Η εφορία θα "μετρά" και τραπεζικές καταθέσεις για τον φόρο εισοδήματος

Η εφορία θα "μετρά" και τραπεζικές καταθέσεις για τον φόρο εισοδήματος

Οι φορολογικές αρχές μπορούν να παρακάμπτουν το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς  μισθωτών και να επιβάλουν τον ανάλογο φόρο

Η εφορία θα "μετρά" και τραπεζικές καταθέσεις για τον φόρο εισοδήματος
Από μόνη της θα μπορεί να υπολογίζει η εφορία τα εισοδήματα κάθε φορολογουμένου, βάζοντας «στο χέρι» τις τραπεζικές καταθέσεις όλων των Ελλήνων. Με τροπολογία βόμβα που κατατέθηκε στην Βουλή, η εφορία μπορεί να παρακάμπτει το τραπεζικό απόρρητο, να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς  μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών κλπ,  να επαναπροσδιορίζει με βάση τις  καταθέσεις τους, τα φορολογητέα εισοδήματα των πολιτών και να επιβάλλει αυθαίρετα πρόσθετους φόρους!
 
Σχετική διάταξη ίσχυε ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, με το ν. 4038/2012. Αν και δεν προκύπτει ευθέως από τη νέα διάταξη που επαναλαμβάνει σχεδόν λέξη προς λέξη ό,τι προέβλεπε και η παλαιότερη, στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «η χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου μπορεί να προσδιορίζει φορολογητέο εισόδημα και σε φορολογούμενους μη επιτηδευματίες».
 
Με την έννοια αυτή, αποκαλύπτεται πως είτε η πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκτείνει σιωπηλά κάτι που ίσχυε ήδη για τους επαγγελματίες, είτε την τελευταία στιγμή απαλείφθηκε η σχετική πρόβλεψη από το κείμενο του νομοσχεδίου αλλά «ξεχάστηκε» και παρέμεινε στην αιτιολογική έκθεση που ετοιμαζόταν για να το συνοδεύσει κατά την κατάθεσή του στη Βουλή.
 
Κλείσιμο
Μέχρι σήμερα οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται μόνο σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή άλλα με την νέα νομοθετική ρύθμιση η εφορία μπορεί να βάζει στο στόχαστρο τις καταθέσεις οποιουδήποτε πολίτη.
 
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι πλέον οι φοροελεγκτικές αρχές να μπορούν πλέον να προβαίνουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, να εξετάζουν τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στους λογαριασμούς και να επαναπροσδιορίζουν -σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα- τα φορολογητέα εισοδήματα. Με το τρόπο αυτό θα αναγκάσουν τους πολίτες να πληρώνουν επιπλέον φόρους έως και 45%.
 
Επίσης θα ελέγχονται οι δαπάνες που έχουν γίνει με ρευστό. Συγκεκριμένα θα ελέγχονται αγορές περιουσιακών στοιχείων (κατοικιών, οικοπέδων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.α) που έγιναν με μετρητά. Οι δαπάνες αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στην εφορία οι φορολογούμενοι. Αγορές περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται με βάση την φορολογική κλίμακα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης