Σε χαμηλό 9 ετών το ευρώ μετά τα δημοσιεύματα για Grexit

Σε χαμηλό 9 ετών το ευρώ μετά τα δημοσιεύματα για Grexit

Economist: Εκλογές στην Ελλάδα, η νέα κρίση του νομίσματος - Spiegel: «Διαχειρίσιμη» η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη - Guardian: Άστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, λένε οι αγορές


Σε χαμηλό 9 ετών το ευρώ μετά τα δημοσιεύματα για Grexit
Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σήμερα στα 1,1860 δολάρια, που είναι χαμηλό επίπεδο εννέα ετών, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και αντέδρασαν σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο έχει μεταβληθεί η πολιτική τής Γερμανίας ως προς μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις τιμές των ενεργειακών μετοχών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι φόβοι για το μέλλον την Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ένα νέο χαμηλό των τιμών του πετρελαίου επηρέασε τις αγορές, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς. Η πολιτική αβεβαιότητα είναι σταθερά στο επίκεντρο, τονίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,11%.

Το ευρώ ανέκαμψε αργότερα από την ισοτιμία των 1,1860 δολαρίων (η χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2006), αλλά παραμένει κάτω από το όριο των 1,20 δολαρίων, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,1961 δολάρια, μειωμένη κατά 0,35% σε σχέση με την Παρασκευή. Σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι ο κίνδυνος να μην επιτύχει η κεντρική τράπεζα τον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών είναι τώρα μεγαλύτερος σε σχέση με ένα εξάμηνο πριν. «Η αγορά θεώρησε ότι οι δηλώσεις του σημαίνουν πως είναι έτοιμος να υιοθετήσει πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε ο επικεφαλής της συναλλαγματικής στρατηγικής της τράπεζας Barclays στο Τόκιο.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα δείξουν μείωση των τιμών - για πρώτη φορά από το 2009- κατά 0,1%. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να χαλαρώσει στις 22 Ιανουαρίου την πολιτική της, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της.

Την πίεση που δέχονται οι κεντρικές τράπεζες να λάβουν περισσότερα μέτρα στήριξης των οικονομιών, υπογράμμισαν και οι έρευνες για την πορεία των επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν ότι οι βιομηχανίες στην Ευρώπη και την Ασία δυσκολεύονται να διατηρήσουν μία τροχιά ανάκαμψης. Ακόμη και στις ΗΠΑ, σημειώνεται, ο ρυθμός αύξησης της μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο.
Κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Economist: Εκλογές στην Ελλάδα η νέα κρίση του ευρώ

Για την είσοδο της κρίσης του ευρώ σε μια νέα άκρως επικίνδυν φάση με την Ελλάδα να βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο μετά την προκήρυξη προώρων εκλογών κάνει λόγο ο Economist σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η επόμενη κρίση του ευρώ».

Το περιοδικό αναφέρεται στην αρνητική αντίδραση των αγορών στο άκουσμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και αποδίδει αυτή το ομαδικό ξέσπασμα σε χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου στην έντυπη έκδοση του Economist το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα που προβλέπει απόρριψη των περισσότερων όρων των πακέτων διάσωσης, την ακύρωση των περικοπών στον κατώτατο μισθό και στις δημόσιες δαπάνες «για να το θέσω ήπια, δεν στέκεται άνετα με την παραμονή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα». Δείτε αναλυτικά


Guardian: Άστε την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, λένε οι αγορές

Tις εκλογές και το ενδεχόμενο μιας νίκης ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», λέγοντας ότι αν και είναι φυσικό για τους ηγέτες στη Ρώμη, τη Λισαβόνα και την Μαδρίτη να φοβούνται μια νίκη του αριστερού κόμματος, οι παγκόσμιες χρηματαγορές δεν φάνηκαν να αντιδρούν με πανικό.

Για παράδειγμα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 1,89%, σε νέο χαμηλό ρεκόρ.

Το σημάδι, παρά την πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται να είναι ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέει ο Guardian.

Επομένως, εάν το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου δείξει ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι φύγουν από το ευρώ -εκτός κι αν γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις- τότε το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: αφήστε τους να φύγουν.

Πέρα, όμως, από το οικονομικό σκέλος μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ιδωθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και ως ένας θρίαμβος των λαών απέναντι στη λιτότητα. Όμως, η αβεβαιότητα θα επανερχόταν, αναβάλλοντας την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης...


Spiegel: «Διαχειρίσιμη» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Μπορεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα του 2015 να μην θυμίζει σε τίποτα αυτήν του 2012, αλλά το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ευρωζώνης. Καθώς η Νομισματική Ένωση είναι πλέον προετοιμασμένη να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που μια πιθανή κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απορρίψει τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θεωρεί πως σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, δεν υφίσταται πλέον σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και ή Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένες για αυτό το, απευκταίο, σενάριο.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης (σ.σ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη) είναι πολύ περιορισμένος καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία    βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό που επικαλείται πηγές από την Καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Διαβάστε αναλυτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης