Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα επιστρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στις αρχές Μαΐου, τα τέσσερα έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη από την έκθεση «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», που βανδαλίστηκαν, πριν από έναν περίπου μήνα, από τον βουλευτή της «Νίκης» Νίκο Παπαδόπουλο με την δικαιολογία πως ήταν «βλάσφημα».
Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, στο περιθώριο της παρουσίασης της αναδρομικής έκθεσης του Παναγιώτη Τέτση με τίτλο «Η εμμονή του βλέμματος», που εγκαινιάζεται σήμερα.
Η κ. Τσιάρα ανακοίνωσε επίσης πως η επανέκθεση των έργων θα συνοδεύεται από μια διεπιστημονική ημερίδα την οποία θα απασχολήσει το φλέγον ζήτημα της λογοκρισίας στην τέχνη το οποίο τα τελευταία χρόνια, όπως και η ίδια επισήμανε, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Να θυμίσουμε πως μετά τον άγριο βανδαλισμό τους τα επίμαχα έργα παρέμεναν, συμβολικά, στο πάτωμα του εκθεσιακού χώρου που τα φιλοξενούσε, ενώ λίγες ημέρες μετά, αποσύρθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη, με γνώμονα, όπως ανακοινώθηκε, την ασφάλεια της Εθνικής Πινακοθήκης, των έργων τέχνης, των εργαζομένων και των επισκεπτών, καθώς και την αποκατάσταση της εύρυθμης θεσμικής λειτουργίας. Παρόλα αυτά είχε εκδηλωθεί η πρόθεση επανέκθεσής τους, υπό ασφαλείς όρους, μετά την απαραίτητη συντήρηση και αποκατάστασή τους.
Να σημειωθεί επίσης πως πριν δύο περίπου εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία Εναντίον της Λογοκρισίας» ενώ σήμερα 29 καλλιτέχνες, νόμιμοι εκπρόσωποι και κληρονόμοι, ζήτησαν, με επιστολήτους προς την υπουργό Λίνα Μενδώνη και την κ. Συραγώ Τσιάρα, την απόσυρση των δημιουργών τους σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα έργα.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας φωτίζει τα κρυμμένα μυστικά του διαστήματος, εξηγεί γιατί είναι απίθανο να είμαστε μόνοι στο σύμπαν, θεωρεί ότι η εποίκηση του Αρη δεν είναι ένα βιώσιμο πρότζεκτ και επισημαίνει την αποστολή που έχουμε ως ανθρωπότητα στον πλανήτη Γη.
Με απόλυτη επιτυχία και με μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι η συνεργασία ιδιωτικού - δημόσιου τομέα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, ολοκληρώθηκαν τα έργα βιώσιμης διαχείρισης νερού στο Δήμο Τανάγρας, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος Zero Drop Mornos.