Οι κάτοικοι και ο παπάς του χωριού στην Αμφίπολη... στο BBC!

Οι κάτοικοι και ο παπάς του χωριού στην Αμφίπολη... στο BBC!

Ο τάφος της Αμφίπολης έδωσε ζωή στο χωριό Μεσολακκιά που έγινε- μέσα σε δύο μήνες- το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος

Οι κάτοικοι και ο παπάς του χωριού στην Αμφίπολη... στο BBC!
Τη στιγμή που η παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην ανασκαφή της Αμφίπολης, οι κάτοικοι στη Μεσολακκιά Σερρών, τρέχουν και δεν φτάνουν. Από την ημέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς  πάτησε στον χώρο της ανασκαφής στο λόφο Καστά, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό τους, η ζωή τους άλλαξε άρδην. Η δήλωση του Σαμαρά στους δημοσιογράφους: «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», έκανε ξαφνικά το μικρό χωριουδάκι, το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

                                     
Οι γυναίκες στο καφενείο του χωριού
Κλείσιμο

Από εκείνη την ημέρα, φύλακες, αστυνομικοί, πολιτικά πρόσωπα, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και επισκέπτες καταφθάνουν καθημερινά στη Μεσολακκιά, που μοιάζει να έχει αποχαιρετήσει δια παντός, τους «ήσυχους» ρυθμούς της. Οι κάτοικοι του χωριού φοράνε πιο συχνά τα καλά τους, αφού είναι πολύ πιθανό να δώσουν -κατά τη διάρκεια της ημέρας-
συνέντετυξη στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου. Οι γυναίκες της Μεσολακκιάς, Ελένη Συροπούλου, Νικολέτα Μάρτη, Δέσποινα Παπαδάκη, Κούλα Τσιάρτα και Μένια Κυριακού και ο παπάς του χωριού, ο 92χρονος πάτερ Κωνσταντίνος έγιναν θέμα στο BBC και χαμογέλασαν στον φωτογραφικό φακό των ξένων ρεπόρτερ. «Πριν την ανακάλυψη, η γη εδώ δεν άξιζε τίποτα. Αλλά τώρα κανείς δεν την πουλάει» λέει η Μένια Κυριακού.

«Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αρχαιολόγων, οι κάτοικοι του χωριού, αν και έχουν δεχτεί πολλές προσφορές να πουλήσουν τα κτήματα τους, θα περιμένουν» σημειώνει το δημοσιεύμα που επιχειρεί να καταγράψει τις αλλαγές στη ζωή των κατοίκων. Ο Αθανάσιος Ζουρνατζής, ο επικεφαλής της κοινότητας Μεσολακκιάς, δηλώνει στο BBC: «Δημοσιογράφοι και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, έρχονται εδώ. Γνωρίζαμε ότι κάτι υπήρχε εκεί, αλλά δεν περιμέναμε μία τέτοια ανακάλυψη». Στο καφενείο του χωριού, οι δημοσιογράφοι του BBC συνάντησαν και ένα ζευγάρι Βέλγων που μόλις διάβασαν στην εφημερίδα για την ανασκαφή, θέλησαν να δουν από κοντά την μεγάλη ανακάλυψη, που σύμφωνα με το BBC έχει προκαλέσει ένα «κύμα εθνικής υπερηφάνειας» και μία «έστω προσωρινή, οικονομική ανάκαμψη».
 

                                            O πάτερ Κωνσταντίνος
Οι κάτοικοι όμως εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι: Ο Γιώργος Μπίκος, κάτοικος της Μεσολακκιάς, παρομοιάζει την ανακάλυψη με μία «σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα», εκφράζοντας και τους υπόλοιπους συγχωριανούς του, που πιστεύουν ότι η Αμφίπολη θα αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της περιοχής. «Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει το ΛΟΤΤΟ» λέει ο Αθανάσιος Ζουρνατζής. Στο BBC, μίλησε και ο πάτερ Κωνσταντίνος, ο 93 χρονος παπάς του χωριού, που είχε συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κατά την επίσκεψη του. Όπως είπε, παρακολουθεί και εκείνος τις εξελίξεις και μοιράζεται τον ενθουσιασμό, των συγχωριανών του.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης