150.000 δηλώσεις της τελευταίας στιγμής περιμένει το Taxisnet

150.000 δηλώσεις της τελευταίας στιγμής περιμένει το Taxisnet

Η διορία λήγει τα μεσάνυχτα, αν και τίποτα δεν αποκλείει να παραμείνει σιωπηρά ανοικτό το σύστημα και για λίγες ώρες ακόμη 

150.000 δηλώσεις της τελευταίας στιγμής περιμένει το Taxisnet
Στα όρια της αντοχής του έφτασε το σύστημα υποβολής των δηλώσεων Ε1 που, κατά τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένει σήμερα και τους τελευταίους 150.000 υπόχρεους να το επισκεφτούν για να αποστείλουν τη δήλωσή τους και να έρθουν αντιμέτωποι με … το εκκαθαριστικό φόρου που θα πληρώσουν στο τέλος του μηνός.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί κάτι περισσότερο από 5.550.000 δηλώσεις, από συνόλου  περίπου 5.750.000 δηλώσεων που αναμένονταν.  Η διορία λήγει τα μεσάνυχτα, αν και τίποτα δεν αποκλείει να παραμείνει σιωπηρά ανοικτό το σύστημα και για λίγες ώρες ακόμη (πχ μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης) για να δέχεται δηλώσεις.

Παρόλα αυτά, μένει τελικά απόψε να φανεί αν και πόσοι θα επιλέξουν οι ίδιοι να μείνουν έξω από τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αιτία δεν θα είναι όμως η αδυναμία του συστήματος taxis να υποδεχτεί δηλώσεις, αλλά ο «τρόμος» τους για το εκκαθαριστικό που θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή, πριν πατήσουν το πλήκτρο «οριστική υποβολή δήλωσης».

Κλείσιμο
Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται ότι ίσως είναι πολλοί οι φορολογούμενοι -ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως- που, από φόβο για το τι φόρο θα πληρώσουν, θα προτιμήσουν να …φάνε πρόστιμο αντί να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση στο Taxisnet.

Αν και δεν έχει γίνει σχετική έρευνα, εκτιμούν πολλοί στο υπουργείο Οικονομικών ότι τουλάχιστον 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν αποθηκεύσει προσωρινά μέχρι πριν 2-3 μέρες τη δήλωσή τους, αλλά έπαθαν σοκ και δεν την απέστειλαν, βλέποντας το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης που τους δείχνει το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής.

Ακόμα και αν ξεπεράσουν σήμερα το «ψυχολογικό πρόβλημα», οι ίδιες  πηγές εκφράζουν την εκτίμηση πως μπορεί περίπου 30.000 μικρομεσαίοι να μην πατήσουν το κουμπί της αποστολής της δήλωσης έως το βράδυ απόψε, προτιμώντας να υποστούν το πρόστιμο μη υποβολής δήλωσης, από το να χρεωθούν το ποσό της εκκαθάρισης (100 ευρώ) το οποίο και δεν έχουν να πληρώσουν. Για τους μισθωτούς όμως, το πλήγμα για την μη υποβολή δήλωσης είναι πολύ βαρύτερο, γιατί χάνουν το αφορολόγητο για αποδείξεις αν τις δηλώσουν εκπρόθεσμα και θα επιβαρυνθούν έως 2.100 ευρώ!

Για τους επιτηδευματίες πάντως, «αιτία του κακού» θεωρείται η εφαρμογή των επαχθών φορολογικών ρυθμίσεων του ν. 4110/2013, με τις οποίες καταργήθηκαν όλα τα αφορολόγητα όρια και οι φοροαπαλλαγές και επιβλήθηκαν αυτοτελείς φόροι με συντελεστές 26%-33% στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα από την άσκηση ατομικών επιχειρήσεων και 10%-33% στα εισοδήματα από ακίνητα.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις εφαρμόζονται φέτος για πρώτη φορά και, σε συνδυασμό με τις ήδη ισχύουσες διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης, για την επιβολή προκαταβολής φόρου 55% και την επιβολή συμπληρωματικού φόρου 1,5%-3% στα εισοδήματα από ακίνητα, εκτινάσσουν στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που κατά τη διάρκεια του 2013 άσκησαν ατομικώς κάποια επιχείρηση ή εισέπραξαν ενοίκια.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης