Τι ισχύει για την πιστοποίηση των ξενοδοχείων

Τι ισχύει για την πιστοποίηση των ξενοδοχείων

Ο τουρισμός είναι σε ‘προσωρινή παύση’ και βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κρίση πρωτόγνωρη και πολυδιάστατη. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι επαγγελματίες του χώρου αγωνιούν, καθώς είναι σχεδόν σίγουρό -ότι τουλάχιστον άμεσα- δεν μπορούν να επανέλθουν σε κάποιου είδους κανονικότητα

tuv
Βασικός στόχος για την επανεκκίνηση του Ελληνικού Τουρισμού είναι αρχικά η διατήρηση του ονόματος της Ελλάδας ως ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, και η δημιουργία συνθηκών που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών από το εξωτερικό ή και το εσωτερικό.

Σε αυτή τη συγκυρία, οι ανακοινώσεις του Υπουργού Τουρισμού για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι εξόχως θετικά για την επανεκκίνηση του τουρισμού, όπως τονίζει η κυρία Βασιλική Καζάζη, Senior Vice President Food του φορέα πιστοποίησης TÜV NORD.

Tα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως εξηγεί η κ. Καζάζη, αποτελούν νομοθετικά κατοχυρωμένες κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ η αναγγελία για την δημιουργία ειδικού σήματος Health First που θα απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις, αποτελεί εργαλείο αξιολόγησης του επιπέδου παροχής ασφάλειας για την πρόληψη μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. Και, όπως τονίζει, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) προτίθεται να αναλάβει πλήρως το ρόλο ενός Φορέα Ελέγχου και Επιθεώρησης που είναι να καλύψει πλήρως τις επιχειρήσεις απέναντι στις νέες αυτές απαιτήσεις, τους όρους και τους κανόνες που θα τεθούν.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, πέραν των τουριστικών επιχειρήσεων, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) έχει αναπτύξει και την υπηρεσία Safe Restart, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις να αξιολογήσουν το επίπεδο εφαρμογής των απαιτούμενων ελέγχων για την πρόληψη μετάδοσης μεταδοτικών ασθενειών. Η υπηρεσία Safe Restart είναι πλήρως συμβατή με τα εθνικά υγειονομικά πρωτόκολλα και οι επιχειρήσεις που θα τη λάβουν θα επιβεβαιώσουν τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία από έναν τρίτο ανεξάρτητο Φορέα, προσφέροντας αντικειμενικότητα και αμεροληψία αλλά και αύξηση του επιπέδου της εμπιστοσύνης των πελατών.
kazazi2_2

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει η κυρία Καζάζη, ο ρόλος τους Κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την προστασία των τουριστών και των επισκεπτών. Αντίστοιχα, ο ρόλος των Φορέων Πιστοποίησης / Ελέγχου είναι να βοηθούν τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με διεθνή ή/και εθνικά πρότυπα και κανονισμούς μετριάζοντας όλους τους κρίσιμους κινδύνους και ενισχύοντας την αναγνωρισμότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

Είναι ξεκάθαρο, όπως εξηγεί η κυρία Καζάζη, ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Φορείς Πιστοποίησης / Ελέγχου μπορούν να παρέχουν επικουρικά υπηρεσίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης μια τουριστικής επιχείρησης με τα κριτήρια που έχει θέσει το Κράτος αλλά και με κριτήρια που έχουν τεθεί από τους πελάτες της.

Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να είναι μία ανεξάρτητη, αμερόληπτη και ακέραια διεργασία, να βασίζεται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και να παρέχεται (iso) ισότιμα και (iso) ισόνομα στα ενδιαφερόμενα μέρη.

Θα πρέπει όμως να είναι σαφές, προσθέτει, ότι σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους υπηρεσίες μπορούν να εξασφαλίσουν την πλήρη προστασία και την εξάλειψη κάθε είδους κινδύνου που σχετίζονται με την πανδημία του COVD-19. Ο Φορέας μας, αποδεδειγμένα, θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για τον περιορισμό και τον έλεγχο του κινδύνου.

Επιπλέον, καθίσταται σημαντική η δημιουργία από πλευράς της πολιτείας και των επίσημων τουριστικών φορέων ενός πλέγματος ελέγχου με σκοπό τη διασφάλιση της παροχής ορθών και διαφανών υπηρεσιών. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνός να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού, και να εισαχθούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Μπορεί δε να απειλήσει τη βιωσιμότητα της εκάστοτε τουριστικής επιχείρησης, λόγω των ενδεχόμενων αξιώσεων εναντίον της από τους αυξημένους κινδύνους που διατρέχει.

Στην παρούσα λοιπόν περίοδο, πρωτεύον για το τουριστικό προϊόν είναι η παροχή του αισθήματος ασφαλείας για τους φιλοξενούμενους αλλά και για τους εργαζόμενους, Ο ρόλος ενός φορέα πιστοποίησης και ελέγχου στην παραπάνω διεργασία είναι μόνο ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τους κανόνες και τις οδηγίες κάτω από την αυστηρή εποπτεία του Κράτους. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, αποτελεί χρέος των Φορέων Πιστοποίησης και Ελέγχων να σταθούν με σοβαρότητα και σεβασμό δίπλα στη τουριστική βιομηχανία με μοναδικό στόχο την ασφαλή επανεκκίνηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης