Συνεχίζεται το ράλι των ακινήτων – Άνοδος 6% - 6,5% στις τιμές το 2021

Συνεχίζεται το ράλι των ακινήτων – Άνοδος 6% - 6,5% στις τιμές το 2021

Οι ρυθμοί ανόδου των τιμών στα σπίτια έχουν επιταχυνθεί εκ νέου, με σημαντική αύξηση της ζήτησης και στην αγορά των στεγαστικών δανείων - Ποιοι λόγοι συντηρούν την άνοδο - Σε ποιες περιοχές εκδηλώνεται υψηλό ενδιαφέρον

akinita65
Λίγο πριν από το κλείσιμο της φετινής, δεύτερης χρονιάς της πανδημίας, το εγχώριο real estate φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική του εν μέσω κορωνοϊού, με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικά για την αγορά κατοικίας να παραπέμπουν σε αύξηση των τιμών το 2021 στα πέριξ του 6%-6,5%. Το νούμερο είναι σαφώς υψηλότερο σε σύγκριση με την άνοδο του 4,5%, με την οποία έτρεξε η αγορά το 2020 και λίγο χαμηλότερο έναντι του 7,2% του 2019.

Το σίγουρο είναι ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες, από την άνοιξη και μετά, οι ρυθμοί ανόδου των τιμών στα σπίτια έχουν επιταχυνθεί εκ νέου, με σημαντική αύξηση της ζήτησης και στην αγορά των στεγαστικών δανείων.

Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται άνοδος της ζήτησης στα στεγαστικά κατά 50%, με τις προβλέψεις για το 2022 να αναφέρουν περαιτέρω άνοδο και ενδεχομένως διπλασιασμό σε σύγκριση με φέτος.

«Αναμένεται περαιτέρω αύξηση στις τιμές κατοικιών, δεδομένων της περαιτέρω αύξησης του δανεισμού από τις τράπεζες και της αυξημένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών λόγω ακούσιας ή αναγκαστικής αποταμίευσης κατά τη διάρκεια των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα μέτρα καραντίνας», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο «business stories» η κυρία Ζαφειρία Σταθογιαννάκου, επικεφαλής του τμήματος Delfi Analytics, της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Delfi Partners & Company, έχοντας επεξεργαστεί τα δεδομένα του εγχώριου real estate έως και το γ’ τρίμηνο του 2021. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων φαίνεται ότι ευνοεί σε αυτή τη συγκυρία την αγορά στεγαστικών δανείων, όπου η μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών προτιμά αμιγώς σταθερό ή μεικτό επιτόκιο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Προετοιμασία σε όλα τα «μέτωπα» για τα Χριστούγεννα – «Ισορροπεί» το τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα

Από το Ιόνιο και την Ήπειρο ξεκίνησε η κακοκαιρία - Προειδοποίηση από το «112» σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Συναγερμός στο Λονδίνο εν όψει Χριστουγέννων - Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης «Omicron»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης