Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα για το Grexit

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα για το Grexit

Bild: Οι Γερμανοί υπολογίζουν από τώρα πόσο θα κοστίσει το Grexit - Στα 50 δισ. ευρώ το κόστος για τη Γερμανία

Financial Times: Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα για το Grexit
Η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη έφτασε, ξεκινάει το άρθρο του στους Financial Times, o Wolfgang Münchau, αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές αλλά και στις επερχόμενες στην Πορτογαλία και την Ισπανία το δεύτερο μισό του έτους.

«Οι εκλογές θα δείξουν εάν η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση θα λειτουργήσει πολιτικά ή όχι. Φυσικά, η πιθανότητα να γίνουν εστία ανάφλεξης και πολιτικής αναταραχής είναι πιθανή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία», συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας ότι η Αριστερά προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στις δύο χώρες.

Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι στην ουσία πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του status quo, δηλαδή της δημοσιονομικής λιτότητας και της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.

Κλείσιμο
«Η επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική προς την Ελλάδα, και η πολιτική του Σαμαρά, είναι στην ουσία η αναγνώριση του προβλήματος χρέους και η αναβολή του αναπόφευκτου», τονίζει.

«Είναι η πολιτική του επιμηκύνουμε τα δάνεια και παριστάνουμε ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι οι στρατηγικές αυτές έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, εξαιτίας και της πτώσης του πετρελαίου, τότε αυτό θα σπρώξει το ελληνικό χρέος στο χείλος του γκρεμού», προσθέτει ο  Münchau.

“Δυστυχώς, το μόνο κόμμα που κάνει λόγο, και σωστά, για αναδιάρθρωση του χρέους, είναι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως, δεν είναι ειλικρινές για το αποτέλεσμα εάν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτύχουν. Όταν κάποιος διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων αυτών. Οι επιλογές είναι είτε να καταφύγει πάλι στο παλαιό status quo, επομένως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να φύγει από την Ευρωζώνη και να προχωρήσει σε μονομερή στάση πληρωμών. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει” εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να έχει τα σωστά κίνητρα αλλά έχει λάθος πολιτικές.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr


Bild: Οι Γερμανοί υπολογίζουν από τώρα πόσο θα κοστίσει το Grexit


Σχεδόν 50 δισ. ευρώ θα κοστίσει στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Η Ευρωκρίση επέστρεψε. Η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από το ευρώ στο πρώτο εξάμηνο - και στην επιστροφή στη δραχμή... Τι συμβαίνει σε μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις συμφωνίες;» είναι η ερώτηση της Βild,

Αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα πως μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα κοστίσει στη Γερμανία σχεδόν 50 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Spiegel «η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση ειναι στο μεταξύ πρόθυμη, να αφήσει εκτός ευρώ την Αθήνα».

«Aν οι Έλληνες ψηφίσουν μία αριστερή κυθέρνηση στις 25 Ιανουαρίου και σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας, δεν θα λάβουν κανένα ευρώ από την ΕΕ», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα για να αναφέρει πως «η καγκελάριος Μέρκελ και οι σημαντικότεροι υπουργοί της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φρανκ Σταινμάγερ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχουν συμφωνήσει εμπιστευτικά σε αυτή τη γραμμή. Αυτό θα οδηγούσε την Ελλάδα κατευθείαν στη χρεοκοπία» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, αναφέροντας ότι υπάρχει συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών στο θέμα αυτό.

Ποια θα είναι τα «πιθανά κόστη για την Γερμανία». Σύμφωνα με την Bild «έως τώρα η Αθήνα έχει λάβει 183,5 δισ. ευρώ βοήθεια από την ΕΕ, με το γερμανικό μερίδιο να ανέρχεται στα 49,5 δισ. ευρώ (27%)».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης