Ελληνας φωτογράφος εκθέτει στο Μεξικό

Ελληνας φωτογράφος εκθέτει στο Μεξικό

Μια κοντινή ματιά στην αστική μοναξιά μέσα από φωτογραφικά πορτραίτα διάσημων πόλεων, τραβηγμένα στο λυκόφως και στο λυκαυγές. Πρόκειται για τη νέα δουλειά "Alone Together"του Αριστοτέλη Ρουφάνη που αποτυπώνει τη μοναξιά στις μεγαλουπόλεις του Κόσμου. 

Ελληνας φωτογράφος εκθέτει στο Μεξικό
Ο Έλληνας φωτογράφος Αριστοτέλης Ρουφάνης δημοσιοποίησε σήμερα την πιο πρόσφατη δουλειά του με τίτλο "Alone Together", η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στην έγκριτη έκθεση τέχνης ZONAMACO FOTO στην πόλη του Μεξικό τον ερχόμενο μήνα. Η νέα σειρά αποτελεί έναν ποιητικό αναστοχασμό πάνω στην αστική αποξένωση και την ανθρώπινη ανάγκη για συντροφικότητα, μέσα από μια ιδιαίτερα πρωτότυπη συλλογή αστικών τοπίων που απαθανατίζουν κάποιες από τις διασημότερες πόλεις του κόσμου με τρόπο που δεν έχουν ξαναϊδοθεί στο παρελθόν.

 
Επιστρατεύοντας μια φωτογραφική τεχνική εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας, ο Αριστοτέλης Ρουφάνης τράβηξε αυτές τις σπάνιες εικόνες αφότου περίμενε υπομονετικά την αυγή και το σούρουπο για να συμπέσουν οι κατάλληλες συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού γνώριμες πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μαϊάμι και η Αθήνα απεικονίζονται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σκεπασμένες με σκούρο μπλε σκοτάδι και με μικρά φωτάκια από διαμερίσματα να λάμπουν εδώ κι εκεί.



Σύμφωνα με τον ίδιο τον φωτογράφο: “Σε μια μεγάλη πόλη, φαίνεται να εστιάζουμε στις καταναλωτικές ανάγκες, ξεχνώντας την ανάγκη για συντροφικότητα. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αν και νιώθουμε μοναξιά, δεν είμαστε μόνοι. Η ατομικότητα δεν είναι το ίδιο με την αποξένωση.” 

Για τον Αριστοτέλη Ρουφάνη, το σκοτάδι συμβολίζει την αστική μοναξιά και απομόνωση, και τα μικρά φωτάκια τους ανθρώπους που βρίσκονται ξεκομμένοι ο ένας απο τον άλλον στην ζωή της πόλης. 
Τα συναισθηματικά φορτισμένα πανοράματα της σειράς «Alone Together» παρουσιάζουν μια πιο ιδιωτική και μαλακή προσέγγιση στην θεματική των αχανών τσιμεντένιων αστικών τοπίων, προσφέροντας μια προοπτική άνωθεν και “ενώνοντας τις τελίτσες” της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και αλληλεγγύης ενάντια στον φρενήρη ρυθμό της μεγάλης πόλης. Μέσα απο εξονυχιστική επεξεργασία που μπορεί να πάρει και έναν ολόκληρο μήνα για την κάθε εικόνα, ο Αριστοτέλης Ρουφάνης φροντίζει να αναδείξει ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες, κάτι που επιτρέπει στον θεατή να φανταστεί ότι είναι μέρος της σκηνής που παρατηρεί.

Κλείσιμο


Ένας κατά βάση αυτοδίδακτος φωτογράφος, ο Αριστοτέλης Ρουφάνης έτρεφε πάντα μεγάλο θαυμασμό για την αρχιτεκτονική, και ιδιαίτερα για τα επαναλαμβανόμενα σχήματα και την κλίμακα των μεγάλων πόλεων. Το ενδιαφέρον του για τις πολλές αντιθέσεις και την πληθώρα πληροφοριών που μπορεί να συλλέξει κανείς μέσα από μια “ανάγνωση” του αστικού τοπίου έχει οδηγήσει τον καλλιτέχνη να στρέψει το φακό του στην αστική αρχιτεκτονική πολλές φορές στο παρελθόν. Η σειρά «Alone Together» είναι η πιο ώριμη και προχωρημένη δουλειά του μέχρι στιγμής, και συνδυάζει διάφορες θεματικές που έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενες σειρές αλλά με έναν πολύ επιδέξιο και εκλεπτυσμένο τρόπο. Για την έκθεση στη ZONAMACO FOTO (20-24 Σεπτεμβρίου) ο Αριστοτέλης Ρουφάνης θα παρουσιάσει με την γκαλερί Arte Globale δυο φωτογραφίες από τη νέα σειρά για πρώτη φορά παγκοσμίως, οι οποίες θα εκτυπωθούν σε μέγεθος μέχρι και πάνω από 3 μέτρα και με εξαιρετικής ευκρίνειας εκτύπωση, επιτρέποντας έτσι στον θεατή να βυθιστεί σε μία μοναδική εικαστική και συναισθηματική εμπειρία.



Ποιος είναι ο καλλιτέχνης

Ο Αριστοτέλης Ρουφάνης (γεν. 1983 Αθήνα) είναι φωτογράφος με έδρα το Λονδίνο και η δουλειά του εστιάζει στα μοτίβα, τις υφές και τις ανθρώπινες σχέσεις έτσι όπως ορίζονται απο τη συνθήκη 
της αστικής αρχιτεκτονικής. Δραστήριος σαν φωτογράφος απο την ηλικία των είκοσι, ο Αριστοτέλης Ρουφάνης είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στο μέσο του μέσα από πολλά προσωπικά φωτογραφικά πρότζεκτ. Το 2016 έχει συμμετάσχει στην διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης Scope στο Miami Beach, και με μια ατομική έκθεση στο εξίσου σημαντικό Fotofever στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά το έργο του επιλέχθηκε για την Καλοκαιρινή Έκθεση του Royal Academy of Arts στο Λονδίνο, και ξεπούλησε πριν απο τα επίσημα εγκαίνια για το κοινό.
Το 2017 συμμετείχε στο Scope στη Βασιλεία κατά τη διάρκεια του Art Basel 2017, και πρόκειται να συμμετάσχει στην καταξιωμένη έκθεση σύγχρονης φωτογραφίας ZONAMACO FOTO στην πόλη του Μεξικό, καθώς και σε άλλες διοργανώσεις ανά τον κόσμο. Έργα του Αριστοτέλη Ρουφάνη βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, το Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη και την πόλη του Μεξικό.

Η έκθεση στο Μεξικό

Η ZONAMACO FOTO αποτελεί την φωτογραφική διοργάνωση της ZONAMACO, την πιο σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης στη Λατινική Αμερική. Ιδρυθείσα από τη Ζέλικα Γκαρθία το 2002, η ZONAMACO έχει καθιερωθεί ως η πιο επιφανής πλατφόρμα για πώληση, έκθεση και προώθηση διεθνούς σύγχρονης τέχνης στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Η ZONAMACO FOTO λαμβάνει χώρα φέτος για τρίτη φορά, και θα παρουσιάσει vintage, μοντέρνα και σύγχρονη φωτογραφία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης