Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μίλησε στην Αθήνα για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μίλησε στην Αθήνα για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης

Χαρακτήρισε τη θρησκεία μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό και αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο.

Ο πιο διάσημος άθεος του πλανήτη, ο διάσημος Βρετανός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης σε μία εκδήλωση στον πολυχώρο Hub.

Στη συζήτηση που συνδιοργάνωσαν τα Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρον, ο Ντόκινς έθιξε μία ποικιλία θεμάτων και παρουσίασε τις ριζοσπαστικές απόψεις που τον έχουν κάνει διάσημο ανά την υφήλιο.

Χαρακτήρισε τη θρησκεία μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό και αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο.

Σύμφωνα με τον Ντόκινς, όλες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής, ενώ ο  βιολόγος πιστεύει επίσης ότι το κράτος πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

Nodas

Αν θες να χασεις τη λογικη ξεκινα συζητηση με θρησκευομενους.

Αντρεας

Τι;;; Δεν υπάρχει ο λευκός παππούλης να μας κοιτάει από τον ουρανό; Μας πήρατε τον αη βασίλη, μας πήρατε τα αερικά. Κάτω τα χέρια από τον παππούλη μας.

Ποτέ δεν υπήρχε...

Ο Θεός όπως τον περιγράφεις ποτέ δεν υπήρξε. Ο Θεός είναι κάτι το ακατάληπτο, γι' αυτό και οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης της υπόστασης Του από όντα πολύ κατώτερα (όπως είναι οι άνθρωποι) πέφτει στο κενό. Και φυσικά όταν κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί την Ουσία και το Λόγο του Θεού, επιστρατεύει την εύκολη λύση της κοροϊδίας. Δεν πειράζει, προσωπικά δεν κακίζω κανέναν συνάνθρωπό μου που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξη του Θεού. Και φυσικά κατ' ουσία ούτε Εκείνος τους κακίζει.

Μπα

Πιο πιθανό να υπαρχει παππούλης απο το να προέκυψε κύτταρο απο σούπα μορίων και αλλα καταγελαςτα και πλήρως αναπόδεικτα παραμυθια της χαλιμάς

ριστοκλς

Ν μιλοσε γι τν μονοθεϊσμ κα μνον.

Κλασική περίπτωση...

Είπε ο σατανάς: "Δεν Τον βλέπεις, δε με βλέπεις", τουτέστιν: "Δεν πιστεύεις στο Θεό; Τέλεια, κάνω εγώ τη δουλειά μου μια χαρά, όντας αόρατος, σας χορεύω όλους στο ταψί". Περαστικά σας ψώνια επιστήμονες, πείτε ό,τι θέλετε να πείτε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, δεν σας λαμβάνει κανένας σόφρων άνθρωπος στα σοβαρά. Εξάλλου όλοι γίνεστε θρήσκοι όταν έρχεται το τέλος, απλά άλλο το παραδέχονται, κι άλλοι όχι.

Του σατανά

Απαπα, ντροπής πράγματα να αναζητά κάποιος τη λογική αλήθεια και να μην επαναπαύεται σε θρησκοληψίες... Του σατανά είναι ολα αυτά... Μας ψεκάζουν κιόλας αυτοί οι διεστραμμένοι άθεοι. Φήμες λένε ότι έχουν γνωρίσει και αυτοπροσώπως τον σατανά.

Ένας χριστιανος

Για όλους εσάς που έχετε αμφιβολία για την ύπαρξη του θεου

Ένας χριστιανός

Και όλα αυτά σαυτον τον πλανήτη δημιουργήθηκαν τυχαια

Όχι

Όχι, δημιουργήθηκαν με βάση μια σειρά επιστημονικά καθορισμένων και εξαιρετικά τεκμηριωμένων διαδικασιών.

Ε.Ε.Π

Ο Ντόκινς είναι ξεκάθαρα βυθισμένος στη δική του, ιδιαίτερη εκδοχή του φονταμενταλιστικού δυαλισμού. Παρ' όλα αυτά είναι απαραίτητος, αν όχι επιβεβλημένος, ένας έλεγχος με βάση την πραγματικότητα. Ο Ντόκινς δίνει την εντύπωση πως βλέπει τα πράγματα στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά πολωμένης κοσμοθεωρίας, η οποία δεν είναι λιγότερο αποκαλυπτική και στρεβλή απ' όσο οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί που επιθυμεί να ξεριζώσει. Άραγε η πραγματική λύση στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς είναι το να αναπαράγουν οι αθεϊστές ό,τι αρνητικό υπάρχει σ' αυτούς; Αυτό που έχει μπροστά του είναι ένας αθεϊστικός φονταμενταλισμός τόσο βαθιά προβληματικός και στρεβλός όσο και τα θρησκευτικά του σύστοιχα. Υπάρχουν προφανώς καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Εν προκειμένω, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένας σπασμωδικός αθεισμός, αλλά μια σοβαρή ενασχόληση με τα ζητήματα και φυσικά ο Ντόκινς δεν είναι διατεθειμένος να κάτσει να μελετήσει σοβαρά το Χριστιανισμό και να αναμετρηθεί με τις ιδέες του. Απεναντίας είναι υπέρτατα χαζό και απερίγραπτα ανήθικο να ισχυρίζεται κάποιος ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι παρά μια δύναμη του κακού, όπως ισχυρίζεται ο Ρ. Ντόκινς και,το σημαντικότερο, ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και χρειαζόμαστε ένθερμους συμμάχους σ' αυτό τον πόλεμο (!) με σκοπό να απομακρύνουμε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης που εξώκοιλε ο δυστυχής σε κάποιο εκκλησιαστικό δογματικό λιμανάκι του Θεού. Δεν βάζεις τη μνηστή σου σε δοκιμαστικό σωλήνα για να προσδιορίσεις τά χημικά της συστατικά! Αντίθετα, βγαίνετε μαζί έξω τό βράδυ! Η επιστημονική γνώση αναλύει και περιγράφει πολλαπλές παράμετρους . Η προσωπική γνώση δημιουργεί μοναδικές συναντήσεις. Τά δύο αυτά είναι διαφορετικά, αλλά και συμπληρωματικά. Εκεί όπου η ορθολογική επιστημονική γνώση διερευνά την απαρχή στο Σύμπαν με την ψυχρή αναλυτική Αριστοτέλεια λογική, η θρησκευτική γνώση ασχολείται με μιά Πλατωνική Συνάντηση δύο Προσώπων. Η επιστήμη ασχολείται με την υλική όψη των πραγμάτων,αλλά ο γνήσιος Χριστιανισμός ανήκει στον κόσμο των προσωπικών σχέσεων. Όπως όλες οι προσωπικές γνώσεις, έτσι κι αυτή, δέν είναι απλά μιά συνάντηση. Μόλις γνωρίσουμε κάποιον επακολουθεί μιά προσωπική εμπειρική σχέση θετική η αρνητική. Έτσι συμβαίνει πάντα και με το Θεό, άν και δεν γνωρίζω κάποιον να περιγράφει μια απογοητευτική εμπειρία της μοναδικής συνάντησης γνωρίζοντας , στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού ,τον Θεό Πατέρα πάντα μέσω της Δωρεάς του ενσαρκωμένου Προσιτού Θεανθρώπου Ιησού Χριστού...

What?

Σάλτσες: 20/20 Ουσία: 0

Μιλάμε για μεγάλο νούμερο

Πάνω που έλεγα οτι το συλλογικό iq του Ελλαδισταν δεν μπορει να πέσει χαμηλότερα άρχισε η εισαγωγή καταγέλαστων καθυστερημένων απο τη Βρετανία . Για ποια εξέλιξη να μιλήσει αυτός ρε ; Αυτός ειναι πανασχετος κλόουν

ανγετς

Είναι απόψεις του και μόνον. Οι θετικές επιστήμες δεν παίρνουν θέση στο θέμα της υπάρξεως του Θεού, διότι δεν είναι αυτό το αντικείμενό τους. Δεν αποδεικνύεται με τη φυσική ούτε η ύπαρξη ούτε η ανυπαρξία του Θεού. Άλλωστε πολλοί επιστήμονες ήσαν και είναι άνθρωποι με βαθιά πίστη στο Θεό. Ο Θεός αποκαλύπτεται. Δεν ανακαλύπτεται.

dimy

αυτες τις θεωρειες να τις διδαξει στην πατριδα του αυτος ο καραγκιοζης .εδω ειναι Ελλαδα ποτισμενη με ηρωων και αγιων αιμα.

really?

ποτισμένη και ψεκασμένη μη σου πω...

Epi

Σοβαρά ε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης