τις θέσεις του, λέγοντας πως τα μεσοπρόθεμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξεταστούν στο δεύτερο μισό του 2018  (με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος) και εάν η Ελλάδα τα χρειάζεται. «Θα πρέπει να συζητήσουμε τα μέτρα σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, αλλά τώρα βρισκόμαστε στο τέλος του 2016 και συνεπώς είναι αδύνατο να είμαστε ακριβείς στο εύρος των δυνατών μέτρων βιωσιμότητας», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ και την πιθανή επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πρόεδρος του Eurogroup τόνισε την ανάγκη περαιτέρω σαφήνειας, έτσι ώστε να μπορεί να συντάξει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA Analysis) και να λάβει απόφαση για την επιστροφή του. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ντάισελμπλουμ τις περαιτέρω πληροφορίες θα τις λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και από τις μεταρρυθμίσεις που θα αποφασίσουν θεσμοί και ελληνικές Αρχές. Η διαδικασία όμως αυτή είναι αρκετά λεπτομερής και υπάρχουν πολλές στρώσεις δουλειάς πριν μπορεί το ΔΝΤ να έχει την απαραίτητη ευκρίνεια για να κρίνει το κατά πόσο το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.

Πιέρ Μοσκοβισί: Θέλουμε μια όσο το δυνατόν περισσότερο πλήρη συμφωνία

Από τη πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε πιο ενθαρρυντικός, λέγοντας πως γίνεται πρόοδος και πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, εστίασε όμως στην αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τον εκσυγχρονισμό της δημοσίας διοίκησης. 

Παράλληλα ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη  εβδομάδα έτσι ώστε να συνεχιστεί η εργασία τους από κοινού με τις ελληνικές Αρχές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, δηλαδή εντός του μήνα. 

«Θέλουμε μια όσο το δυνατόν περισσότερο πλήρη συμφωνία, αν το καταφέρουμε αυτό τότε θα στείλουμε μήνυμα σταθερότητας», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία. 

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε πως έχει δοθεί μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και τεχνικής φύσης έτσι ώστε να διορθωθούν αδυναμίες όπως η διαφθορά.
Σόιμπλε: Συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018



«Δεν έχει νόημα να συζητάμε για άλλα μέτρα σε σχέση με το ελληνικό χρέος... Όταν τελειώσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα θα δούμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητούνταν κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως οι προσδοκίες φαίνεται ότι χτύπησαν στον «τοίχο» που ακούει στο όνομα... Σόιμπλε. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξέκοψε κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο συζήτησης μέτρων που θα προκαλέσουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε τη συζήτηση για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου το 2018.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης