Σόιμπλε προς Στουρνάρα: Δεν περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα τα πάει τόσο καλά

Σόιμπλε προς Στουρνάρα: Δεν περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα τα πάει τόσο καλά

Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο

Σόιμπλε προς Στουρνάρα: Δεν περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα τα πάει τόσο καλά
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εδώ και καιρό προγραμματισμένη συνάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γιάννη Στουρνάρα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την τοποθέτηση του τελευταίου στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΝΕΡΙΤ στο Βερολίνο ο Γιάννης Στουρνάρας μετέφερε το μήνυμα της συνέχειας προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, δύο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό.

«Θα διαφυλάξουμε τις Θερμοπύλες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας με έναν επιεικώς άστοχο ιστορικό παραλληλισμό σημειώνοντας, την ίδια ώρα, ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν και βελτιώσεις. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα με τις θυσίες του λαού θα διαφυλαχθούν, η χώρα θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση για να μην χαθούν αυτά που έχουν κερδηθεί και ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την πορεία της Ελλάδας το επόμενο διάστημα αναγνωρίζοντας τις επιτυχίες της χώρας για τις οποίες σημείωσε ότι «υπερέβησαν όλους τους στόχους. Παράλληλα εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο ανασχηματισμός δεν θα επιφέρει αλλαγές στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός το διακήρυξε στην Αθήνα και ο Γιάννης Στουρνάρας μου είπε εδώ ότι η αλλαγή στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει αλλαγή στην πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα.

Κλείσιμο
Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο Γιάννης Στουρνάρας

Επιβεβαιώθηκε κι επίσημα η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος, καθώς ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας όπου επικυρώθηκε η μετακίνηση.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας δεν βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά στο Βερολίνο. Και αυτό, γιατί, ήδη πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο κ. Στουρνάρας είχε προγραμματισμένο ραντεβού στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, λίγο μετά την επισημοποίηση της διαδοχής ηγεσίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας».

Η θητεία του νυν διοικητή, Γ. Προβόπουλου, λήγει στις 20 Ιουνίου, ενώ σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία και της υποδιοικήτριας Ελ. Λουρή Δενδρινού.

Σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον κ. Προβόπουλο, τον οποίο ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του, ιδιαίτερα κατά την περιόδο της κρίσης.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές της κεντρικής τράπεζας διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του Γενικού Συμβουλίου της τράπεζας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης