Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου της έκθεσης του διεθνούς φήμης εικαστικού Αντρέα Βαλέρι

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου της έκθεσης του διεθνούς φήμης εικαστικού Αντρέα Βαλέρι

Τα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής – Γλυπτικής «Παράλληλες Πορείες» θα γίνουν σήμερα Πέμπτη στις 19:00 μ.μ. - Είναι η πρώτη φορά που μέσα στην γλυπτοθήκη του μουσείου παρουσιάζεται μια περιοδική εικαστική έκθεση 

andrea_valleri_samos1
Εγκαινιάζεται σήμερα στις 19:00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου η εικαστική έκθεση ΖωγραφικήςΓλυπτικής «Παράλληλες Πορείες» του Ιταλού καλλιτέχνη και διεθνούς φήμης εικαστικού Αντρέα Βαλέρι. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου 2022, καθημερινά και με ωράριο 9:00 – 14:00 και 19:00 – 21:00.


Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η έκθεση θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά μέσα στη γλυπτοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος, όπου φιλοξενούνται τα μοναδικά γλυπτά της αρχαϊκής εποχής. Κι αυτό, επειδή η έκθεση παρουσιάζει δύο παράλληλες διαδρομές, μια αρχαία και μια σύγχρονη, που συνομιλούν και συνδιαλέγονται στον ίδιο χώρο, καταλήγοντας σε ένα κοινό σημείο, τη διάθεση να δει κανείς το παρελθόν μέσα από το παρόν και αντίστροφα. Η αμφίδρομη αυτή οπτική αναδεικνύει την υπερχρονική αξία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, καθώς η αρχαιότητα αντιμετωπίζεται ως μια δυναμική που διαρκώς εξελίσσεται μέσα από το παρόν.

Ο Αντρέα Βαλέρι αντλεί τα θέματά του από τη συμβολική δύναμη των αρχαίων μύθων και τα σενάρια του κλασικού κόσμου, που συνοδεύονται από τη σύγχρονη γλώσσα της «Pop-Art», η οποία ενισχύει το μήνυμα που λαμβάνει ο σύγχρονος επισκέπτης. Η τέχνη του θέλει να επανασυνδέσει τον θεατή με την ιστορική παράδοση από την οποία προέρχεται και την οποία ο ίδιος διαμορφώνει σε στερεά θεμέλια. Στην πραγματικότητα, είναι ο ελληνικός πολιτισμός που αναδύεται στα έργα του, τόσο σε επίπεδο θεματολογίας , όσο και ως υποσυνείδητη διάσταση, αφού ο καλλιτέχνης τον θεωρεί ως το σημασιολογικό, ιδανικό και επιστημολογικό πλέγμα ολόκληρης της Δυτικής παράδοσης.

andrea_valleri_samos



Ακολουθούν δύο εκθέσεις σε Μεσολόγγι και Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών


Η έκθεση στη Σάμο είναι η δεύτερη από τις τέσσερις περιοδικές εκθέσεις που έχει προγραμματίσει ο Βενετσιάνος καλλιτέχνης. Είχε προηγηθεί η έκθεση από τις 14 έως 28 Ιουλίου στη Βενετία. .

Η τρίτη έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 27 Αυγούστου στο Κτίριο Χρυσόγελου, που αποτελεί ένα Πολιτιστικό Ίδρυμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι, την «Ιερή πόλη για την Ελλάδα», καθώς οι κάτοικοί της έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία τους από τους Οθωμανούς κατά την επανάσταση του 1821. Έχει τον τίτλο «ΣΥΜΒΙΩΣΗ», σαν απόδειξη της ομοιότητας των δύο λιμνοθαλασσών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, της Βενετίας και του Μεσολογγίου, καθώς επίσης και της κοινής τους ιστορίας,που πάντα συνδέει τη Βενετία με την Ελλάδα, για την υπεράσπιση της Χριστιανικής ταυτότητας και κυρίως της εθνικής ταυτότητας (ας θυμηθούμε ως παράδειγμα, ότι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Επτανήσου,το 1800, και της απελευθερωμένης Ελλάδας, το 1821, ήταν ο Ελληνοενετός Ιωάννης-Αντώνιος Καποδίστριας).


Η τέταρτη έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2022,στην έδρα του Επιγραφικού Μουσείου, έχει τον τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ», θέλοντας να υποδείξει και να καταλήξει στην ιδέα σύμφωνα με την οποία, η ιστορία είναι η ανάπτυξη του πολιτισμού και προέρχεται από μια συνεχή σύγκριση θέσεων και απόψεων τόσο στο παρόν, όσο και στο παρελθόν με τα απαράμιλλης αξίας μοντέλα του, που τα ξαναζωντανεύει στη μνήμη μας.


andrea_valleri
Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Αντρέα Βαλέρι
Κλείσιμο


Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ναι» στο πορνό στις φυλακές, δεν είναι παράπτωμα!


Αδαμαντίδης - Κίρκη: Κατηγορίες για ξυλοδαρμό, επανασύνδεση και η «συγγνώμη» που δεν ειπώθηκε


Φρίκη στη Ρόδο: Νονά κακοποιούσε τα δίδυμα, ανήλικα, βαφτιστήρια της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης