Κάθε χρόνο, μετά τον εξαντλητικό μαραθώνιο των Όσκαρ, έρχεται ο Μάιος, κομψός και λαμπερός στην Κρουαζέτ.
Όλοι θέλουν ένα κομμάτι των Καννών, για τον ευρωπαϊκό αέρα, το νέο αίμα καλλιτεχνών, τους σταθερούς σκηνοθέτες-πελάτες και φυσικά τους σταρ - τους σταρ στις ταινίες, στα κόκκινα χαλιά, στις συνεντεύξεις Τύπου, στις αναπάντεχες εμφανίσεις τους σε στενά δίπλα σου στο δρόμο. Ακόμα και οι εκάστοτε κριτικές επιτροπές στις Κάννες είναι ψεκασμένες με στρας, με τη φετινή να “βγάζει μάτια” από το γκλάμουρ: Στίβεν Σπίλμπεργκ (πρόεδρος), Νικόλ Κίντμαν, Ανγκ Λι, Κρίστοφ Βαλτς και Ντανιέλ Οτέιγ. Με την ανακοίνωση του προγράμματος έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προσδοκίες και να κλιμακώνονται οι… αγωνίες για τους φετινούς καλεσμένους. Ποιους θέλουμε να δούμε περισσότερο;
Κάτι να καίει
Ράιαν Γκόσλινγκ: Ο χαρακτηρισμός “καυτό” δεν είναι επαρκής για να χαρακτηρίσει το σαρωτικό κύμα που συνοδεύει το όνομα Ράιαν Γκόσλινγκ. Όλοι και όλες τον θέλουν, τον λατρεύουν, τον θαυμάζουν, θέλουν να δουλέψουν μαζί του ή να εξαφανίσουν την Εύα Μέντες στο διάστημα και να κάνουν τα παιδιά του. Ανάλογη της Γκοσλινγκ-υστερίας, είναι και η αναμονή για τη νέα του ταινία “Only God Forgives” του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν - του σκηνοθέτη, με τον οποίο δημιούργησαν την επιτομή του cool στο “Drive”. Εδώ, ο Γκόσλινγκ αποτινάσσει οποιοδήποτε ίχνος ευαισθησίας και το ρίχνει στο… ξύλο, στο ρόλο ενός ιδιοκτήτη γυμναστηρίου ταϊλανδέζικου μποξ σε μια ταινία βίας κι εκδίκησης με φόντο την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Το έρωτημα είναι: Θα έρθει μόνος του ή με την Εύα;
Κλείσιμο
Λεονάρντο ντι Κάπριο: Πιο υπέροχος από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο δε γίνεται, γι’ αυτό και ο Μπαζ Λούρμαν του προσφέρει τον “Υπέροχο Γκάτσμπι” του. Στην καλύτερη φάση της ζωής του, ο, άπιαστος πια, σταρ απολαμβάνει καριέρα, φήμη και γυναίκες, κάνοντάς το όλο να φαίνεται αβίαστο. Αν εμφανιστεί δε, μαζί με τη Μάργκοτ Ρόμπι, τότε θα επισημοποιήσει και τη σχέση τους.
Μάικλ Ντάγκλας & Ματ Ντέιμον: Η φανταχτερή υπερ-παραγωγή χτυπάει κόκκινο με τις εμφανίσεις του Μάικλ Ντάγκλας και του Ματ Ντέιμον στο “Behind the Candelabra”, την - προτελευταία αλλά μάλλον τελευταία - ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ για τη μυθιστορηματική σχέση του Λιμπεράτσε με τον εραστή του Σκοτ Θόρσον. Από τις λίγες φορές που σε κάνει να εύχεσαι να δεις τους σταρ να φοράνε τα ρούχα της ταινίας στο κόκκινο χαλί: overdose χρυσού, κιτς και φανφάρας. Η άφιξη του Μάικλ Ντάγκλας θα εξαρτηθεί βέβαια από την κατάσταση της υγείας της Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, η οποία εισήχθη πριν μερικές μέρες για δεύτερη φορά σε κλινική λόγω του συνδρόμου μανιοκατάθλιψης από το οποίο πάσχει.
Με ελληνική πινελιά
Αντέλ Εξαρχόπουλος: Η νεαρή Ελληνο-γαλλίδα πρωταγωνιστεί στην προκλητική, νέα ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς “La vie d'Adèle” (Η ζωή της Αντέλ) για τις σεξουαλικές περιπέτειες μιας νεαρής κοπέλας, η οποία ερωτεύεται απρόσμενα μια κοπέλα με μπλε μαλλιά (αρχικά, η ταινία λεγόταν “Το μπλε είναι ένα θερμό χρώμα”). Η ανερχόμενη 19χρονη ηθοποιός έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή στη Γαλλία, έχοντας ήδη κατακτήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ίδια δηλώνει φανατική κινηματογραφόφιλη, και θυμάται πως όταν ήταν μικρή έβλεπε πολλές ταινίες με τον πατέρα της, κάνοντας μάλιστα “επιδρομές για DVD στο FNAC”. Την ανακάλυψαν στη σχολή όπου έκανε μαθήματα δραματικής. Τώρα στις Κάννες, θα την ανακαλύψει ο υπόλοιπος κόσμος.
Τίλντα Σουίντον: Η ανυπέρβλητη μούσα του παγκόσμιου σινεμά συνεχίζει να σπάει τις προσδοκίες και να μας κάνει να την αναζητούμε ό,τι κι αν κάνει. Στις Κάννες έρχεται, τελευταία στιγμή, με το “Only Lovers Left Alive” του Τζιμ Τζάρμους για την ιστορία αγάπης δυο βρικολάκων ανά τους αιώνες! Το… ελληνικό στοιχείο εμφανίζεται στην συμπαραγωγή της Faliro House (επίσης συμπαραγωγού του “Πριν τα μεσάνυχτα” του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ).
Αλεξάντερ Πέιν: Ο Ελληνο-αμερικάνος σκηνοθέτης του “Πλαγίως” και των “Απογόνων” επανέρχεται με μια απλή, μικρή κωμωδία - αυτό που δηλαδή ξέρει να κάνει τόσο καλά. Η ιστορία ακολουθεί έναν πατέρα, ο οποίος αναγκάζεται να διασχίσει τη χώρα μαζί με τον αποξενωμένο γιο του με τελικό προορισμό τη “Nebraska”. Αδημονούμε, εννοείται.
Οι… σοβαροί
Μαριόν Κοτιγιάρ & Χοακίν Φίνιξ: Παράξενος, αλλά ωραίος συνδυασμός ηθοποιών στη νέα ταινία του Τζέιμς Γκρέι (“Δυο εραστές”) για την ιστορία δυο Πολωνών μεταναστριών στην Αμερική των 30s. Η Κοτιγιάρ ήταν και πέρσι στις Κάννες με την υπέροχη ταινία “Σώμα με σώμα” και είχε αφήσει για άλλη μια φορά τα στόματα ανοιχτά με την εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί στην πρεμιέρα της ταινίας. Θέλουμε να τη δούμε και φέτος!
Κάρεϊ Μάλιγκαν: Η Βρετανίδα ηθοποιός εμφανίζεται σε δύο (!) ταινίες στις Κάννες φέτος. Και είναι και οι δυο στη λίστα με τις πιο αναμενόμενες! Η πρώτη είναι ο “Υπέροχος Γκάτσμπι”, όπου υποδύεται την Ντέιζι, το ερωτικό αντικείμενο του πρωταγωνιστή. Η δεύτερη είναι το “Inside Llewyn Davis” των Τζόελ και Ίθαν Κοέν, μια ιδιόρρυθμη - φυσικά- ταινία για έναν αποτυχημένο μουσικό που έγινε θρύλος της φολκ σκηνής. Αν και τα δυο αδέρφια συνήθως τραβούν περισσότερο την προσοχή από τους ίδιους τους ηθοποιούς τους, η Μάλιγκαν αναμένεται να μονοπωλήσει φέτος το ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν έρθει μαζί με τον άντρα της, τον τραγουδιστή τον Mumford & Sons, Μάρκους Μάμφορντ.
Μπερενίς Μπεζό: Την είδατε, -γιατί δεν την ακούσατε-, στο “The Artist” του συζύγου της Μισέλ Χαζαναβίσιους, και τώρα έχει έρθει η ευκαιρία να την απολαύσετε έγχρωμη και ομιλούσα στο “Le passé”, τη νέα ταινία του Ασγκάρ Φαρχαντί (“Ένας χωρισμός”). Η Μπεζό ήταν και πρόπερσι στο Φεστιβάλ μαζί με τον άντρα της και τον συμπρωταγωνιστή της στο “Artist”, Ζαν Ντιζαρντέν, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας.
Η Mapei Hellas, εταιρεία δομικών και χημικών προϊόντων, μέλος του γνωστού Ιταλικού Ομίλου Mapei, που φέτος κλείνει 25 χρόνια στην Ελλάδα, έχει εισέλθει δυναμικά σε μια νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης, με τη σειρά προϊόντων «Zero Line» να αποτελεί την αιχμή του δόρατος και να την οδηγεί σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.
Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους ανέδειξε την πρότασή του για την καθιέρωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κοινωνικής Αφύπνισης για την Αναπηρία και Ανάπτυξης Συμπεριληπτικής Νοοτροπίας.