Κύκλοι υπουργείου Οικονομικών: Τα νέα μέτρα που προτείνονται στην Τρόικα είναι «προληπτικά»

Κύκλοι υπουργείου Οικονομικών: Τα νέα μέτρα που προτείνονται στην Τρόικα είναι «προληπτικά»

Η Αθήνα αποδίδει στους δανειστές τη διαρροή του καταλόγου με τα νέα μέτρα και κατηγορεί την Τρόικα για παραβίαση της μυστικότητας της διαπραγμάτευσης - Aναμένεται η απάντηση των δανειστών

Κύκλοι υπουργείου Οικονομικών: Τα νέα μέτρα που προτείνονται στην Τρόικα είναι «προληπτικά»
Περίπου ως... «προληπτικού χαρακτήρα» (κάτι σαν την “προληπτική γραμμή στήριξης” μετά το Μνημόνιο) χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών τα νέα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στην Τρόικα για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ωστόσο σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η διαρροή του email με τις ελληνικές προτάσεις, την οποία αποδίδουν σε πηγές των δανειστών, καθώς θεωρούν ότι δείχνει πως οι δανειστές:

-  όχι μόνο επιμένουν σε «δημοσιονομικό κενό» για το 2015 (που κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει),

- όχι μόνο αξιώνουν κατάλογο με νέα μέτρα  που η κυβέρνηση λέει πως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν, αλλά στο τέλος

- ...διαρρέουν τον κατάλογο αυτόν, παραβιάζοντας την (υποτιθέμενη) «μυστικότητα» της διαπραγμάτευσης λίγες μόλις ώρες πριν την απάντηση των δανειστών.
Κλείσιμο

Όπως ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που «δήθεν η Κυβέρνηση πρότεινε και στην Τρόικα για να καλύψει πιθανό κενό του προϋπολογισμού»:

-  στην υποθετική  περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της Τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα.

-  η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Συνεπώς η υποχρέωση κάλυψης πιθανού δημοσιονομικού κενού υφίσταται ανεξαρτήτως αξιολόγησης, ο δε σχετικός όρος ίσχυε για όλα τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014.

- η Τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό.  Η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό.  «Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά μας στη διαπραγμάτευση» τονίζει η ίδια πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα δεν θα ενταχθούν στον νέο προϋπολογισμό, αλλά θα αποτελέσουν «υποσχετική» προς την Τρόικα που θα περιληφθεί σε ειδικό κεφάλαιο στη νέα αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης