Αμφίπολη: Γιατί επιμένει να αμφισβητεί την ελληνικότητα του τάφου η Παλαγγιά;

Αμφίπολη: Γιατί επιμένει να αμφισβητεί την ελληνικότητα του τάφου η Παλαγγιά;

Η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας έλεγε ότι ο τάφος που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα το 1977 δεν ήταν του Φιλίππου Β' - Οι κατηγορίες για φιλοσκοπιανή προπαγάνδα και το «άδειασμα» από το National Geographic

Την ώρα που οι ανασκαφές στον τύμβο της αρχαίας Αμφίπολης προχωρούν και η διεθνής κοινότητα αναμένει με ξεχωριστό ενδιαφέρον τις νέες ανακοινώσεις, οι έριδες μεταξύ των αρχαιολόγων συνεχίζονται, τη φορά αυτή για την «ελληνικότητα» του τάφου.

Υπέρμαχος της θεωρίας ότι ο τάφος δεν είναι ελληνικός και μακεδονικός, αλλά ρωμαϊκός, η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά, πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά των επίσημων ανακοινώσεων, που βγαίνουν από το υπουργείο Πολιτισμού και βασίζονται στα ευρήματα της ομάδας ανασκαφής, υπό την επικεφαλής, Κατερίνα Περιστέρη.

Μια ματιά στο παρελθόν της κυρίας Παλαγγιά είναι ενδεικτική των πεποιθήσεών της. Ανάλογη θέση, εξάλλου, διατύπωνε και το 2008, αναφερόμενη στον τάφο του Φιλίππου του Β' (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου), που ανακάλυψε ο Μανώλης Ανδρόνικος στη Βεργίνα, το Νοέμβριο του 1977.

Συνεργάτιδα, τότε, του Σκοπιανού αρχαιολόγου Ευγένιου Μπόρζα, η κυρία Παλαγγιά είχε αμφισβητήσει τα ευρήματα Ανδρόνικου στη Βεργίνα -ακόμη και με άρθρο με την υπογραφή τη δική της και του Μπόρζα, που είχε δημοσιευθεί στο γνωστό περιοδικό National Geographic, στις 23 Απριλίου 2008.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, που είχε αναπαραχθεί μάλιστα σε πολλές αρχαιολογικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο, αναφερόταν πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Αριδαίο και στη σύζυγό του και όχι στον Φίλιππο τον Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου -άρα δεν ήταν ελληνικός και μακεδονικός.

Τότε, η εφημερίδα «Έθνος», σε άρθρο της, με τίτλο «Επίθεση στον τάφο του Φιλίππου», είχε κατηγορήσει ευθέως την κυρία Παλαγγιά για φιλοσκοπιανή προπαγάνδα.

Εκείνη, τότε, είχε απαντήσει στην εφημερίδα με την εξής επιστολή:

«Κύριε Διευθυντά, το σημερινό (σ.σ. της 29ης Απριλίου 2008) δημοσίευμα «Επίθεση στον τάφο του Φιλίππου. Το National Geographic αμφισβητεί τον Ανδρόνικο με σκοπιανή... ομπρέλα» αποτελεί αήθη επίθεση στο πρόσωπό μου, υπονοώντας ότι εξυπηρετώ σκοπιανά συμφέροντα επειδή αποδίδω τον Τάφο Β της Βεργίνας όχι στον Φίλιππο Β της Μακεδονίας, αλλά στον γιο του, Φίλιππο Γ Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά το δημοσίευμά σας, η απόδοση του Τάφου Β στον Φίλιππο Γ συνεπάγεται ότι η Βεργίνα δεν είναι οι αρχαίες Αιγές, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στην προπαγάνδα των Σκοπίων να επιχειρηματολογούν ότι οι Αιγές δεν βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Προφανώς η εφημερίδα σας αγνοεί ότι ο Φίλιππος Γ θάφτηκε στις Αιγές όπως μας πληροφορεί ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος, επομένως, όπου βρίσκεται ο τάφος του, εκεί είναι αναγκαστικά και οι Αιγές.

Ο συνεργάτης μου Ευγένιος Μπόρζα δεν είναι Σκοπιανός αλλά Αμερικανός ιστορικός ρουμανικής καταγωγής. Η άποψη ότι ο Τάφος Β ανήκει στον Φίλιππο Γ δεν είναι καινούργια. Την έχουμε παρουσιάσει σε δημοσιεύσεις και διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκείνο που παρέλειψε να γράψει η εφημερίδα σας είναι ότι αφαιρούμε μεν τον Τάφο Β από τον Φίλιππο Β, του αποδίδουμε όμως τον διπλανό Τάφο Α. Πρόκειται για οικογενειακό νεκροταφείο της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου γιατί ο παραδίπλα τάφος, Τάφος Γ, στέγαζε το σώμα του γιου του, Αλεξάνδρου Δ .

Αφορμή για το δημοσίευμα του National Geographic υπήρξε το συνέδριο που οργανώσαμε στο Σικάγο για τη χρονολόγηση των βασιλικών τάφων της Βεργίνας. Το Νάσιοναλ Τζεογκράφικ επικεντρώθηκε σε ένα από τα συμπεράσματά μας, ότι ο Τάφος Β περιείχε τα όπλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία πήρε ο αδελφός του Φίλιππος Γ Αρριδαίος. Υποστηρίξαμε ότι η χρυσελεφάντινη ασπίδα της Βεργίνας δεν ανήκε στον Φίλιππο Β αλλά στον Αλέξανδρο και ότι θάφτηκε μαζί με τον αδελφό και διάδοχό του. Πώς μπορούν οι απόψεις μας αυτές να εκληφθούν ως προπαγάνδα των Σκοπίων όταν το μόνο μας μέλημα είναι να αποδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός κατέχει τα όπλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι ο Φίλιππος Β είναι θαμμένος δίπλα στον γιο του Φίλιππο Γ Αρριδαίο στη βασιλική πρωτεύουσα των Αιγών;

Η εφημερίδα σας γράφει ότι στο συνέδριο της Αμερικής δεν εκλήθησαν να μιλήσουν οι μαθητές του Ανδρόνικου. Δεν εκλήθησαν γιατί κάθε ανακοίνωση της δικής μας άποψης επέφερε επί των κεφαλών μας υβριστικά δημοσιεύματα των εφημερίδων. Το δημοσίευμα της 29ης Απριλίου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δυστυχώς ο επιστημονικός διάλογος φαίνεται ότι είναι αδύνατος. Οποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους, στιγματίζεται ως Σκοπιανός. Φέρω βαρέως την προσβολή αυτή προς το πρόσωπό μου και προς το πρόσωπο του συνεργάτη μου, διακεκριμένου ιστορικού και φιλέλληνα Ευγενίου Μπόρζα».

Στην κυρία Παλαγγιά είχε απαντήσει η Αγγελική Κοτταρίδη, που ήταν μέλος της ομάδας Ανδρόνικου:

«Οι τάφοι είναι βασιλικοί, και αυτό ουδείς το έχει ποτέ αμφισβητήσει. Η κεραμική του τάφου ΙΙ, που είναι ο τάφος του Φιλίππου του Β', ανήκει αυστηρά στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.».

Τέσσερις βασιλείς είχαν πεθάνει τότε στη Μακεδονία. Ο Φίλιππος ο Β', το 336 σε ηλικία 45 ετών, ο Αλέξανδρος ο Γ' (το 326 σε ηλικία 33 ετών), ο Φίλιππος Γ' ο Αριδαίος (το 317 κοντά στα 40 του χρόνια) και ο μικρός Αλέξανδρος, το 308 σε ηλικία 13 ετών. Ο νεκρός του βασιλικού τάφου ήταν περίπου 45 ετών.

Η κυρία Κοτταρίδη υπενθύμιζε ότι ο Διόδωρος αναφέρει πως ο Φίλιππος Αριδαίος εκτελέστηκε το 317 από την Ολυμπιάδα. Ο Κάσσανδρος έκανε ανακομιδή των οστών και τα μετέφερε με τιμές στις Αιγές. Σε περίπτωση ανακομιδής, «δεν μπορούμε να έχουμε νεκρική πυρά επάνω από τον τάφο. Εδώ όμως, έχουμε».

Το «National Geographic», έπειτα απ' όλα τα παραπάνω, είχε αναδιπλωθεί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις των Μπόρζα και Παλαγγιά.

Σήμερα, η Όλγα Παλαγγιά δίνει και πάλι... αγώνα, προκειμένου να αποδείξει ότι ο τύμβος στο λόφο Καστά δεν είναι ελληνικός και μακεδονικός.

Από την πρώτη στιγμή επιμένει στην άποψή της πως το μνημείο της Αμφίπολης δεν χτίστηκε τον 4ο, αλλά τον 1ο π.Χ. αιώνα.

Μιλώντας σήμερα στο Mega, τόνισε:

«Εγώ λέω ότι μπορεί να είναι του 1ου αιώνα π.Χ. Έλληνες έχουν κατασκευάσει το μνημείο, σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται, αλλά πιστεύω ότι έχει χρηματοδοτηθεί από Ρωμαίους».

Μάλιστα, υποστήριξε πως με τον τύμβο της Αμφίπολης παίζονται πλέον πολιτικά παιχνίδια και γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης των ανακαλύψεων, λόγω της ευαίσθητης περιοχής της Μακεδονίας.

Αφησε μάλιστα και υπαινιγμούς ότι οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής τα κάνουν όλα για τη χρηματοδότηση...

Η κυρία Παλαγγιά επέμεινε στην άποψη ότι ίσως πρόκειται για ένα μνημείο που χτίστηκε μετά τη μάχη των Φιλίππων, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ηρώο πεσόντων.

«Άλλωστε, πιστεύω ότι στην Αμφίπολη δεν είναι μόνο ένας ο νεκρός, αλλά περισσότεροι. Πιστεύω ότι χτίστηκε ως ηρώο για τη μάχη των Φιλίππων» είπε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «το γεγονός ότι δεν έχει θυρόφυλλα δείχνει ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο... Αντίθετα, όλοι οι μακεδονικοί τάφοι ήταν σφραγισμένοι. Για το λόγο αυτό λέω ότι είναι μεταγενέστερο και όχι μακεδονικού τύπου».


ΣΧΟΛΙΑ (263)

SAKIS

Όταν η επιστήμη δεν κάνει τη δουλειά την κάνουν άλλοι!

πφφφ

ξεπουλημενη φιλο$κοπιανη η λεγαμενη.

dimitris

Να δω αν βγει ο τάφος οτι ειναι του Μ Αλεξάνδρου ή κάποιου απο την οικογένεια του που θα κρυφτεί αυτη η κυρία ; Και αν θα βγει να μας πει ότι έκανε λάθος. (Χλωμό)

marios

Δεν νομίζω να πέσει έξω η παλαγια. Για τον Φιλιππο Β και τον Ανδρόνικο, δυστυχώς δεν μας έχει αφίσει καμία σοβαρή απόδειξη ότι είναι του Φίλιππου Β. Απλά ο τύπος βρήκε χρυσό στον τάφο , άρα είναι του Φίλιππου. δεν μπορεί να υπαρχει άλλος τάφος με χρυσό, αφου ο ίδιος δεν βρήκε άλλο !!!! Στην ερώτηση " αφου ο Πυρρος κατέστρεψε κε σκόρπισε όλα τα κόκαλα απ τους Μακεδονικούς τάφους" Ο Ανδρόνικος απάντησε " μαλλον την γλύτωσε του Φίλιπου Β" !!!!!! Αν θες να ζήσεις με τις αυταπάτες .....ζήσε Αν θες πίστεψε και αυτά που λένε για τον άνθρωπο των Πετραλωνων...

αθως

Γιατί να πρέπει να κρυφτεί;Εχει μια επιστημονική άποψη διαφορετική απο αυτή των ανασκαφέων,έχει κάθε δικαίωμα να την υποστηρίξει. Αν δεν επιτρέπονταν οι διαφορετικές απόψεις μπορεί ακόμα να πιστεύαμε οτι η γή είναι επίπεδη. Ορισμένοι ελληνάρες με το ζωνάρι λυμένο για καυγά & πάντα έτοιμοι για διώξεις"αντιφρονούντων"ας μας κάνουν τη χάρη κι ας κάνουν τόπο στον ορθολογισμό

dimitris

Αφού αυτη η κυρία έπεσε εξω με τον τάφο του Φιλίππου β, και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και με αυτο τον τάφο ,καλο θα ηταν να της πάρουν την άδεια και να μην την πληρώνουμε.Έτσι και αλλιός τα παίρνει από αλλού.......

+1

πολυ σωστα.

Efialtes

Στο χώρο των Πανεπιστημιακών που πλέον τους έχουν πετσοκόψει τα χρήματα, όλοι προσπαθούν να βρουν νέες πηγες χρηματοδότησης. Η κα.Παλαγγιά έχει συνεργασίες με ιδρύματα από τα Σκόπια και προφανώς κονομάει από εκεί... Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. .. .

Αρης

Μην της δινετε σημασια. Μην ασχολειστε με ανθρωπους που δεν αγαπουν την πατριδα και τον τιτλο τος. Μια καθηγητρια θα επρεπε να φερεται πολιτισμενα. Επισης με λυπη διαπιστωνουμε οι Ελληνες οτι εχουμε πολλα ανθελληνικα στοματα στην πατριδα μας. Πολλους συγχρονους Εφιαλτες, δυστυχως!

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γιατί η Θεία που ισχυρίζεται ότι είναι τρελή επιστήμων δεν περιμένει να κάνει η ίδια αυτοψία στο μέρος και μετά να ανακοινώσει τα επιστημονικά της ευρήματα?

Φιλώτας

Πάντως στην φωτογραφία αυτό το Παλαγκιά είναι μούρλια! Πολύ σικ το περουκίνι και απαστράπτουσα η νέα ολική οδοντοστοιχία(made in Skopia). Έτσι που την έχουν στην φωτογραφία δίπλα στην ακέφαλη σφίγγα μου γεννήθηκε η σκανταλιάρικη σκέψη να [...] το [...] και να το βάλω πάνω στην σφίγγα να στρώσει το πλάνο (Αν γνώριζα απο PhotoShop θα το σκάρωνα).Με τέτοια φατσούλα ακόμα και οι μελλοντικοί τυμβωρύχοι θα ήταν στην πιλάλα (βλ.τρέξιμο'').

Ghost

Θα εχει πολυ πλακα παντως ο ταφος να ειναι ρωμαικος(δεν υποστηριζω καμμια απο τις δυο αποψεις και δεν ειμαι κομμουνιστης κλπ(αυτο για καθε αμορφωτο ουγκανο)

Ψωνάρα 2 λεπτά δημοσιότητας

1. Γιατί ήθελε να βγεί στο γυαλί, 2. Γιατί είναι ακροαριστερή και δεν θα την χαλούσε εάν οι εδώ κουμούνες έδιναν την Μακεδονία στους Σλάβοσκοπιανούς όπως σχεδίαζαν στον Β' Παγκόσμιο, 3. Γιατί είναι κομπλεξική με κάθε τί Ελληνικό. Υπάρχει και τέταρτο έχει σχέση με τις ....προτιμήσεις της(sic) !!!

Τραβα τη σκανδαλη ......

Τραβα τη σκανδαλη μπας και γλιτωσεις

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

profileart

Η «ΓΕΡΜΑ», το εμβληματικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία – διασκευή Θανάση Σαράντου, που κέρδισε το κοινό και τους κριτικούς στην Αθήνα, ξεκινά το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα με πρώτους σταθμούς τις Σέρρες στις 4,5, 6 Οκτωβρίου 2019 (Δημοτικό Θέατρο Αστέρια), τη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2019 (Θέατρο Αμαλία) και την Πάτρα στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2019 (Θέατρο Απόλλων – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας) Ο Θανάσης Σαράντος και η Εταιρία Θεάτρου «ηθικόν ακμαιότατον» παρουσιάζουν μία διασκευή της «Γέρμα» για 5 πρόσωπα, που βιώνουν τον λορκικό μύθο σ’ ένα ελληνικό ακριτικό χωριό της Ηπείρου εν έτει 2019.