Στουρνάρας: Ζητάμε μείωση επιτοκίων και σημαντική επιμήκυνση

Στουρνάρας: Ζητάμε μείωση επιτοκίων και σημαντική επιμήκυνση

Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά - «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο από την Τρόικα» λέει στη Liberation

Στουρνάρας: Ζητάμε μείωση επιτοκίων και σημαντική επιμήκυνση
«Ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας να μας κάνουν δώρο το ήμισυ του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο», αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Liberation, εκφράζει την ελπίδα του ότι μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας οι εταίροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της, ώστε αυτό να καταστεί μακροχρονίως βιώσιμο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στα 340 εκατομμύρια ευρώ ήδη από το τέλος του 2013.

Μιλώντας, δε, για το φορολογικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ως αναστάλτικό παράγοντα για την αύξηση των εσόδων, μεταξύ άλλων, τις πολλαπλές φορολογικές εξαιρέσεις.

Και εξηγεί: «Πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις, που είναι περισσότερες απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για τα νησιά που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ απ' ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα ή για τους αγρότες που θα αρχίσουν να φορολογούνται από το 2015».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών - μελών της Ευρωζωνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό».
Κλείσιμο

Απαντώντας στο εάν είναι έτοιμος να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής ώστε με κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση χρέους ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση», προσθέτοντας: «Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην Ευρωζώνη».

«Η Τρόικα να καταλάβει πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους»

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι αυτές «αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι».

«Δεν θα πρέπει λόγω μη μειζόνων ζητημάτων να θέσουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις», ξεκαθάρισε.

Ανάπτυξη 0,5% ή 0,6% το 2014

Οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς επιβεβαιώθηκαν από ΔΝΤ και Κομισιόν, συνέχισε ο υπουργός, με αφορμή τις προβλέψεις για το επίπεδο ύφεσης το 2013 και ανάπτυξης το 2014.

«Το ΔΝΤ και η Επιτροπή επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας: Θα πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ το 2014, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013). Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%. Νομίζω ότι θα καταλήξει στο 3,8%. Αυτό φαίνεται ασήμαντο αλλά είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας θετικά και αυτό από μόνο του είναι μια καλή είδηση», σημείωσε.

Πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ

Για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Στουρνάρας είπε πως «πράγματι προβλέπουμε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή πέραν του κόστους για το χρέος, της τάξης των 340 εκατ. ευρώ, ήδη από το τέλος του χρόνου. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,8 δις το 2014. Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από το τούνελ. Πρέπει να το υπογραμμίσουμε: Η Ελλάδα έχει πετύχει ένα τεράστιο έργο, μέσα σε τρία χρόνια, και σε ότι αφορά την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών και σε ότι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, ενώ μεταξύ 2002, όταν εισήλθε η χώρα στην Ευρωζώνη, και 2009 είχαμε χάσει το 22% της ανταγωνιστικότητάς μας, αυτή τη στιγμή την έχουμε πλήρως ανακτήσει. Υπάρχουν όμως ακόμα μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν: Μας μένει ακόμη το 20% του δρόμου ώστε να καλύψουμε το σύνολο των στόχων που έχουν τεθεί από την τρόικα».

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών τονίζει ότι «αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι».
«Δεν θα πρέπει λόγω μη μειζόνων ζητημάτων να θέσουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέπει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις», ξεκαθάρισε.

Κάνοντας μια ανασκόπηση των εξελίξεων που φυσιολογικά οδηγούν σε περαιτέρω διευθέτηση του ζητήματος του χρέους της χώρας ο κ. Στουρνάρας είπε: «Στις 27 Νοεμβρίου του 2012, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν να μας βοηθήσουν να γίνει το χρέος βιώσιμο μόλις μπορέσουμε να πετύχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Το Απρίλιο του 2014 η Eurostat θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχουμε πετύχει το στόχο οπότε θα μπορεί από εκείνη τη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση. Θα πρέπει να δούμε από πού ξεκινήσαμε: Ξεκινήσαμε από ένα έλλειμμα 10% το 2009, και τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης