LIVE

Κορωνοϊός

Τρέχουν για να κλείσουν τα μέτωπα ως την Κυριακή

Τρέχουν για να κλείσουν τα μέτωπα ως την Κυριακή

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΚΤΟΣ ΑΓΟΡΩΝ - Συνάντηση Τρόικας αυτή την ώρα με Μητσοτάκη, στις 19:00 με Στουρνάρα, την Πέμπτη με Σαμαρά

Να κλείσουν όλα τα μέτωπα έως την Κυριακή, έστω και "όπως-όπως" επιδιώκουν Γιάννης Στουρνάρας και Τρόικα, ώστε να μεταβούν στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας με κατ’ αρχήν συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα και να μείνει προς διαπραγμάτευση για την άλλη εβδομάδα (και έως τις 15 Ιουλίου) μόνο το «καυτό» θέμα των δημοσίων υπαλλήλων.

Και όλα αυτά ενώ κλυδωνίζεται και πάλι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς το επιτόκιο (απόδοσης) του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου απογειώθηκε στο 8%, βγάζοντας τη χώρα και πάλι εκτός αγορών. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών λόγω της παρατεταμένης λιτότητας και της κυβερνητικής κρίσης που έχει ακολουθήσει.  

Αρνητικότατες είναι οι επιπτώσεις και για την ελληνική πλευρά, καθώς το spread ανεβαίνει εκ νέου στα ελληνικά ομόλογα με  αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού (απόδοση) να ανέρχεται στο 11,15% ανατρέποντας εκ νέου τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση. Στο 42 βρίσκεται η μέση τιμή των ελληνικών ομολόγων (strip), ενώ η τιμή του ομολόγου του ΟΤΕ σημειώνει και πάλι πτώση στο 100,5.

Σε καθοδική πορεία βρίσκεται το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ το ελληνικό χάνει κοντά στο 2%. Οι αγορές δείχνουν ότι αρχίζουν να αμφισβητούν εκ νέου την ασφαλή πορεία της ευρωζώνης και δικαιώνουν τις αναλύσεις που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το Newmoney.gr, όπως αυτή του Stephen King της HSBC, που ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή κρίση είναι πολύ μακριά από το τέλος της.Οι επαφές Στουρνάρα - τρόικας θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα στις 19.00, ενώ αυτή την ώρα ξεκινάει η συνάντηση των ελεγκτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι την Κυριακή η Τρόικα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή που ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις να επιβάλει τις απόψεις, πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, σε μισή ντουζίνα ζητήματα όπου διαπιστώνει ολιγωρία της κυβέρνησης:

- Νέοι φόροι: η Τρόικα συμφωνεί μεν με το σχέδιο επιβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων αλλά θέλει μεγαλύτερους συντελεστές φορολόγησης ώστε το μέτρο να γίνει «λάστιχο» για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού ή και χρηματοδοτικού κενού, αν και εφόσον χρειαστεί, το 2014. Εναλλακτικά ζητά να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

-«Τρύπα» στα ασφαλιστικά Ταμεία: η Τρόικα θεωρεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος Κουτρουμάνη για επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις. Η μη εφαρμογή του μέτρου αφήνει «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014 αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα βρει άλλους εισπρακτικούς τρόπους για να βρει τα 600 εκατ. ευρώ, που θα τα πληρώσουν όμως πάλι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

-Αποκρατικοποιήσεις- Τράπεζες:  η Τρόικα ζητά να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει σκαλώσει μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ, αλλά στην κυβέρνηση θέλουν να χρησιμοποιήσουν φέτος το «μαξιλαράκι» που ελπίζουν πως θα μείνει αν δεν χρησιμοποιηθεί πλήρως το «πακέτο» των 50 δισ. Η Τρόικα επιμένει στη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος πώλησης του Τ.Τ. και της Proton έως τις 15 Ιουλίου.

-Εργασιακά: η Τρόικα θέλει να ανοίξει και πάλι θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για να «ανασάνουν» επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους για να μην κλείσουν.

-Απελευθέρωση αγορών: Η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, του φαρμάκου αλλά και του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, που προκαλούν τριγμούς όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εντός της ΝΔ.

-Δημοσιονομικά: Η Τρόικα θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα νέο, πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και αυτόματων περικοπών δαπανών, αν υπάρχουν αποκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά την άμεση ενσωμάτωση των αποφάσεων για τη νέα δημοσιονομική εποπτεία στην Ε.Ε., που περιλαμβάνουν και μηχανισμό αυτόματων περικοπών δαπανών.

ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά Ταμεία τα μεγάλα «αγκάθια» - Να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το  2014 το "χαράτσι" θέλει η Τρόικα
 

Στις «τρύπες» του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων «χάθηκε» η μείωση του ΦΠΑ. Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «η μείωση ΦΠΑ είναι δύσκολο να περάσει με τέτοιο δημοσιονομικό κενό». Ανοιχτό μένει και το θέμα είσπραξης του φόρου ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014 επειδή, σύμφωνα με την ίδια πηγή,  οι ελεγκτές «έχουν επιφυλάξεις για τον εισπρακτικό μηχανισμό». Αντιθέτως, φαίνεται να αποφεύχθηκε η μείωση, από 5 σε 4, των δόσεων για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα εφέτος, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.
Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο σε 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 και αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη συγκεκριμένη περίοδο, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά αντικείμενα των σημερινών διαπραγματεύσεων και σήμερα το απόγευμα, στη νέα συνάντηση Στουρνάρα με την Τρόικα.
 
«Αγκάθι» αποτελεί όμως και η επιμονή της Τρόικας να εφαρμοσθεί το μέτρο της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014. «Το παλεύουμε για την εισφορά, έχουμε εναλλακτικά σχέδια, η εισφορά είναι παράλογη και τριτοκοσμική», δήλωσε για το θέμα αυτό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Ναυάγιο» διαπιστώνει η Τρόικα και στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. «Έως τώρα δεν είχαμε κάνει κάτι, δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η διαθεσιμότητα όπως είχαμε πει», επισήμανε υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Σε αντάλλαγμα, η Τρόικα φέρεται να έχει συμφωνήσει:

-στο «ξεμπλοκάρισμα» του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας για να βρουν απασχόληση 50.000 μέλη νοικοκυριών  χωρίς εργαζόμενο, με 5μηνες συμβάσεις και περίπου 600 ευρώ μισθό.
-να μπει πρόστιμο σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές που υπερβαίνουν το «πλαφόν» στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Δεν θα μπουν όμως «στο ίδιο τσουβάλι» και θα ισχύουν διαφορετικά ποσοστά μείωσης για κάθε κλάδο. Από το μέτρο δεν θα θιγούν οι φαρμακευτικές επειδή έχουν μειώσει ήδη τις τιμές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.
-να ενταχθεί στα προαπαιτούμενα η δημιουργία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, που μετριάζει τις πιέσεις για ταχύτερη απελευθέρωση αγορών και αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που έχουν μείνει πίσω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης