To «Πόλεμος και πόλεμος» στα ελληνικά

To «Πόλεμος και πόλεμος» στα ελληνικά

Το μυθιστόρημα του Ούγγρου συγγραφέα Λάσλο Κρασναχορκάι, ενός από τους σημαντικότερους Ούγγρους συγγραφείς από τις εκδόσεις Πόλις

To «Πόλεμος και πόλεμος» στα ελληνικά
Ο Λάσλο Κρασναχορκάι γεννήθηκε το 1954 στην πόλη Gyula της Ουγγαρίας. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Ζέγκεντ και της Βουδαπέστης.  Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα τσέχικα, τα βουλγάρικα, τα εβραϊκά, τα ιαπωνικά και τώρα και στα ελληνικά. 

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ούγγρους συγγραφείς και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (ανάμεσά τους το βραβείο Kossuth, που αποτελεί την πιο σημαντική διάκριση της Ουγγαρίας, και το γερμανικό βραβείο Bestenliste-Prize). Το 2015 συμπεριελήφθη στην τελική λίστα για το The Man Booker International Prize.

Στο μυθιστόρημα του «Πόλεμος και Πόλεμος»  ακολουθούμε τη μανιακή φωνή του Γκιόργκι Κόριμ, του ήρωα του, από τις γειτονιές μιας μικρής ουγγρικής πόλης, στη Βουδαπέστη και μετά στη Νέα Υόρκη.

Κλείσιμο

 Το «Πόλεμος και πόλεμος», είναι μια σκιαγράφηση ενός αντι-ήρωα, ενός θλιμμένου γραφιά του Κόριμ που βρίσκει χαρά μέσα στην βαρετή ζωή του, καθώς ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο το οποίο επί δεκαετίες δεν έχει αγγίξει κανείς. Το συγκλονιστικής ποιητικής ομορφιάς κείμενο εξιστορεί την περιπλάνηση τεσσάρων συντρόφων, που πολέμησαν μαζί σ’ έναν καταστροφικό πόλεμο και αγωνίζονται τώρα να επιστρέψουν σπίτι τους και να ξεφύγουν από τον αμείλικτο κόσμο της βίας.

Συγκινημένος από τον εξαιρετικά ευάλωτο χαρακτήρα των ηρώων του χειρογράφου, ο Κόριμ θέτει ως σκοπό της ζωής του να μεταβιβάσει στον κόσμο το ζωτικής σημασίας μήνυμα του κειμένου που μόλις ανακάλυψε. Αποφασίζει να εκπληρώσει αυτό το καθήκον στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί για εκείνον το «κέντρο του κόσμου». 

Ο Κρασναχορκάι ανήκει στη γενιά των ρεαλιστών συγγραφέων αυτών όμως που εξερευνούν τον ρεαλισμό της τρέλας. Αδιάκοπη, συνεχόμενη σύνταξη, με χαρακτήρες που ζουν σε έναν δικό τους κόσμο, ένα δικό τους πόλεμο, ενώ βυθίζονται σε μια θολή, ατίθαση ατμόσφαιρα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης