Πάνος Σόμπολος: «Για όργια, περάστε παραπλεύρως» - Το νέο του βιβλίο

Πάνος Σόμπολος: «Για όργια, περάστε παραπλεύρως» - Το νέο του βιβλίο

Ο «πατριάρχης του αστυνομικού ρεπορτάζ» ανασύρει ευτράπελα και διδακτικά επεισόδια από το «Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων» της Αμεσης Δράσης, την περίοδο 1970-2010, και κάπου ανάμεσα στο αστείο και το τραγικό αποτυπώνει με τρόπο γλαφυρό την ηθογραφία μιας ολόκληρης εποχής σαν σε ταινία του παλιού καλού σινεμά

SOMBOLOS2
Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Αμεση Δράση, παρακαλώ!» ο πλέον εμβληματικός Ελληνας αστυνομικός ρεπόρτερ Πάνος Σόμπολος καταγράφει περίπου 300 περιστατικά παραβατικότητας μιας ιδιαίτερης κατηγορίας «εγκλημάτων». Ο συγγραφέας ανασύρει από το απέραντο αρχείο του «περίεργα, ευτράπελα και διδακτικά επεισόδια», κατά τη δική του έκφραση, όπως αυτά καταγράφηκαν στο περιβόητο «Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων» της Αμεσης Δράσης, την περίοδο 1970-2010. Καλύπτοντας όλο το φάσμα ανάμεσα στο τραγικό και το γελοίο, το απάνθισμα που ο Πάνος Σόμπολος επιχειρεί, εκτός από ψυχαγωγικό ανάγνωσμα, αποτελεί και μια έμμεση ηθογραφία της ελληνικής κοινωνίας, ή αλλιώς μια διεισδυτική ματιά στις πιο παράδοξες πτυχές της λαϊκής ψυχής. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από τις σελίδες του βιβλίου «Αμεση Δράση, παρακαλώ!», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η μαντάμ... το βιολί της

Αφόρητη είχε γίνει η ζωή των ενοίκων πολυκατοικίας στον Νέο Κόσμο από τις ύποπτες νυχτερινές συγκεντρώσεις περίεργων τύπων στο πεντάρι μιας 55χρονης, που την αποκαλούσαν «μαντάμ». Πολλές φορές είχε ειδοποιηθεί η Αμεση Δράση και οι αστυνομικοί δεν έπαυσαν να κάνουν συστάσεις για διατάραξη της κοινής ησυχίας. Μα το κακό παράγινε μια νύχτα Σαββάτου, όταν τέσσερα ζευγάρια μαζεύτηκαν στο διαμέρισμα της «μαντάμ» και επιδόθηκαν σε σεξουαλικά όργια, τα οποία συνδύαζαν με υπερβολική οινοποσία και κατά πάσα πιθανότητα με χρήση ναρκωτικών. Γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα ένα από τα ζευγάρια βγήκε από το διαμέρισμα της «μαντάμ» και, τρεκλίζοντας από το πολύ πιοτό, κατέβηκε στο ισόγειο και τράβηξε για το αυτοκίνητό του. Περίπου μισή ώρα αργότερα, όμως, επέστρεψαν και τράβηξαν για το γνωστό διαμέρισμα.

Τύφλα στο μεθύσι όπως ήταν, αντί να χτυπήσουν το κουδούνι της «μαντάμ», χτύπησαν εκείνο του διπλανού διαμερίσματος. Εκεί έμενε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, που υπέφερε από την όλη κατάσταση. Μετά από ένα σύντομο διάλογο αλλά σε άγριο ύφος από την πλευρά του ηλικιωμένου ο οποίος ήταν εκτός εαυτού, το ζεύγος αντιλήφθηκε το λάθος και χτύπησε το σωστό κουδούνι. Στο μεταξύ, όμως, κάποιος από τους άλλους ενοίκους είχε ειδοποιήσει και πάλι την Αμεση Δράση και οι αστυνομικοί συνοδευόμενοι αυτή τη φορά από εισαγγελέα εισέβαλαν στο ύποπτο διαμέρισμα. Και τι νομίζετε ότι αντίκρισαν;

Ενα μεγάλο κρεβάτι, πάνω στο οποίο ήταν ξαπλωμένα τέσσερα ζευγαράκια, εντελώς γυμνά, ενώ η «μαντάμ» ανεβασμένη σε μια πολυθρόνα, έπαιζε... βιολί. Το σαλόνι ήταν στολισμένο με γυμνές φωτογραφίες αντρών και γυναικών. Ενα από τα κορίτσια ήταν κόρη πλούσιου επιχειρηματία, ο οποίος την είχε χάσει από τριημέρου και είχε καταφύγει στην Αστυνομία, δηλώνοντας την εξαφάνισή της. Τους μπουζούριασαν όλους και τους οδήγησαν στην Ασφάλεια για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η «μαντάμ» δεν έκανε αυτή τη δουλειά αφιλοκερδώς: αντίθετα, τα ζευγαράκια που μάζευε στο διαμέρισμα, πλήρωναν αδρά για την επίσκεψή τους αυτή.
vivlio_teliko
Το βιβλίο του Πάνου Σόµπολου µε τίτλο «Αµεση ∆ράση, παρακαλώ!» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

«Αυτά εγώ δεν τα σηκώνω»

Κλείσιμο
Για σοβαρό οικογενειακό επεισόδιο κλήθηκε η Αμεση Δράση στην περιοχή του Περιστερίου. Ενας γείτονας αντιλήφθηκε άγριο καβγά σε διαμέρισμα της απέναντι πολυκατοικίας και τηλεφώνησε στο 100. Εκανε, δηλαδή, ο άνθρωπος αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε όλοι σε ανάλογες περιπτώσεις. Ενώ ο καβγάς συνεχιζόταν ακόμη, οι αστυνομικοί έφτασαν με το περιπολικό και χτύπησαν το κουδούνι του διαμερίσματος, αλλά κανείς δεν τους άνοιγε. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο σπιτονοικοκύρης, ο οποίος φαινόταν αγριεμένος. Ενας από τους αστυνομικούς προχώρησε στο εσωτερικό του διαμερίσματος και είδε χτυπημένη στο πάτωμα μια γυναίκα, και στο διπλανό δωμάτιο δύο παιδάκια 3-4 χρόνων. Τι είχε συμβεί; Τη γυναίκα είχε ξυλοκοπήσει άγρια ο άντρας της, ένας 35χρονος οδηγός ταξί, έπειτα από οικογενειακό επεισόδιο.
Οι αστυνομικοί ρώτησαν τη γυναίκα αν χρειαζόταν να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά εκείνη αρνήθηκε ευγενικά, παρότι πονούσε, όπως είπε, και όπως ήταν εμφανές. Ο ταξιτζής οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής μαζί με την ξυλοκοπημένη γυναίκα του, ενώ τα παιδάκια τα κράτησε η αδελφή του θύματος, η οποία, στο μεταξύ, είχε ειδοποιηθεί για το περιστατικό και είχε φτάσει στο σπίτι. Κατά την εξέταση του ζευγαριού από τον αξιωματικό υπηρεσίας, προέκυψε πως όλα είχαν ξεκινήσει, ή μάλλον όλα είχαν συνεχιστεί -γιατί οι προστριβές και τα μικροεπεισόδια μεταξύ τους ήταν διαρκές φαινόμενο- ένα μεσημέρι Δευτέρας, όταν ο ταξιτζής επέστρεψε κουρασμένος και ζήτησε από την 29χρονη μοδίστρα σύζυγό του να του φτιάξει καφέ.

Σερβίροντάς τον, εκείνη «μουρμούριζε» για διάφορα οικογενειακά προβλήματα που είχαν, με αποτέλεσμα ο ταξιτζής να εξαγριωθεί, να αρπάξει ένα σταχτοδοχείο και να το εκσφενδονίσει εναντίον της, πετυχαίνοντάς τη στο αριστερό πόδι. Ταυτόχρονα, πήρε το φλιτζάνι με τον καφέ και το άδειασε στο κεφάλι και το σώμα της, ενώ της κατάφερε και 2-3 δυνατές κλοτσιές. Ο αξιωματικός υπηρεσίας ρώτησε τον 35χρονο γιατί φερόταν με τέτοιο τρόπο στη σύζυγό του, και μάλιστα μπροστά στα παιδάκια τους. Εκείνος προσπαθούσε να δικαιολογηθεί -ίσως ακόμη και να βγει κι από πάνω, όπως λέει ο λαός μας.

Ιδού τι είπε -και μάλιστα με στόμφο- για να εντυπωσιάσει τους αστυνομικούς: «Τέσσερα είναι τα γιατί που με ανάγκασαν να κακοποιήσω τη γυναίκα μου:
1) Γιατί δεν με μεταχειρίζεται σαν άντρα της.
2) Γιατί δεν κάνει αυτό που τη διατάσσω.
3) Γιατί δεν προσέχει όσο πρέπει τα δύο παιδιά μας και με βάζει να τα κρατάω κι εγώ κάποιες φορές.
4) Γιατί δεν με περιποιείται όπως αρμόζει σε έναν άντρα, από πλευράς γεύματος, ροφήματος και καθαρών ρούχων, ενώ στις παρατηρήσεις που της κάνω, μου σηκώνει και φωνή. Αυτά εγώ δεν τα σηκώνω, κύριε αστυνόμε. Η γυναίκα του τον διέψευσε σε όλα, αλλά δεν ζήτησε τελικά τη δίωξή του και τον συγχώρησε για τον ξυλοδαρμό. Είπε στους αστυνομικούς ότι θα του έδινε μια τελευταία ευκαιρία και αναχώρησαν για το σπίτι τους. Επτά μήνες αργότερα, το ζευγάρι τελικά χώρισε.

Ο διάλογος που ακολούθησε μεταξύ των αλληλοκερατωμένων συζύγων ήταν περίπου
ο εξής:
- «Εσύ γιατί δεν είσαι στα Γιάννενα; Πήγες να με κοροϊδέψεις, παλιάνθρωπε; Είσαι και μ’ αυτή την ξετσίπωτη»
- «Κι εσύ είσαι με τον γκόμενο.
Εσύ που έκανες την κυρία και μου έλεγες πως μ’ αγαπάς...»


Και κερατάδες και αλληλοδαρμένοι

Το «σώσε» έγινε ένα σαββατόβραδο σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Ο άπιστος σύζυγος και η επίσης άπιστη σύζυγος έγιναν μαλλιά κουβάρια. Κλήθηκε επειγόντως η Αμεση Δράση για να επιβάλει την τάξη, αφού αναστατώθηκαν οι ένοικοι του ξενοδοχείου. Τα δύο περιπολικά που έστειλε στον τόπο του επεισοδίου ο τότε αξιωματικός υπηρεσίας, Γιώργος Χαραλαμπάκης, παρέλαβαν τους δύο άπιστους με τις... παρέες τους και τους μετέφεραν στο τμήμα. Και ιδού όσα προέκυψαν: Την Παρασκευή το μεσημέρι ο σύζυγος είχε πει στη γυναίκα του ότι την επομένη έπρεπε να φύγει για τα Γιάννενα, για σοβαρές εμπορικές δουλειές. Εκείνη δυσανασχέτησε, του είπε «ανησυχώ, γιατί θα μου λείψεις, ξέρεις ότι σ’ αγαπώ όσο τίποτε άλλο στη ζωή μου, κι εσύ με στεναχωρείς όταν με εγκαταλείπεις και πηγαίνεις για δουλειές» κ.λπ.

Εκείνος αποκρίθηκε στο ίδιο ύφος και ενημέρωσε ότι θα επέστρεφε τη Δευτέρα το απόγευμα. Φιλήθηκαν με πάθος και την επομένη ο άνδρας έφυγε για τα Γιάννενα - υποτίθεται. Ομως, το απόγευμα του Σαββάτου κατά τις 19:30 κατέληξε με όμορφη 30άρα σε πολυτελές ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Το ζευγάρι βγήκε γύρω στις 9 το βράδυ από το δωμάτιο και πήρε το ασανσέρ από τον 4ο για το ισόγειο, με προορισμό γνωστό εστιατόριο πολυτελείας κοντά στο ξενοδοχείο. Βγαίνοντας από το ασανσέρ, αγκαζέ όπως ήταν, ο σύζυγος ήρθε αντιμέτωπος με κάτι το απίστευτο.

Μια κυρία κατευθυνόταν προς το ασανσέρ, κρατώντας τρυφερά από το χέρι τον συνοδό της. Ποια ήταν; Αυτή που αγαπούσε και λάτρευε, όπως τον αγαπούσε και τον λάτρευε κι εκείνη: Η σύζυγός του, συνοδευόμενη από τον εραστή της. Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν περίπου ο εξής:
- «Εσύ γιατί δεν είσαι στα Γιάννενα; Πήγες να με κοροϊδέψεις, παλιάνθρωπε; Είσαι και μ’ αυτή την ξετσίπωτη»
- «Κι εσύ είσαι με τον γκόμενο. Εσύ που έκανες την κυρία και μου έλεγες πως μ’ αγαπάς. Αλλά αυτή είσαι».

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα πνεύματα άναψαν για τα καλά. Ο σύζυγος έφτασε στο σημείο να αρπάξει από τα μαλλιά τη σύζυγο και να την κλοτσάει, ενώ εκείνη του έχωσε τα νύχια στον λαιμό και του κατάφερε αρκετές κλοτσιές με τα μυτερά της παπούτσια. Υπάλληλοι του ξενοδοχείου μπήκαν στη μέση και χώρισαν το ζευγάρι, το οποίο είχε πέσει στο δάπεδο και συνέχιζε την αλληλοεξόντωση.

Η Αμεση Δράση ειδοποιήθηκε και σύντομα έφτασαν τα περιπολικά. Στο ΑΤ, στο ένα γραφείο ήταν το ένα ανδρόγυνο των συζύγων και στο διπλανό το εξωσυζυγικό. Μιλώντας ο εραστής με την ερωμένη για το πώς κατέληξαν εκεί, αποκαλύφθηκε ότι ο μεν σύζυγος πήγαινε τακτικά στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο με την 30χρονη, ενώ για τη σύζυγο ήταν η πρώτη -και τελευταία, όπως αποδείχθηκε- φορά. Οπως εξήγησε ο εραστής στην... ομόλογό του, «συνήθως πηγαίναμε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, αλλά σήμερα εκείνη ήθελε παραλία». Η σύμπτωση, όμως, ήταν πραγματικά διαβολική.

Τα λουλούδια στον διοικητή

Το περιστατικό διαδραματίστηκε τη δεκαετία του 1980, όταν ένας 18χρονος μαθητής λυκείου «ηράσθη σφόδρα» τη δασκάλα του, μια 60χρονη καθηγήτρια μαθηματικών που του έκανε φροντιστήριο για να τον προετοιμάσει για το πανεπιστήμιο. Αλλά και η καθηγήτρια ερωτοχτυπήθηκε άγρια. Ηράσθη σφόδρα κι εκείνη... Αποτέλεσμα ήταν να ξετυλιχθεί μεταξύ τους ειδύλλιο, που φυσικά ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Η οικογένεια του μαθητή προσπάθησε να τον μεταπείσει, ώστε να εγκαταλείψει αυτός την κατά 42 χρόνια μεγαλύτερή του καθηγήτρια.

Η μάνα του μαθητή, μάλιστα, κόντεψε να πάθει καρδιακή προσβολή μόλις πληροφορήθηκε το μαντάτο. Αλλά και τα παιδιά της καθηγήτριας (το ένα, μάλιστα, ήταν παντρεμένο) αντέδρασαν επίσης και προσπάθησαν να γυρίσουν τα μυαλά της μάνας τους, η οποία ήταν χήρα, αφότου ο σύζυγός της είχε πεθάνει 7 χρόνια νωρίτερα. Το πράγμα όμως σοβάρεψε ακόμη περισσότερο: Ο μαθητής ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να παντρευτεί με την καθηγήτρια. Η μάνα του σωριάστηκε στο πάτωμα λιπόθυμη. Δύο ημέρες αργότερα, ο μικρότερος γιος της καθηγήτριας βρήκε σε κάποια πλατεία τον μαθητή-γαμπρό και προσπάθησε κι αυτός να τον μεταπείσει. Κουβέντα στην κουβέντα συνεπλάκησαν, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν ο ένας τον άλλον με γροθιές και κλοτσιές.

Ενας αυτόπτης μάρτυρας φοβήθηκε τα χειρότερα και τηλεφώνησε στο 100. Αμέσως έσπευσαν επιτόπου μια μοτοσικλέτα και ένα περιπολικό της Αμεσης Δράσης. Λίγο αργότερα, στο τμήμα συνήλθε κάτι σαν... διευρυμένη ολομέλεια του οικογενειακού συμβουλίου. Την επόμενη ημέρα, ο διοικητής του ΑΤ κάλεσε στο γραφείο του την καθηγήτρια. Της μίλησε όχι ως αστυνομικός, αλλά ως πατέρας ενός παιδιού στην ηλικία του μέλλοντος συζύγου της, εκείνη όμως παρέμενε ανένδοτη. «Αντιλαμβάνομαι τη μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ μας, αλλά εγώ τον αγαπώ και μ’ αγαπάει κι εκείνος.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να μην επεμβαίνετε στο προσωπικό μας ζήτημα. Δεν διαπράξαμε κάποιο έγκλημα», είπε η καθηγήτρια στον αστυνομικό. Επέμεινε όμως κι εκείνος, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να πείσει τη γυναίκα ότι αυτό που πήγαινε να κάνει θα προκαλούσε, όπως της είπε χαρακτηριστικά, «ρεζιλίκι και ντροπή στην οικογένεια τη δική σας και των παιδιών σας». Τελικά, η κυρία των μαθηματικών κλονίστηκε. Κοινή συναινέσει με τον αγαπημένο της, μετέτρεψαν τον έρωτά τους σε απλή φιλική σχέση. Και τα δύο σόγια εξέφρασαν τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους στον αξιωματικό της Αστυνομίας στέλνοντάς του δύο ανθοδέσμες με ωραία τριαντάφυλλα.

Γιατί σας πληρώνουμε;

Ενα πρωινό, μαζί με τον αείμνηστο συνάδελφο Δημήτρη Μαθιόπουλο που εργαζόταν στην εφημερίδα Το Βήμα, περάσαμε μια βόλτα από το κέντρο της Αμεσης Δράσης για να ενημερωθούμε για τα συμβάντα της περασμένης νύχτας. Την ώρα που συζητούσαμε με τον τότε διοικητή Μανώλη Σηφάκη, μια κυρία τηλεφώνησε από την περιοχή της Πλάκας. Είπε στον αστυνομικό που σήκωσε το τηλέφωνο ότι είχε μια διαφωνία με μια γειτόνισσα σχετικά με την Καρολίνα του Μονακό, αν δηλαδή ήταν ερωτευμένη με κάποιον.

Ο αστυφύλακας της είπε ότι δεν είχε να της δώσει κάποια απάντηση και της συνέστησε να καλέσει στην πρεσβεία ή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εκείνη εκνευρίστηκε και ανταπάντησε ότι δεν είχε καμία δουλειά με πρεσβείες και υπουργεία. Και ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής της είπε: «Aπαιτώ να με εξυπηρετήσετε εσείς».

Ο αστυφύλακας προσπάθησε να της εξηγήσει, εκείνη θύμωνε όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να κλείσει το τηλέφωνο στα μούτρα του οργάνου απειλώντας ότι θα καλούσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί απευθείας για την «αμάθεια των αστυνομικών». Προηγουμένως, όμως, φώναξε στο αυτί του αστυφύλακα: «Λυπάστε και δεν ξέρετε αν είναι ερωτευμένη ή όχι η πριγκίπισσα του Μονακό; Τότε γιατί σε πληρώνουμε; Να φύγεις από κει και να πας σε εργοστάσιο να δουλέψεις! Τι Αμεση Δράση είναι αυτή αν δεν γνωρίζετε βασικά πράγματα;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης