Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μίλησε στην Αθήνα για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης

Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς μίλησε στην Αθήνα για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης

Χαρακτήρισε τη θρησκεία μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό και αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο.

Ο πιο διάσημος άθεος του πλανήτη, ο διάσημος Βρετανός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε για τον αθεϊσμό και τη θεωρία της εξέλιξης σε μία εκδήλωση στον πολυχώρο Hub.

Στη συζήτηση που συνδιοργάνωσαν τα Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρον, ο Ντόκινς έθιξε μία ποικιλία θεμάτων και παρουσίασε τις ριζοσπαστικές απόψεις που τον έχουν κάνει διάσημο ανά την υφήλιο.

Χαρακτήρισε τη θρησκεία μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό και αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο.

Σύμφωνα με τον Ντόκινς, όλες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής, ενώ ο  βιολόγος πιστεύει επίσης ότι το κράτος πρέπει να είναι πλήρως ανεξάρτητο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Αντρεας

Τι;;; Δεν υπάρχει ο λευκός παππούλης να μας κοιτάει από τον ουρανό; Μας πήρατε τον αη βασίλη, μας πήρατε τα αερικά. Κάτω τα χέρια από τον παππούλη μας.

Ποτέ δεν υπήρχε...

Ο Θεός όπως τον περιγράφεις ποτέ δεν υπήρξε. Ο Θεός είναι κάτι το ακατάληπτο, γι' αυτό και οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης της υπόστασης Του από όντα πολύ κατώτερα (όπως είναι οι άνθρωποι) πέφτει στο κενό. Και φυσικά όταν κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί την Ουσία και το Λόγο του Θεού, επιστρατεύει την εύκολη λύση της κοροϊδίας. Δεν πειράζει, προσωπικά δεν κακίζω κανέναν συνάνθρωπό μου που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξη του Θεού. Και φυσικά κατ' ουσία ούτε Εκείνος τους κακίζει.

Μπα

Πιο πιθανό να υπαρχει παππούλης απο το να προέκυψε κύτταρο απο σούπα μορίων και αλλα καταγελαςτα και πλήρως αναπόδεικτα παραμυθια της χαλιμάς

ριστοκλς

Ν μιλοσε γι τν μονοθεϊσμ κα μνον.

Κλασική περίπτωση...

Είπε ο σατανάς: "Δεν Τον βλέπεις, δε με βλέπεις", τουτέστιν: "Δεν πιστεύεις στο Θεό; Τέλεια, κάνω εγώ τη δουλειά μου μια χαρά, όντας αόρατος, σας χορεύω όλους στο ταψί". Περαστικά σας ψώνια επιστήμονες, πείτε ό,τι θέλετε να πείτε κατά τη διάρκεια της ζωής σας, δεν σας λαμβάνει κανένας σόφρων άνθρωπος στα σοβαρά. Εξάλλου όλοι γίνεστε θρήσκοι όταν έρχεται το τέλος, απλά άλλο το παραδέχονται, κι άλλοι όχι.

Του σατανά

Απαπα, ντροπής πράγματα να αναζητά κάποιος τη λογική αλήθεια και να μην επαναπαύεται σε θρησκοληψίες... Του σατανά είναι ολα αυτά... Μας ψεκάζουν κιόλας αυτοί οι διεστραμμένοι άθεοι. Φήμες λένε ότι έχουν γνωρίσει και αυτοπροσώπως τον σατανά.

Μπεεε

Συγγνώμη που δεν είμαι μέσα στη μόδα της εποχής, που προστάζει να λοιδωρούνται οι απανταχού πιστοί. Είμαι οπισθοδρομικός, το παραδέχομαι. Συγχαρητήρια για την "προοδευτικότητά" σου.

.

Οι αισθήσεις μας, που μας επιβάλλουν το αίσθημα της λογικής και του παραλόγου, είναι ικανές να μας δώσουν ένα 1-2% της πραγματικής εικόνας του κόσμου. Ο δε εγκέφαλός μας, που ως γνωστόν λειτουργεί μόνο κατά ένα 5-6%, είναι που μας επιβάλλει τη"λογική" που λες. Επομένως μεγειά τη λογική.

Διάβασε κανένα βιβλίο...

...επικαλείσαι τον Αριστοτέλη για να επιχειρηματολογήσεις για τα περί λογικής, και κατά της ύπαρξης του Θεού. Άνοιξε κανένα βιβλίο, διάβασε τις θεωρίες του Αριστοτέλη, αλλά και του Πλάτωνα και του Σωκράτη για τα περί Θεού, και μετά βγες να πετάξεις τις εξυπνάδες σου για τη "λογική". Κανένας από τους αρχαίους Έλληνες δε μίλησε ή έγραψε για ανυπαρξία Θεού.

Μας ψεκάζουν vol2

" Οι αισθήσεις επιβάλλουν (!) το αίσθημα (!!) της λογικής " Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Έλα μωρέ, πολλά ζητάω, αφού το είπε ο παπάς της γειτονιάς μάλλον θα ναι σωστό! " Ο δε εγκέφαλός μας, που ως γνωστόν (!!) λειτουργεί μόνο κατά ένα 5-6% " Ο δικός σου εγκέφαλος μπορεί, αμφιβάλλω όμως για τον εγκέφαλο των υπόλοιπων Homo sapiens. Θα ήθελα να μου βρεις κάποιο πρόσφατο επιστημονικό άρθρο από επίσημο επιστημονικό φορέα, γραμμένο από βιοεπιστήμονες και δημοσιευμένο σε σοβαρό επιστημονικό περιοδικό που να τεκμηριώνει αυτήν την πολύ καλά διαδεδομένη φήμη. Σε περίπτωση που βρεις κάτι (σε κανα παράλληλο σύμπαν), πως θα το εμπιστευτείς όταν βασίζεται στην σατανική επιστημονική στενόμυαλη λογική;; " είναι που μας επιβάλλει τη"λογική" που λες " Δυστυχώς σε ορισμένους έχει βρει τρόπο να επιβάλλει και το παράλογο...

Οτι να ναι

Υποστηρίζω ότι από την εποχή του Αριστοτέλη (όχι κατ' ανάγκη από τον ίδιο) χρησιμοποιείται η λογική άρα... πιστεύω ότι ο Αριστοτέλης ήταν κατά του θεου (!?!?!?). Πριν ανοίξω εγώ βιβλία φιλοσοφίας, δεν ανοίγεις και κανα βιβλίο ελληνικής γλώσσας Ε' Δημοτικού;;

Ποιο βιβλίο της Ε Δημοτικού;;;

...αυτό της φιλενάδας σου της απάτριδος της Ρεπούσαινας; Κατάλαβα, είσαι του δόγματος ανθελληνισμός-αθεα. Περαστικά. Δε σώζεσαι ούτε με λοβοτομή. Τσάμπα φαιά ουσία χαλάω για πάρτη σου.

Μπεεεε νο2

Ενώ η θεωρία για δημιουργία του κόσμου από ένα συμπυκνωμένο ζουμί που κάποια στιγμή έκανε ένα μπαμ και έγινε το σύμπαν, είναι πολύ λογική!!!! LOOOOOLLLLL! Ρε τι πίνετε και δε μας δίνετε!!!! Χαχαχαχα!!! Να χαρώ εγώ λογική. Χαχαχαχαχαχα!!!

Μπα

Και η εξέλιξη πως οδήγησε στη λογική ; Τα βακτήρια και οι ιοι ειναι πολυ πιο εξελιγμένοι απο τον άνθρωπο απο πλευράς ικανότητας για επιβίωση και προσαρμοστικότητα . Αρα ο άνθρωπος ειναι εξελικτικά αποτυχημένο είδος και η εμφάνιση του αδύνατον να ερμηνευτεί απο την εξελικτική θεωρία

Μας ψεκάζουν τελικά

Αν θεωρείς τον έλεγχο της τήρησης της στοιχειώδους λογικής "μόδα" τότε θα πρέπει να είσαι αρκετά... παλιομοδίτης. Η λογική από την εποχή του Αριστοτέλη αποτελεί μέσο ουσιαστικής κρίσης. Πράγματι, ποιος είναι περισσότερο πρόβατο; Αυτός που με όχημα τη σκέψη και τη λογική προσπαθεί να ερμηνεύσει τον κόσμο ή αυτός που άκριτα υιοθετεί οτιδήποτε του πλασάρει το εκάστοτε ιερό βιβλίο;;

Ένας χριστιανος

Για όλους εσάς που έχετε αμφιβολία για την ύπαρξη του θεου

Ένας χριστιανός

Και όλα αυτά σαυτον τον πλανήτη δημιουργήθηκαν τυχαια

Όχι

Όχι, δημιουργήθηκαν με βάση μια σειρά επιστημονικά καθορισμένων και εξαιρετικά τεκμηριωμένων διαδικασιών.

ανγετς

Ποιος καθόρισε τις διαδικασίες;

Ο άνθρωπος σε ρωτάει...

Ποιος ή τι έβαλε τους συγκεκριμένους κανόνες; Τυχαία έγιναν οι κανόνες λειτουργίας του σύμπαντος; Χωρίς αιτία δεν γίνεται τίποτα στο σύμπαν. Αυτή η αιτία είναι ο Δημιουργικός Νους, αυτό που λέμε Θεός. Απλά και σταράτα πράγματα, δεν είναι πυρηνική φυσική.

Τίμου λες ;

Και πως "εξελίχθηκε" ρε Σανη ο πρώτος ζωντανός οργανισμός ; Οέο ;

Μπα

1) για πες μου με βάση αυτές τις διαδικασίες πως προκύπτει νέο είδος απο προηγούμενο ; Γίνεται μια μετάλλαξη σε εμένα και είμαι νέο είδος - δηλ ΕΞ ορισμού δεν μπορω να αναπαραχθω με το παλαιότερο είδος . Πως συνεχίζει το νέο "είδος" μου ; 2) ποσά νέα είδη έχεις δημιουργησει με εξελικτικά πειράματα αποδεικνύοντας τη θεωρία ;

Μη θρησκόληπτος, όχι απαραίτητα άθεος

Οι διαδικασίες (πχ της εξέλιξης) είναι πολύ καλά καθορισμένες και προσδιορισμένες από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Δρομολογούνται ανά τους αιώνες όχι από μία επιβλέπουσα ανθρωπόμορφη δύναμη που εξουσιάζει το σύμπαν και τις ζωές μας, αλλά από την διαφορική επιβίωση και αναπαραγωγή που προκύπτει από την γενετικά καθοδηγούμενη εμφάνιση συγκεκριμένων χαρακτήρων σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα και συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Ε.Ε.Π

Ο Ντόκινς είναι ξεκάθαρα βυθισμένος στη δική του, ιδιαίτερη εκδοχή του φονταμενταλιστικού δυαλισμού. Παρ' όλα αυτά είναι απαραίτητος, αν όχι επιβεβλημένος, ένας έλεγχος με βάση την πραγματικότητα. Ο Ντόκινς δίνει την εντύπωση πως βλέπει τα πράγματα στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά πολωμένης κοσμοθεωρίας, η οποία δεν είναι λιγότερο αποκαλυπτική και στρεβλή απ' όσο οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί που επιθυμεί να ξεριζώσει. Άραγε η πραγματική λύση στους θρησκευτικούς φονταμενταλισμούς είναι το να αναπαράγουν οι αθεϊστές ό,τι αρνητικό υπάρχει σ' αυτούς; Αυτό που έχει μπροστά του είναι ένας αθεϊστικός φονταμενταλισμός τόσο βαθιά προβληματικός και στρεβλός όσο και τα θρησκευτικά του σύστοιχα. Υπάρχουν προφανώς καλύτεροι τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Εν προκειμένω, αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένας σπασμωδικός αθεισμός, αλλά μια σοβαρή ενασχόληση με τα ζητήματα και φυσικά ο Ντόκινς δεν είναι διατεθειμένος να κάτσει να μελετήσει σοβαρά το Χριστιανισμό και να αναμετρηθεί με τις ιδέες του. Απεναντίας είναι υπέρτατα χαζό και απερίγραπτα ανήθικο να ισχυρίζεται κάποιος ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι παρά μια δύναμη του κακού, όπως ισχυρίζεται ο Ρ. Ντόκινς και,το σημαντικότερο, ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και χρειαζόμαστε ένθερμους συμμάχους σ' αυτό τον πόλεμο (!) με σκοπό να απομακρύνουμε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης που εξώκοιλε ο δυστυχής σε κάποιο εκκλησιαστικό δογματικό λιμανάκι του Θεού. Δεν βάζεις τη μνηστή σου σε δοκιμαστικό σωλήνα για να προσδιορίσεις τά χημικά της συστατικά! Αντίθετα, βγαίνετε μαζί έξω τό βράδυ! Η επιστημονική γνώση αναλύει και περιγράφει πολλαπλές παράμετρους . Η προσωπική γνώση δημιουργεί μοναδικές συναντήσεις. Τά δύο αυτά είναι διαφορετικά, αλλά και συμπληρωματικά. Εκεί όπου η ορθολογική επιστημονική γνώση διερευνά την απαρχή στο Σύμπαν με την ψυχρή αναλυτική Αριστοτέλεια λογική, η θρησκευτική γνώση ασχολείται με μιά Πλατωνική Συνάντηση δύο Προσώπων. Η επιστήμη ασχολείται με την υλική όψη των πραγμάτων,αλλά ο γνήσιος Χριστιανισμός ανήκει στον κόσμο των προσωπικών σχέσεων. Όπως όλες οι προσωπικές γνώσεις, έτσι κι αυτή, δέν είναι απλά μιά συνάντηση. Μόλις γνωρίσουμε κάποιον επακολουθεί μιά προσωπική εμπειρική σχέση θετική η αρνητική. Έτσι συμβαίνει πάντα και με το Θεό, άν και δεν γνωρίζω κάποιον να περιγράφει μια απογοητευτική εμπειρία της μοναδικής συνάντησης γνωρίζοντας , στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού ,τον Θεό Πατέρα πάντα μέσω της Δωρεάς του ενσαρκωμένου Προσιτού Θεανθρώπου Ιησού Χριστού...

What?

Σάλτσες: 20/20 Ουσία: 0

σάλτσες λές; ο.κ σε ακούω με επιχειρήματα..

ο.κ μιάς και έχεις περίπλοκη σκέψη. Τι πιό σύνθετο θέλεις να ακούσεις; θέσε τις ερωτήσεις και το πάμε μαζί μέχρι το βράδυ!

τα μυστήρια του Θεού σε πείσμα του Ντόκινς.

Όταν κοιτάξετε τον κόσμο σήμερα, τι θα βρείτε; Ξεκινάμε με το τι μπορούμε να δούμε.Πολύ μικρό μέρος του σύμπαντος είναι η ορατή ύλη, στην πραγματικότητα, περίπου 5 % μόνο. Αυτή αποτελείται από αστέρια και αέρια (κυρίως υδρογόνου), όλα συνδέονται μεταξύ τους με τη βαρύτητα μέσα σε γαλαξίες. Οι γαλαξίες επίσης συνδέονται μεταξύ τους, οργανωμένοι σε ομάδες. Κλίμακες μήκους στο Σύμπαν: Μια χρήσιμη μονάδα είναι η απόσταση παρσέκ, η οποία είναι η τυπική απόσταση μεταξύ των άστρων. 1pc = 3,26 έτη φωτός περίπου 30 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. τυπικό μέγεθος γαλαξία: 10 Kiloparsec, ή 30.000 έτη φωτός. απόσταση μεταξύ των γαλαξιών: 500 Kpc, ή περίπου 1,5 εκατ. έτη φωτός. απόσταση από το πλησιέστερο γαλαξιακό σμήνος: 20 Mpc (εκατομμύρια παρσέκ). Μέγεθος του ορατού σύμπαντος: 10 Gpc (1 gigaparsec είναι ένα δισεκατομμύριο παρσέκ), περίπου 30 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Τα αστέρια είναι σφαιρικά σώματα που αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο. Ένα αστέρι εκπέμπει φως, επειδή έχει ένα φυσικό πυρηνικό αντιδραστήρα μέσα του, που καίει με σταθερή καύση το υδρογόνο. Υπάρχουν περίπου εκατό δισεκατομμύρια αστέρια σε έναν γαλαξία, και εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό σύμπαν που έχουν συνολικά 10.000.000.000.000.000.000.000 άστρα. Οι γαλαξίες περιστρέφονται με μια εκπληκτική ταχύτητα, μία πλήρη περιστροφή κάθε εκατό εκατομμύρια χρόνια. Το μέσο μέγεθος ενός κόκκου άμμου είναι 1 mm, έτσι υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο κόκκοι άμμου ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε ένα χιλιόμετρο θαλάσσιας ακτής υπάρχουν περίπου δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δηλαδή περίπου 10 στην δεκατη τρίτη κόκκους άμμου. Η χώρα μας έχει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα αιγιαλού 10 στην δεκάτη εβδόμη κόκκους της άμμου! Το νούμερο αυτό είναι επτά τάξεις μεγέθους (ένα εκατομμύριο φορές) μικρότερο από το ποσό των αστεριών στον ουρανό. Αν η ορατή ύλη είναι περίπου το 5% του σύμπαντος μόνο, τι άλλο υπάρχει; Περίπου το ένα 23% είναι αόρατη ύλη, και γι αυτό ονομάζεται σκοτεινή ύλη, μέσα και γύρω από τους γαλαξίες και τα σμήνη. Υπάρχει περίπου έξι φορές περισσότερη σκοτεινή ύλη από την ορατή ύλη! το υπόλοιπο 73% είναι σκοτεινή ενέργεια .Η σκοτεινή ενέργεια είναι μια υποθετική μορφή ενέργειας που διαπερνά όλο το διάστημα και τείνει να επιταχύνει την διαστολή του σύμπαντος. Οι αστρονόμοι με τον όρο σκοτεινή ενέργεια περιγράφουν το μυστηριώδη πεδίο που πρέπει να περιέχεται στον κενό χώρο του Σύμπαντος, και που αναγκάζει τους γαλαξίες να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο επιταχυνόμενοι.

Μιλάμε για μεγάλο νούμερο

Πάνω που έλεγα οτι το συλλογικό iq του Ελλαδισταν δεν μπορει να πέσει χαμηλότερα άρχισε η εισαγωγή καταγέλαστων καθυστερημένων απο τη Βρετανία . Για ποια εξέλιξη να μιλήσει αυτός ρε ; Αυτός ειναι πανασχετος κλόουν

ανγετς

Είναι απόψεις του και μόνον. Οι θετικές επιστήμες δεν παίρνουν θέση στο θέμα της υπάρξεως του Θεού, διότι δεν είναι αυτό το αντικείμενό τους. Δεν αποδεικνύεται με τη φυσική ούτε η ύπαρξη ούτε η ανυπαρξία του Θεού. Άλλωστε πολλοί επιστήμονες ήσαν και είναι άνθρωποι με βαθιά πίστη στο Θεό. Ο Θεός αποκαλύπτεται. Δεν ανακαλύπτεται.

dimy

αυτες τις θεωρειες να τις διδαξει στην πατριδα του αυτος ο καραγκιοζης .εδω ειναι Ελλαδα ποτισμενη με ηρωων και αγιων αιμα.

really?

ποτισμένη και ψεκασμένη μη σου πω...

Ψεκασμένος...

...είσαι μάλλον εσύ, και μάλιστα με κακία και μοχθηρία εναντίον οποιουδήποτε έχει πίστη, μία έννοια της οποίας τη δύναμη και την ουσία δεν μπορείς να αντιληφθείς. Δεν πειράζει, λίγα κρύα ντους και θα σου περάσει η κάψα. Το πολύ-πολύ και κανένα ηλεκτροσόκ και θα είσαι κομπλέ.

Epi

Σοβαρά ε;

Χρήστος

Ευτυχώς υπάρχουν και άνθρωποι σαν αυτόν που έχουν το θάρρος να καταγγειλουν τις θρησκείες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης