LIVE

Κορωνοϊός

Δεν συμφώνησαν Αθήνα-θεσμοί για ασφαλιστικό και ρύθμιση οφειλών

Δεν συμφώνησαν Αθήνα-θεσμοί για ασφαλιστικό και ρύθμιση οφειλών

«Εμείς θέσαμε τα ζητήματα, οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και θα τα στείλουμε σε νεότερη τηλεδιάσκεψη» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

Επιφυλακτικοί, όπως αναμενόταν, εμφανίστηκαν οι δανειστές στην πρόταση της κυβέρνησης για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και εν συνεχεία σε νέα ρύθμιση με στόχο να δοθεί ανάσα στην αγορά αλλά και για να ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων.

Ζήτησαν εξειδίκευση της πρότασης και αριθμούς προκειμένου να τα μελετήσουν και θα επανέλθουν με απαντήσεις και επισημάνσεις. Το σχέδιο προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Για να ενταχθεί ο οφειλέτης στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές (από σήμερα, όχι από τις 31 Δεκεμβρίου) για να μην βγει εκτός ρύθμισης.
Χρόνο να μελετήσουν τα στοιχεία ζήτησαν και για την πρόταση για δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών Ταμείων Πρόνοιας και Επικούρησης από αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μειωθούν οι εισφορές τους.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι δανειστές δεν ρώτησαν για τη διευκόλυνση που αποφάσισε η κυβέρνηση  σε σχέση με  την παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές, ενώ άκουσαν χωρίς να πάρουν θέση τα επιχειρήματα της κυβέρνησης  για την ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων ενίσχυσης των πιο αδύναμων κατηγοριών που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Ο υπουργός εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι δε θα υπάρξει νέα παράταση διατήρησης του αγγελιοσήμου (η προθεσμία λήγει 30 Σεπτεμβρίου) και ότι στη συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των εργοδοτών θα γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς που θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.

Οι επονομαζόμενες «ουρές» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν συζητήθηκαν καθόλου στη συνάντηση καθώς έχουν ήδη προσαρτηθεί στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που θα πάρει άμεσα τον δρόμο για τη βουλή.

Συγκεκριμένα, επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ  οι επιτηδευματίες ( τουριστικά καταλύματα , καφενεία)  που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.  Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους οι οποίοι με την αλλαγή του καθεστώτος θα χάσουν το προνόμιο της μεταβατικής περιόδου στην αύξηση της εισφοράς.

-Καταργούνται οι εκπτώσεις  που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου  για τις εισφορές υπέρ υγείας  ειδικά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Έτσι από την 1/1/2017  αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, για λόγους ισονομίας.
-Καταργείται η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί για όσους ασφαλισμένους είχαν προγραμματίσει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια εφάπαξ προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα.  Η έκπτωση ορίζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς , με αποτέλεσμα η εξαγορά πλασματικών ετών να κοστίζει  τρεις φορές ακριβότερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης